În scurt timp PNL îşi va desemna prezidenţiabilul. Cum se poate răsturna situaţia pentru Iohannis

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu anunţase iniţial că vrea să aibă loc o cercetare sociologică amplă cât mai relevantă referitoare la prezidenţiabilul PNL, însă PDL nu este dispus să aştepte un sondaj extensiv motiv pentru care conducerea PNL, în frunte cu Klaus Iohannis, a decis ca totul să fie gata într-o săptămână sau cel mult zece zile.
Andrei Pricopie
07.07.2014

alte articole

Klaus Iohannis, preşedintele PNL şi Crin Antonescu, fost preşedinte PNL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
07.07.2014

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu anunţase iniţial că vrea să aibă loc o cercetare sociologică amplă cât mai relevantă referitoare la prezidenţiabilul PNL, însă PDL nu a fost dispus să aştepte un sondaj extensiv, motiv pentru care conducerea PNL, în frunte cu Klaus Iohannis, a decis ca totul să fie gata într-o săptămână sau cel mult zece zile.

"Având în vedere că suntem într-un calendar foarte strâns care ne stânjeneşte planurile iniţiale de a face nişte cercetări sociologice mai relevante, am propus să simplificăm lucrurile, să mergem la o Delegaţie Permanentă pentru că până la urmă aşa se va desemna candidatul şi să câştigăm timp. Dacă, din câte înţeleg nu există timp, n-a existat acceptul PDL-ului pentru o cercetare complexă. În jurul datei de 1 august, chestiunea candidatului comun ar trebui lămurită. Eu am propus această formulă mai rapidă. Nu m-a deranjat, pentru mine este important să-mi fac cunoscut punctul de vedere. Indiferent de rezultate, sondajul nu e foarte relevant, precum o cercetare calitativă. Nu am purtat aceste discuţii, dar înţeleg că PDL nu a fost de acord cu un sondaj comun, cu o cercetare sociologică mai amplă care ar fi necesitat trei săptămâni", a declarat Crin Antonescu, citat de Realitatea.net

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat, luni, că congresul comun de fuziune PNL-PDL urmează să aibă loc la 26 iulie, iar în ceea ce priveşte sondajul PNL pentru stabilirea prezidenţiabilului liberal ar putea fi finalizat în 7-10 zile, astfel că în jurul datei de 1 august urmează să fie desemnat candidatul comun al PNL-PDL la prezidenţiale. Sondajul va „intra în teren” astăzi, cel târziu marţi, iar în baza cercetării sociologice Delegaţia Permanentă va decide ulterior candidatul din partea liberalilor la prezidenţiale, care să intre în analizele comune cu candidatul PDL.

"PNL are doi candidaţi. Suntem în competiţie internă, sondajele ne vor da o indicaţie, iar delegaţia permanentă va lua o decizie politică. Nu există nicio luptă internă. Nu ne întâlnim cu Crin Antonescu să ne luptăm în faţa partidului. Suntem doi politicieni destul de bine cunoscuţi în interiorul partidului, fostul preşedinte şi actualul preşedinte. Nu cred că e nevoie de prezentări suplimentare în partid. Este nevoie de un studiu şi este nevoie de o decizie politică. Iar aceasta va fi luată. Va fi o comisie tehnică. Am considerat că nu este bine ca cei din competiţie să se ocupe de acest lucru. Nu cred că ar fi foarte corect să mă ocup eu de sondaje. A fost nominalizată o comisie tehnică, de oameni competenţi, pricepuţi care se ocupă de angajarea acestor studii. Vor prezenta în delegaţia permanentă rezultatele", a declarat Iohannis, la Realitatea Tv.

Bomba cu ceas din „căruţa” lui Klaus Iohannis

Iohannis, unul din cei doi candidaţi PNL pentru prezidenţiale, este pe cale să fie eliminat din joc definitiv. Decizia de joi a Curţii Constituţionale a schimbat radical datele problemei.

Legea nr. 176/2010 stabileşte la art. 25 interdicţia privind ocuparea unei funcţii eligibile de către persoane care s-au aflat şi faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate:

"(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Judecătorii CCR au adoptat o decizie de interpretare a Legii ANI prin care termenul din lege 'aceeaşi funcţie' înseamnă 'orice funcţie aleasă'. De o interpretare eronată a legii care stabileşte interdicţia privind ocuparea unei funcţii eligibile de către persoanele declarate incompatibile s-au prevalat o serie de persoane care au ocolit astfel rigorile legii. Aceştia susţineau că în lege se prevede că dacă au fost declaraţi incompatibili într-o funcţie, pot ocupa o altă funcţie. Decizia CCR este definitivă şi este una de interpretare a legii, adică se aplică retroactiv.

Una din „victimele” acestei decizii este chiar Iohannis care se află în proces cu Agenţia Naţională de Integritate la Înalta Curte, unde se judecă acum recursul făcut de agenţie. Potrivit stiripesurse.ro, voci din PNL susţin că şansele ca acesta să piardă procesul sunt extrem de mari. Procesul s-ar finaliza în luna septembrie, iar o decizie nefavorabilă îl va scoate pe Iohannis din cursa pentru Cotroceni.

Există şi posibilitatea ca procesul să se prelungească, însă marea teamă a liberalilor este ca decizia să nu vină exact în plină campanie electorală şi dreapta să rămână fără candidat la prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor