Săptămâna Premiilor Nobel 2020 aduce noutăţi

Din cauza pandemiei de virus Wuhan, ceremonia tradiţională de acordare a diplomelor şi medaliilor nu va avea loc în luna decembrie.

Alfred Nobel
Alfred Nobel

Alfred Nobel a explicat foarte clar în testamentul său cum să fie repartizată averea sa: „Va fi distribuită anual sub formă de premii celor care, în cursul anului precedent, au conferit umanităţii cel mai mare beneficiu”.

După 100 de ani, dorinţa sa continuă să se transforme în realitate, şi în anul 2020 ne aflăm la doar câteva ore de distanţă de a cunoaşte numele laureaţilor din acest an al celor mai prestigioase premii din lume: premiile Nobel. Luni, 5 octombrie, au fost anunţaţi câştigătorii la categoria Fiziologie şi Medicină: Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice „pentru descoperirea virusului care cauzează hepatita C”.

Astfel, a început săptămâna în care vor fi anunţate persoanele sau instituţiile care vor primi celebrele premii, cele pentru ştiinţă fiind primele care sunt făcute publice.

După acordarea Premiului Nobel pentru Medicină luni, 5 octombrie, marţi va fi anunţat câştigătorul categoriei de Fizică, urmat miercuri, 7 octombrie, de Premiul Nobel pentru Chimie. Vor continua premiile pentru Literatură, joi, 8 octombrie, pentru Pace, vineri 9 octombrie şi pentru Economie, luni, 12 octombrie.

Anul 2020 aduce unele schimbări din cauza situaţiei dezastruoase generate de pandemia virusului chinezesc cu care se confruntă omenirea în acest moment. Acordarea tradiţională a diplomelor şi medaliilor care are loc în fiecare an pe 10 decembrie, aniversarea morţii lui Alfred Nobel, la Stockholm (Suedia) a fost anulată din cauza pandemiei globale în curs de desfăşurare. În schimb, fiecare laureat îşi va primi diploma şi medalia în ţara sa de reşedinţă şi o ceremonie online va avea loc la Primăria localităţii respective, cu un public redus.

La Oslo, acordarea Premiului Nobel pentru Pace va avea loc la o scară mai mică în auditoriul Universităţii din Oslo, cu un public redus, iar câştigătorii vor avea ocazia să participe fizic sau online. Anul acesta nu vor fi banchete nici la Oslo şi nici la Stockholm, dar câştigătorii au fost deja invitaţi la banchetul pentru ediţia următoare.

Valoarea financiară a premiului este diferită în 2020, cu o creştere de la nouă la zece milioane de coroane suedeze, care în euro ar fi aproape un milion. Acest lucru a fost posibil ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei financiare a Fundaţiei Nobel din ultimii ani, potrivit instituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură