PNL are scenarii pentru ieşirea de la guvernare

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Situaţia existentă în USL de o săptămână de când cei doi lideri Crin Antonescu şi Victor Ponta şi-au expus opiniile în ce priveşte restructurarea Guvernului ar trebui să se sfârşească la începutul săptămânii viitoare, când este termenul ultimatumului dat premierului Ponta de către Antonescu. În acest context, liberalii şi-ar fi pregătit mai multe variante pentru ieşirea de la guvernare, în cazul în care Victor Ponta nu acceptă nominalizările de miniştri pe care le-au făcut. Crin Antonescu nu ar dori să depună moţiune de cenzură, au afirmat surse de la vârful conducerii PNL pentru Evenimentul Zilei.

Liderii liberalii au avut o şedinţă informală vineri la sediul PNL pentru a elabora strategia de ieşire de la guvernare.

Liberalii s-au axat pe trei variante de scenariu pentru săptămâna viitoare, două dintre ele vizând ieşirea de la guvernare, conform surselor evz.

Având în vedere că liderul PNL Crin Antonescu nu va fi în ţară luni, urmează ca marţi, după revenirea lui Antonescu din Austria, să se întrunească Biroului Politic al PNL pentru a alege cea mai bună variantă.

1. Moţiune de cenzură

Conform surselor EVZ, această variantă nu este agreată de liderul partidului Crin Antonescu. În eventualitatea în care moţiunea ar trece, liberalii nu ar vrea să-şi asume guvernarea cu numai câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale.

2. Opoziţia pasivă

Conform acestui scenariu preferat de Crin Antonescu, liberalii vor solicita demisia lui Victor Ponta, chiar dacă sunt conştienţi că premierul nu va demisiona. În şedinţa de marţi se va da undă verde ca miniştrii liberali să demisioneze din Guvern, iar deputaţii şi senatorii liberali vor încerca să blocheze toate proiectele USD în Parlament.

3. Victor Ponta acceptă propunerile PNL în Guvern: Klaus Iohannis - ministru de Interne şi vicepremier, Cristian Buşoi - ministrul Sănătăţii, Teodor Atanasiu - ministrul Economiei, Eugen Nicolăescu - ministrul Finanţelor.

Această variantă este puţin probabilă, totuşi liberalii consideră că nu este exclus ca premierul Victor Ponta să accepte până la urmă doleanţele PNL.

Opinia sociologilor

Sociologul Barbu Mateescu este de părere că simpatizanţii PSD şi cei ai PNL sunt pregătiţi pentru desfiinţarea USL: "Cu cât se face mai târziu, cu atât există mai puţin timp pentru a pregăti candidaturile PSD şi PNL pentru prezidenţiale", potrivit evz. Alegerile europarlamentare sunt aşteptate pentru a testa separat eficienţa, a adăugat Barbu.

Sociologul Mircea Kivu, a afirmat că PSD câştigă pe termen scurt, iar PNL pe termen mediu, conform evz.

"Pe termen scurt, câştigă PSD, căci rămâne stăpân pe toate butoanele guvernării. Ca bonus, PNL iese din coaliţie pe fondul unor acuzaţii grave la adresa unora dintre membrii partidului (Câmpeanu şi Duminică, ca să nu mai vorbim de Ruşanu), acuzaţii pe care nu a ştiut să le gestioneze în mod adecvat, adică tranşant.

Pe termen mediu, s-ar putea să asistăm la instalarea PNL în funcţia de lider al Opoziţiei parlamentare, poziţie din care să abordeze cu succes următoarele confruntări electorale", a afirmat Kivu.

Sociologul a mai afirmat că ruperea USL ar fi fost iniţiată de comun acord. "Liberalii au făcut o propunere sub formă de şaradă (Iohannis - ministru de Interne şi viceprim-ministru coordonator al ministerelor economice), pesediştii au prins ideea şi au respins cererea".

În ţară liberalii se pregătesc să denunţe alianţele cu PSD

Pe plan local, liberalii se pregătesc de alianţe cu alte partide.

În oraşele sau localităţile unde liberalii deţin preşedinţia Consiliului Judeţean sau primării, încearcă să-i înlocuiască pe viceprimari (care, potrivit protocolului USL sunt social-democraţi) sau să facă alianţe cu PDL.

La Vâlcea, liderii PSD şi PNL nu s-au înţeles de la înfiinţarea USL. Liderii democrat-liberali s-au oferit deja să facă o alianţă cu PNL după alegerile europarlamentare.

La Botoşani, preşedintele CJ, liberalul Florin Ţurcanu a fost acuzat că este apropiat de democrat-liberalul Cătălin Flutur, despre care s-a spus că va fi candidatul PNL pentru Primăria Botoşani, în 2016.

La Ilfov, preşedintele CJ, liberalul Marian Petrache a avut mari conflicte cu liderul PSD Ilfov, Gabriela Vrânceanu Firea, după ce la nivelul Consiliului Judeţean s-a format deja o alianţă între PDL, PNL şi PP-DD.

În alte judeţe liberalii sunt deja în negocieri cu PDL şi PP-DD: Dâmboviţa, Cluj, Alba, Caraş Severin, Braşov, Brăila sau Neamţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne