Protest de solidaritate cu Pungeştiul: "Crin Prezidenţiabil sau Dictatoriabil?"
alte articole
Mobilizaţi de Asociaţia România Fără Ei, câteva zeci de bucureşteni au protestat joi seara în faţa sediului central PNL din bulevardul Aviatorilor 86, împotriva "complicităţii PNL-ului la instaurarea dictaturii la Pungeşti.
Sub sloganul "Crin Prezidenţiabil sau Dictatoriabil", militanţii au ţinut să îi reamintească lui Antonescu, preşedintele PNL şi viitor candidat la cea mai înaltă onoare în stat, funcţia de preşedinte al ţării, ca prefectul PNL din Vaslui, Radu Renga, încalcă drepturile constituţionale ale cetăţenilor (cu drept de vot) din Pungeşti.
Locuitorii Pungeştiului, localitate luată sub stăpânire de jandarmi din data 2 decembrie, când Chevron şi-a trimis utilajele în zona pentru a începe lucrările pentru instalarea unei sonde de explorare a gazelor de şist, au strâns semnături pentru organizarea unui referendum pentru demiterea primarului, pe care îl acuză că e corupt şi că le-a vândut practic sănătatea şi viitorul firmei Chevron.
Democraţia a fost însă suprimată de către prefectul PNL, Radu Renga, care, deşi toate cerinţele legale şi tehnice au fost îndeplinite, le-a interzis sătenilor din Pungeşti dreptul de a organiza referendumul pentru a-şi demite primarul, pe care oamenii nu-l mai vor în fruntea lor.
Protestatarii l-au acuzat pe Crin Antonescu că închide ochii la abuzurile comise de prefectul numit de partidul său şi la instaurarea dictaturii forţei la Pungeşti. Mai mult, au atras atenţia organizatorii protestului, viitorul prezidenţiabil se face vinovat că, în calitate de preşedinte al comisiei de revizuire a Constituţiei, a introdus în textul Legii fundamentale în stat un articol prin care suveranitatea poporului se exercita cu aprobarea Parlamentului, respectiv referendumurile solicitate de cetăţeni nu pot avea loc decât cu aprobarea Parlamentului, ceea ce încalcă chiar principiul suveranităţii poporului.
"Am ajuns într-o situaţie în care nici nu ne-am fi imaginat. Un referendum poate fi împiedicat în România, deşi baza democraţiei constituţionale este suveranitatea poporului care se exprimă prin referendum. Aşa ceva nu s-a întâmplat din '89 încoace şi ea se întâmplă iată cu oblăduirea prezidenţiabilului Crin Antonescu care practic recidivează, am putea spune, din momentul în care în proiectul de revizuire al Constituţiei se spune că referendumul, dacă este iniţiat de cetăţeni, trebuie să fie făcut doar cu aprobarea Parlamentului.", a explicat George Epurescu, într-un interviu acordat în exclusivitate Epoch Times.
"Aşadar ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă în care tocmai fundamentul democraţiei este demolat pentru a ţine în loc un primar penal, care are dosare penale. Am toată documentaţia terenurilor. Primarul şi-a însuşit un teren fără ca măcar să fi trecut prin comisia de fond funciar – terenul concesionat Chevronului şi, ştie toată lumea cum a bătut un copil acum două luni pe stradă în Pungeşti. Avem un primar penal care îi înjură şi îi ameninţă pe săteni şi iată, prefectul PNL menţine un asemenea specimen în funcţie.", a rezumat Epurescu situaţie din Pungeşti.
În consecinţă, protestatarii au cerut organizarea de urgenţă a Referendumului pentru demiterea primarului din Pungeşti, demiterea şi anchetarea prefectului de Vaslui, Radu Renga pentru abuz în serviciu şi exercitarea suveranităţii în numele unui grup, urgentarea anchetelor penale care îl privesc pe primarul din Pungeşti, ridicarea zonei speciale de siguranţă de la Pungeşti şi, nu în ultimul rând, adoptarea proiectului de lege privind interzicerea fracturării hidraulice în explorarea/exploatarea gazelor de şist pentru o perioadă de cel puţin 6 ani.
Mitingul de joi seara a avut multiple valenţe. Activiştii şi-au exprimat solidaritatea cu sătenii din Pungeşti, ce-şi doresc ape curate şi pământ nepoluat de exploatarea gazelor de şist şi au încercat să atragă atenţia opiniei publice asupra calităţii prezidenţiabilului ce le va cere voturile pentru a ajunge la Cotroceni. Nu în ultimul rând, mitingul s-a adresat şi clasei politice, în special lui Crin Antonescu în cazul de faţă, căci de el depinde pe linie de PNL, finalmente, decizia de a se permite organizarea referendumului de la Pungeşti.
Reamintim că Pungeştiul, "nuca cea mai tare pentru clasa politică infracţională" aşa cum o numesc protestatarii, a devenit emblematic pentru lupta împotriva exploatării gazelor de şist şi pentru modul în care autorităţile au încălcat, în interesul unei companii private, drepturile constituţionale ale cetăţenilor acestei ţări.
Jandarmii au luat cu asalt Pungeştiul în 2 decembrie, dată la care Chevron şi-a trimis utilajele pe terenul concesionat, aflat la câteva sute de metri de casele din comună, şi au folosit violenţa pentru a îi împrăştia pe localnicii ieşiţi în drum pentru a opri înaintarea utilajelor. Oameni în etate, bărbaţi şi femei, s-au plâns că au fost loviţi de jandarmi, că proprietăţile le-au fost încălcate, că au fost amendaţi, intimidaţi, legitimaţi şi şicanaţi sub orice pretext. Dreptul la liberă circulaţie, dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la informaţie şi dreptul la liberă întrunire au fost toate abolite la Pungeşti. Pe 8 decembrie, la şase zile după ce satul a fost cucerit de jandarmi, Poliţia Vaslui a decretat zonă de siguranţa specială la Siliştea-Pungeşti.
Într-un raport publicat pe 23 decembrie 2013 de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki, care si-a trimis reprezentanţi la Pungeşti, se arată: "Drepturile fundamentale, prevăzute în Constituţie, ale localnicilor comunei Pungeşti (fie ei protestatari sau nu) sunt încălcate. Localnicilor li s-au restrâns dreptul la liberă circulaţie (Art. 25), dreptul la libertatea de exprimare (Art. 30), dreptul la informaţie (Art. 31), dreptul la liberă întrunire (Art.39). Sub pretextul menţinerii ordinii publice şi fără vreo informare publică oficială, sătenii trăiesc zi de zi ca sub asediu."