Laura Georgescu încleştată de scaun. Societatea civilă, exasperată
alte articole
Limbaj licenţios, agresivitate, posibile acte de corupţie, mărturii ale unor angajaţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) despre atmosfera de teroare şi grobianism instituită de şefa instituţiei Laura Georgescu - scandalul de proporţii în care este implicată şefa CNA are toate ingredientele unei demisii certe, deşi nu rapide.
Serie de dezvăluiri compromiţătoare apărute în presă a culminat cu o înregistrare difuzată de Realitatea TV în care Laura Georgescu, folosind un limbaj de bidonville, vorbeşte despre şantaj, mită şi recunoaşte că a favorizat postul România TV.
"M-a forţat jigodia de Georgică Severin (preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, n.r.) să le dau lor cuvântul. Eu înnebunesc că tu mă pui, pe boul de Ghiţă (Sebastian, deputat PSD şi patronul România TV, n.r.) şi pe România TV să-i acopăr şi tu nu profiţi de...aşa. Înţelegi ce-ţi explic? Crezi că merge ceva legal în România? Vin şi te şantajez... Cum crezi că merge-n România? Merge ceva legal? Să mă duc şi să zic: nu vă supăraţi, uitaţi am şi eu o lege. Pot sa, la umbra ei, să-mi fac treaba? Nu. E, du-te dracu’ atuncea! Vin şi te şantajez, ce vrei să fac?", spune Laura Georgescu, conform înregistrării.
În acest context, PDL, PNL, PPDD şi PMP au cerut demisa Laurei Georgescu, ba mai mult, deputatul PPDD Liliana Mincă a anunţat că partidul său a formulat o plângere penală pe numele Laurei Georgescu, pe care o acuză de corupţie. Pe de cealaltă parte, Laurei Georgescu, nici prin cap nu îi trece să se dea jos de pe scaunul pe care îl ocupă şi se ascunde în spatele prevederilor legale, subliniind că are de gând să cedeze în faţa presiunilor politice şi acuzând, totodată, că înregistrările apărute în presă sunt montate.
Membrului CNA Narcisa Iorga a decis, alături de alţi doi colegi de-ai săi, să izoleze "acest personaj" până când va consideră că trebuie să-şi dea demisia, pentru că este inadmisibil să conducă în continuare CNA-ul.
În ceea ce priveşte presiunile politice invocate de Laura Georgescu, Narcisa Iorga a precizat: "Nu e vorba despre presiuni. Doamna Georgescu spunea că nu cedează presiunilor. Nu a presat-o nimeni să vorbească aşa, nici cu copiii, nici cu angajaţii CNA, nici despre membrii CNA... Acestea nu sunt presiuni, acesta este un comportament inadmisibil într-o instituţie publică de importanţa CNA. Nu a presat-o nimeni să-şi dea demisia din considerente politice. Noi, membrii CNA care i-am cerut demisia, am cerut pentru că este inadmisibil ca ea să mai conducă CNA."
Demisia şefei CNA, responsabilitatea lui Ponta
Ultimul politician care a comentat situaţia de la CNA a fost preşedintele PDL Vasile Blaga, care a condamnat modul licenţios în care se exprimă Laura Georgescu, care, în opinia lui, reflectă "problemele comportamentale" ale acesteia.
"Această femeie, care conduce o instituţie extrem de importantă, această femeie care are rang de ministru, conduce o instituţie chemată să vegheze la corectitudinea informaţiilor prezentate în spaţiul public, la moralitatea celor care îşi desfăşoară activitatea şi mănâncă o pâine în aceasta a patra putere în stat... Această femeie cu acest vocabular licenţios numită de Ponta în funcţie este atât de directă în exprimare încât eu cred că are probleme comportamentale", a declarat marţi seară Vasile Blaga, în emisiunea "Realitatea zilei".
Liderul PDL a afirmat că democrat-liberalii din Consiliu au boicotat şedinţele şi au început să strângă semnături pentru a-i cere demisia.
"Colegii noştri au boicotat. Noi avem doi reprezentanţi acolo... Noi, PDL, din prima zi am început strângerea de semnături în Parlament pentru a-i cere demisia. Eu nu cred că dacă Ponta i-ar cere mâine demisia - dar Ponta e un fals, e un mincinos! - nu şi-ar da demisia mâine dimineaţă. Ponta are nevoie de astfel de fiinţe! Are nevoie de o presă obedientă şi cu astfel de elemente... Dacă şi asta e doamnă, şi eu sunt episcop catolic! Am văzut-o cum s-a exprimat în faţa unor elevi, că-ţi venea să te urci pe pereţi... Astfel de limbaj au numai bărbaţii de vârsta a doua care se laudă cu tot ceea ce nu au reuşit în tinereţe", a explicat Blaga.
Şi europarlamentarul PMP Cristian Preda a cerut demisia şefei CNA. „Cer, în numele PMP, demisia Laurei Georgescu de la CNA! Nu pot să nu observ că PSD e singurul partid care nu a făcut o asemenea solicitare. Ar fi, ce-i drept, suprinzător să se întâmple aşa ceva, fiindcă Victor Ponta a dat semne clare că PSD încurajează politizarea instituţiilor. Nu văd de ce ar face o excepţie pentru media. Premierul are nevoie de un asemenea instrument, cum are nevoie de o televiziune publică partizană. El ştie că nu are o şansă în competiţia prezidenţială dacă joacă respectând regulile. Coaliţia împotriva PSD ar trebui să fie una care e bazată pe o filosofie foarte simplă: respectarea legilor în vigoare şi a instituţiilor. E nevoie, desigur, ca purtătorii acestui stindard să fie ei înşişi exemple de rigoare în comportamentul instituţional. Dacă vrei să-l baţi pe Ponta cu oameni care au făcut riguros ce face şi el, nu te crede nici un copil”.
PNL a cerut, miercuri, "demisia de urgenţă a preşedintelui CNA, argumentând că este "absolut revoltător modul în care aceasta înţelege să facă faţă responsabilităţilor care îi revin".
"CNA este o instituţie care nu trebuie politizată şi nici compromisă de persoane care au un comportament ca acela etalat de şefa acestei instituţii şi, din aceste considerente, PNL cere demisia de urgenţă a Laurei Georgescu. Derapajele constante ale Laurei Georgescu, care teoretic ar trebui să monitorizeze derapajele în mass-media, sunt inacceptabile. Nu există niciun fel de dubiu cu privire la necesitatea demisiei acesteia, iar avalanşa de reacţii apărute în presă impun schimbarea rapidă din funcţie a preşedintei CNA", reiese dintr-un comunicat al PNL.
Liberalii susţin că dacă Laura Georgescu refuză să dea demisia, premierul Victor Ponta are la dispoziţie posibilitatea de a da o ordonanţă de urgenţă care să modifice legea audiovizualului şi astfel să o demită pe şefa CNA.
„Membrii CNA nu pot fi demişi decât în trei situaţii: sunt condamnaţi penal, sunt incompatibili sau nu-şi pot îndeplini mandatul timp de 6 luni consecutiv. Aşa prevede legea audiovizualului, care este parte a acquis-ului comunitar. Deci, nu poate fi modificată fără riscul unui infringement. Ideea era ca membrii CNA să nu fie deloc dependenţi de politic. Nu susţin ideea modificării legii doar din cauza unui om. Ar putea fi însă prevăzut într-o lege viitoare ca mandatul preşedintelui CNA să fie mai scurt (acum este de 6 ani), cu posibilitatea de prelungire sau de întrerupere la iniţiativa majorităţii membrilor CNA. Nu are ce căuta politicul în legea audiovizualului. Soluţia e să i se ceară demisia de către cine a propus-o în mod public şi să nu mai fie susţinută de majoritatea membrilor CNA”, a declarat Narcisa Iorga, pentru Epoch Times.
Potrivit activenews.ro, Laura Georgescu este absolventă de matematică trecută la producţia de televiziune şi reorientată apoi către administraţie în guvernul Adrian Năstase, ca subalternă a actualului premier Victor Ponta. Aceasta a fost numită în CNA la propunerea guvernului Victor Ponta, în decembrie 2012.
"Boicotul"
Potrivit unui comunicat de presă remis de trei membri CNA, respectiv Narcisa Iorga, Florin Garbea şi Valentin Alexandru Jucan, CNA nu s-a mai întrunit în şedinţă publică din 19 iunie şi atunci după alte câteva şedinţe întrerupte brusc ori anulate din lipsă de cvorum.
"Considerăm că blocajul dat de lipsa artificială a cvorumului şi această manieră de a conduce o instituţie publică de importanţa CNA trebuie să înceteze. Consiliul este reprezentat de o persoană decredibilizată, care aduce prejudicii majore instituţiei, în urma difuzării înregistrărilor, ce o fac, din punct de vedere moral, incompatibilă pe Laura Georgescu cu funcţia de preşedinte al CNA. Nu-şi dă demisia, nu poate fi demisă. Preferă să invoce lipsa cvorumului pe baza unor concedii intempestive, în chiar zilele obişnuite de şedinţe, considerând că astfel se aplanează scandalul în care ea este implicată. Instituţia trebuie să funcţioneze, întrucât sunt în aşteptare solicitări de prelungire/modificare de licenţe audiovizuale care ies din termen şi care pot provoca întreruperea emisiei unor posturi", transmit cei trei membri CNA.
Aceştia au invocat următoarele declaraţii ale preşedinţilor celor două Comisii pentru cultură din Parlamentul României:
Senatorul Georgică Severin: "Noi nu o putem demite. Există o lege care are la bază o directivă europeană, aşa că noi nu putem demite niciun membru CNA. Dacă aceste înregistrări sunt valabile, şi cred că sunt valabile, soluţia logică e ca persoană să-şi dea demisia. Dacă n-o face, colegii ei pot face în aşa fel încât să o izoleze, în aşa fel încât să nu mai conteze".
Deputatul Gigel Ştirbu: "Fac apel către toţi cei care au un cuvânt de spus în domeniul mass-media — fie că sunt oameni politici, directori de instituţii media, jurnalişti, personalităţi culturale, lideri ai societăţii civile — să creeze o presiune mediatică considerabilă pentru ca Laura Georgescu să-şi dea demisia cât mai repede cu putinţă".
"Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA prevede că "Şedinţele Consiliului sunt conduse de preşedinte sau vicepreşedinte". În conformitate cu această prevedere şi pentru funcţionarea instituţiei, propunem membrilor CNA ca şedinţele Consiliului să fie conduse de acum încolo de către vicepreşedintele CNA, iar Laura Georgescu să nu mai participe la nicio şedinţă publică a Consiliului. Deciziile CNA se iau cu şase voturi în prezenţa a opt membri. Aşadar, CNA poate funcţiona în absenţa Laurei Georgescu din corpul membrilor membrilor care iau decizii.
Dacă Laura Georgescu insistă să ia parte la şedinţele în care CNA adoptă decizii de reglementare şi control, noi ne vom retrage. Ne vom găsi în următoarea situaţie: ori Laura Georgescu se retrage din corpul decizional, ori semnatarii acestui comunicat ne vom retrage. Considerăm imperios ca toţi membrii Consiliului să se poziţioneze public faţă de situaţia în care se găseşte CNA ca urmare a gravelor evenimente petrecute şi care o au în centrul atenţiei pe Laura Georgescu. Noi, membrii CNA semnatari, ne-am poziţionat. Lista rămâne deschisă", au afirmat cei trei membri CNA.