Poeta americană Louise Glück câştigă Premiul Nobel pentru Literatură 2020

Louise Glück
Louise Glück (© Nobel Media)

Premiul Nobel pentru Literatură 2020 a fost acordat poetei americane Louise Glück, a anunţat joi, 8 octombrie, Academia Suedeză, cu sediul la Stockholm.

Premiul pentru Literatură, precum şi restul premiilor Nobel, se acordă pe 10 decembrie - ziua in care se comemorează moartea fondatorului acestor distincţii, Alfred Nobel.

"Laureata în Literatură Louise Glück a debutat în 1968 cu 'Firstborn' şi, în scurt timp, a fost considerată cea mai remarcabilă poetă din literatura americană contemporană. A publicat douăsprezece colecţii de poezii şi câteva volume de eseuri despre poezie", a explicat Academia Suedeză.

Academician şi profesor, Louise Glück (New York, 1943) este autoarea unor lucrări ce cuprind peste o duzină de volume de poezii, pe lângă cărţile sale de eseuri Proofs and Theories, care au câştigat Premiul PEN / Martha Albrand.

"Louise Glück afirmă în versurile sale că ne apărăm respingând claritatea şi că ironia este cea mai înaltă formă de compasiune. Cu toate acestea, ea alege o artă transparentă. Nicio jignire ascunsă nu apare în aceste scrieri frumoase", afirmă despre opera acesteia poetul şi criticul de artă Francisco Javier Irazoki.