PMP: Partidul lui Băsescu face bilanţul guvernării Ponta-USL
alte articole
Greu de spus dacă premierul Victor Ponta înţelege ceva din evoluţia României sau face jocuri politicianiste de cea mai joasă factură, a transmis miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Partidul Mişcarea Populară, care a realizat un bilanţ al guvernării Ponta-USL.
Vă prezentăm mai jos analiza prezentată de formaţiunea lui Traian Băsescu:
Demonizarea regimului Băsescu-Boc
Victor Ponta şi-a construit întreaga strategie politică şi de guvernare pe demonizarea regimului Băsescu-Boc, pe care îi acuză că "a distrus România", mizând pe nemulţumirea cetăţenilor afectaţi de tăierile de venituri din 2010.
"Componentă de luptă cu un regim, cu Traian Băsescu, şi a fost o bătălie pe care o perioadă am câştigat-o. Ca orice victorie, nu e definitivă", spune Victor Ponta.
Din cinism sau din prostie, Ponta nu ţine cont că mai există cel puţin 11 milioane de cetăţeni români, plătitori de taxe şi care trimit în ţară zeci de miliarde de euro, care n-au dat curs cererii de demitere a preşedintelui Băsescu. Mai spune Victor Ponta că, dacă ar demisiona din fruntea guvernului, l-ar prefera pe Tăriceanu ca premier.
A uitat sau nu vrea să accepte faptul că Tăriceanu a lăsat economia României în cădere liberă: deficit bugetar 5,2%, arierate 2 miliarde euro, pensii şi salarii bugetare "duduite" la dublu, fără resurse reale de plată pe termen lung, şi asta după o creştere economică de 7,8% din PIB.
Victor Ponta se laudă că a scos România din groapă
Victor Ponta: "Noi rămânem cu partea guvernamentală, am relansat România şi am scos-o din acea groapă". Este vorba de groapa în care România ajunsese după guvernarea Tăriceanu-PSD, dar a fost scoasă din groapă de regimul Băsescu-Boc, nu de Ponta.
Tot regimul Băsescu-Boc a asigurat independenţa justiţiei, astfel încât ce vedem azi că se petrece în zona anchetelor şi proceselor penale este tot consecinţa acelui regim aşa de hulit de Ponta. Bănuiesc că asta îl doare cel mai mult, după declaraţiile celebre: "nu mă dezic de Duicu, Preoteasa şi toţi ceilalţi", "avem guvernarea dar nu avem toată puterea", "atunci când vom prelua controlul politic la DNA, îi vom face dreptate lui Nicolescu după plecarea lui Băsescu", şi altele în acelaşi ton.
În 2008, chiar şi în 2009, nimeni nu anticipa magnitudinea crizei ce avea să urmeze. Nici FMI, nici UE nici specialişti recunoscuţi în macroeconomie.
O ţară precaută are întotdeauna o marjă de siguranţă, pentru a face faţă diverselor crize ce pot să apară. Nu se împrumuta la cote ameţitoare, nu creşte pensii şi salarii peste limita de sustenabilitate a economiei, adică se întinde cât o ţine plapuma. Că dacă nu, are soarta Greciei de astăzi.
Culmea este că în două rânduri Ponta a recunoscut că în 2010 România era nefinanţabilă (după 4 ani de guvernare Tăriceanu-PSD şi un an PSD-PDL), şi că erau necesare restructurări.
Majoritatea comentatorilor şi a celor avizaţi din domeniu recunosc azi că fără tăierile de venituri din 2010 România ar fi avut, probabil, situaţia Greciei, fără să beneficieze de "perfuziile" în euro de care a beneficiat Grecia.
România ar fi plătit salariile şi pensiile "duduite" de Tăriceanu, un premier obtuz şi fără viziune, doar cu preţul unei îndatorări excesive şi la costuri copleşitoare.
Nu înţelege Ponta aceste lucruri simple, sau manipulează sperând să păcălească alegătorii?
Nici Ponta nici un alt economist sau reprezentant al actualei puteri n-au furnizat soluţii alternative la tăierile din 2010. Aşa că, dle Ponta, regimul Băsescu-Boc n-a distrus România, a salvat-o din prăpastia în care o dusese Tăriceanu. Iar USL a preluat o ţară salvată gata, oricât aţi suci-o şi manipula populaţia.
Că au fost cazuri de corupţie şi în acea perioadă, este adevărat. Dar vedem că DNA îşi face datoria, anchetează şi trimite în judecată inclusiv demnitari din acea perioadă, inclusiv pe Victor Ponta, Dragnea, Şova, Mitrea, Andronescu şi alţi şefi din PSD, astfel că 80% din conducerea PSD are probleme penale.
Pierderea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014
Nici acest episod n-a fost un moment de reflexie pentru Victor Ponta. Cele un milion de voturi diferenţa la care a pierdut alegerile prezidenţiale, n-au fost suficiente pentru a-l lămuri pe Ponta că populaţia nu-l mai vrea.
Obsedat de misiunea pe care, presupune el, o are întru progresul şi prosperitatea României, Ponta n-a demisionat, aşa cum fac toţi politicienii perdanţi în alegeri aşa de importante, din alte ţări europene.
Victor Ponta a ratat o ocazie bună de retragere, înainte de a-şi crea noi deficite de imagine, de exemplu prin urmărirea penală.
În perioada 2012-2014 guvernul Ponta a fost precaut
Ce-i drept, în perioada 2012-2014 guvernul Ponta a fost precaut cu echilibrele structurale. Nu s-a dus în derapaje bugetare, prin acordarea de majorări la pensii şi salarii bugetare.
Cu toate acestea, Victor Ponta nu spune nimic de cele 12 miliarde de euro, împrumutate în doi ani de zile, care au ridicat datoria publică externă a României la 44% din PIB, în cifre absolute la peste 60 miliarde euro. Dacă acesta este modul său de a conduce economia, n-avem nevoie de Ponta. Oricine poate conduce prin împrumuturi masive, dar cu riscuri imense, este iarăşi lecţia Greciei, din care nu învaţă guvernul nostru.
Nu tot aşa stau lucrurile în 2015
Măririle de salarii anunţate, începând cu cele ale demnitarilor, pensii speciale pentru parlamentari şi alte categorii sociale, simultan cu reduceri masive de fiscalitate, Codul Fiscal, au produs îngrijorare la FMI, UE, BM, BCE.
După aventura grecească, aceste organisme şi toate cancelariile occidentale se uită cu multă atenţie şi precauţie la tot ce se întâmplă în ţările UE, pentru a nu se repeta tragedia greacă.
Acordul cu FMI, UE şi BM, care expiră în septembrie, era cât pe ce să fie rupt zilele acestea, pentru că experţii internaţionali nu consideră sustenabile economic toate aceste măsuri.
Deznodământul a fost amânat până în septembrie, când vom vedea dacă România încheie, sau nu, un nou acord cu instituţiile internaţionale de finanţare şi supraveghere.
În absenţa unui acord, împrumuturile României vor avea costuri foarte mari, insuportabile.
Este de aşteptat ca oficialităţile UE şi americane, cu interese majore în echilibrul economic şi în poziţia geostrategică a României, să-şi exercite influenţa, importantă, şi să nu lase guvernul nostru să facă ce-l taie capul. Pentru că de data asta îl taie prost.
Implicarea penală a pemierului Ponta
În fine, după enormul scandal cu plagiatul, recunoscut de Victor Ponta atunci când şi-a dat OUG care să-l scape de plagiat, iată şi urmărirea penală care a început în această săptămână împotriva lui Victor Ponta, bomboana pe coliva carierei sale politice. Ştia de ce dorea să "avem controlul politic la DNA".
Cu ajutorul parlamentului care l-a salvat de la urmărirea penală în cazul conflictului de interese, Victor Ponta rămâne totuşi urmărit penal cu alte capete de acuzare, anunţul DNA fiind în tonul anunţurilor făcute despre alţi interlopi urmăriţi penali:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni),
- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
- spălarea banilor.
Când este vorba de premierul unei ţări, aceste acuzaţii îl descalifică imediat şi respectivul trebuie să demisioneze până la lămurirea situaţiei.
Victor Ponta nu respectă propria rezoluţie, adoptată de către PSD în februarie, conform căreia un urmărit penal nu mai poate fi membru al guvernului.
Nu şi pe Victor Ponta, care deja este un paria al lumii politice europene, nu mai vrea nimeni să se întâlnească cu el.
În propriul cod moral, Victor Ponta nu găseşte motive să plece din funcţia de premier, nici măcar după eventuala sa trimitere în judecată.
Doar că partenerii noştri din UE şi SUA sunt de altă părere şi, probabil, i-au spus-o de la obraz, în mod tranşant.
Nu este posibil că Ponta să mai reziste mult în funcţia de premier, după începerea urmăririi penale, pentru că face de râs toată Uniunea Europeană, lucru inacceptabil.
Ce rămâne în urma regimului Ponta-PSD?
- O ţară fără infrastructură, mult rămasă în urma ţărilor vecine chiar, fără a mai vorbi de ţările avansate din vest. Suntem ruşinea Europei, avem singura capitală europeană fără o centură funcţională.
- Datorie publică uriaşă, ajunsă la 44% din PIB, circa 60 de miliarde de euro, pe care o vor plăti copiii şi nepoţii noştri, modalitatea în care a ştiut să conducă România.
- O creştere economică care nu se regăseşte în buzunarele românilor, aşa cum nu se regăsesc nici recentele scăderi de TVA în rafturile magazinelor.
- Tendinţa de a repeta scenariul Tăriceanu, aruncând cu pomeni electorale în stânga şi dreapta, riscând grave dezechilibre bugetare, atât de scump plătite în 2010.
- Absorbţia fondurilor europene a încremenit la 55%, riscăm să pierdem 8 miliarde de euro, dacă nu-i cheltuim până la sfârşitul lui 2015.
- Nu suntem acceptaţi în spaţiul Schengen, din cauza corupţiei.
- Învăţământul şi sănătatea la pământ, în cădere liberă. Fără educaţie şi formare profesională nu avem o piaţă a muncii atractivă, pe baza căreia să existe o economie competitivă şi atractivă.
- O societate divizată, împărţim în susţinători şi adversari ai regimului Ponta.
- PSD, un partid în degringoladă, cu 80% din conducere anchetată penal, trimisă în judecată şu condamnată.
-Însuşi premierul Ponta este urmărit penal şi acuzat de un plagiat mai mult decât evident. Deşi pretinde că se pricepe la toate şi nimeni nu e mai deştept ca el.
Acesta este tabloul rezumativ al carierei politice a lui Victor Ponta.
Deşi tânăr şi energic, carenţele de educaţie, de moralitate politică, de înţelegere a fenomenelor politice şi economice actuale, l-au dus rapid spre sfârşitul carierei. Nu-mi fac iluzii că Victor Ponta va înţelege ceva, cândva, din aceste evoluţii ale carierei sale.
Se va considera un neînţeles, victimă a justiţiei, a regimului Băsescu, a celor care au rupt USL, un cunoscător al tuturor domeniilor, o afaldă a timpurilor moderne. Pe cât mai repede se termină cariera sa politică, cu atât mai bine pentru România.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.