Izvoarele, bătute de soartă din nou? Localnicii se plâng de noi cutremure
alte articole
Greu încercaţi de cutremure în toamna lui 2013, locuitorii din comuna Izvoarele, Galaţi, se plâng că pământul a început să le zguduie casele din nou. Potrivit unor surse din localitate, în satul scuturat în urmă cu doi ani de circa 300 de seisme, au fost resimţite mai multe cutremure iar pereţii unor case s-au şi fisurat.
"Ce să va spun, de vreo două-trei săptămâni au reînceput, au fost vreo câteva... slabe. Ieri dl prefect a trimis o comisie de la ISU şi am fost şi eu.", ne-a declarat un oficial din Izvoarele, potrivit căruia vreo două familii au reclamat că li s-au fisurat pereţii caselor, însă nu s-a putut constata dacă fisurile au apărut din cauza cutremurelor din ultimele zile sau au apărut anterior.
Contactată de reporterii noştri, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea a confirmat că prefectul a trimis o echipă ISU însă a asigurat că lucrurile sunt sub control. Cât despre pereţi fisuraţi "nici vorba, cum să se fisureze pereţi la cutremur de 2,4 grade?".
Cum pe site-ul Institutul Naţional de Fizica Pământului în zona Galaţi apare consemnat un singur cutremur, de 2,4 grade, am luat legătura şi cu specialiştii INFP.
"Monitorizăm activitatea acolo, avem o staţie tehnică pentru înregistrarea cutremurelor. Cutremure în mod deosebit nu sunt, a fost unul de 2,4 alaltăieri, restul ce a fost au fost nişte cutremure foarte mici, care nici nu au fost simţite, habar nu au avut", a declarat dl Mihai Diaconescu care a precizat ca pe site-ul INFP sunt consemnate doar cutremurele de la 2 în sus.
Recomandăm şi: Între mister şi ştiinţă, pământul "parcă fierbe sub picioare" la Galaţi
"În rest, cutremurele au fost cutremure foarte mici, de 0,9, 0,2 sau, 1,1 şi nici nu au avut loc zilnic, pe 27-28 iunie, de exemplu, nu au fost", a adăugat seismologul, precizând că în iunie pe toată Moldova s-au înregistrat 51 de cutremure iar în iulie, 17, toate mici. Cât despre pereţi fisuraţi, potrivit seismologului, "fisurile sunt de la inundaţii, prin tasare diferenţiată în urma evacuării apei din sol, că cei de acolo nu au temelie la case."
Reamintim că Galaţiul, mai exact zona satului Izvoarele din Galaţi, a fost greu încercat în toamna lui 2013 de inundaţii şi, la scurtă vreme după aceea, de o serie de cutremure care i-au uimit până şi pe japonezi - peste 250 în mai puţin de o lună. Valul de cutremure mici şi dese, însoţite de bubuituri puternice venite din adâncuri, în timp ce pământul se ridica şi se lăsa, a crăpat pereţii caselor, în grădinile oamenilor dădeai de apă doar înfigând un băţ în pământ, iar în unele fântâni apa a devenit fierbinte, în timp ce în altele mirosea rău şi îşi schimbase din calităţi.
Neobişnuitele fenomene, puse de mulţi pe seama exploatărilor petroliere din jur, precum şi drama sătenilor care-şi vedeau casele aproape năruindu-se, au stârnit interesul opiniei publice. Pe 25 octombrie 2013 însă, la câteva zile după ce premierul Ponta i-a criticat pe "indivizii exaltaţi care apar la televizorcu tot felul de prostii şi bagă panica în oamenii", ministrul Mihnea Costoiu a declarat public că seismele din Izvoarele au avut "cauze tectonice" iar din acel moment, în media nu s-a mai auzit aproape nimic despre Izvoarele.
În pofida tăcerii din presă şi a faptului că, la o săptămână de la declaraţiile lui Costoiu pe site-ul INFP n-a mai fost consemnat niciun seism în Izvoarele, oamenii din sat au continuat însa să se plângă luni în şir că satul lor este în continuare zguduit de cutremure. Mai multe informaţii pe acest subiect, inclusiv reportajul video realizat la faţa locului, pot fi accesate aici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.