Băsescu face presiuni pentru numirea Avocatului Poporului, singurul în măsură să blocheze ordonanţele lui Ponta

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, joi, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, respectiv Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu, prin care le solicită acestora să demareze procedurile de numire a Avocatului Poporului, subliniind că nu se justifică prelungirea interimatului de acolo.

La 20 decembrie 2013 Avocatului Poporului Crişu Anastasiu şi-a dat demisia invocând „motive personale”, locul acestuia fiind ocupat interimar de Ecaterina Teodorescu, un contabil din Mehedinţi, fără studii juridice.

"În temeiul Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă solicit să demaraţi procedurile pentru numirea Avocatului Poporului", reiese din scrisoarea transmisă de Traian Băsescu.

În opinia şefului statului, Avocatul Poporului este o instituţie esenţială în cadrul democraţiei constituţionale şi nu se justificată prelungirea unei situaţii de interimat "care afectează buna funcţionare a mecanismului constituţional de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice".

"Totodată, importanţa acestei instituţii fundamentale a statului a fost subliniată în Rapoartele întocmite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, prin care s-a stabilit necesitatea ca Avocatul Poporului să dea dovadă de o autoritate necontestată, de integritate şi independenţă, precum şi de o abordare imparţială.", se adaugă în scrisoare.

Miza este următoarea: Avocatul Poporului este singura instituţie care poate ataca la Curtea Constituţională o ordonanţă, simplă sau de urgenţă. Iar până când Parlamentul va desemna un şef al instituţiei, Ecaterina Teodorescu este singura persoană din România în măsură să facă acest lucru. Considerată a fi o apropiată a PSD, sunt slabe şanse ca vreuna din ordonanţele de urgenţă ale premierului să fie atacate la CCR.

Interminatul Ecaterinei Teodorescu a fost contestat la Curtea Constituţională dar a fost declarat constituţional, cu vot de şase la trei.

Trei dintre judecătorii CCR, respectiv Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Ştefan Minea avertizează că Avocatul interimar al Poporului nu are drept constituţional să ocupe funcţia, pentru că nu îndeplineşte condiţiile legale de studii. Pe de altă parte, ceilalţi şase membri ai CCR, susţin că este un vid legislativ, interimatul nefiind reglementat expres prin lege, şi prin urmare au declarat constituţional interimatul pentru a nu destabiliza instituţia. Cei trei judecători care au avut opinii separate au avertizat că există practic pericolul ca interimatul să dureze o perioadă nedeterminată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne