Băsescu, atac la procurorul care îl anchetează pe Ponta: "A primit instrucţiuni cum să dărâme Guvernul"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

Într-o intervenţie telefonică la postul B1 Tv, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat o declaraţie favorabilă fostul său rival din USL, Victor Ponta.

Băsescu a susţinut, în mod surprinzător, că este posibil ca procurorul Nicolae Jean Uncheşelu, cel care instrumentează dosarul lui Victor Ponta, "să fi primit instrucţiuni cum să dărâme Guvernul", fără să facă publică vreo dovadă în acest sens.

"Avem o legislaţie şubredă care poate face ca un procuror, fie el şi stagiar, să pună Guvernul în poziţia de a fi demis, ceea ce nu are nimic comun cu statul de drept. Sigur, procurorul acela poate este un proaspăt procuror venit în DNA care a primit instrucţiuni cum să dărâme Guvernul. În ţara în care procurorii dărâmă guverne putem să punem lacătul pe democraţie.

Mâine orice guvern poate fi dărâmat pe simpla prezumţie de vinovăţie a unui procuror, dar care încă nu are girul unui judecător să spună că este vinovat. Cei care cred că instituţiile pot suplini forţa opoziţiei sau a puterii se înşală amarnic. Eu prevăd că cei care cred în astfel de lucruri vor fi ei mai devreme sau mai târziu în cătuşe. Nu poţi destabiliza un stat prin alte mijloace decât cele democratice", a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al României nu a detaliat motivul pentru care un premier ar trebui să fie considerat deasupra legilor.

Fostul şef de stat susţine că, în cei 10 ani de mandat ai săi, nu i-a trecut niciodată prin minte să se folosească de instituţiile statului pentru a-şi tranşa problemele cu premierii care îi erau potrivnici:

"Din cei 10 ani, patru ani am avut un premier ostil care se numea Călin Popescu Tăriceanu, trei un premier ostil care se numea Victor Ponta. Niciodată, în timpul de ostilitate şi cu Tăriceanu şi cu Victor Ponta, nu mi-a trecut prin cap să folosesc altceva decât mijloace politice în disputele cu premierii, niciodată instituţiile împotriva lor".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne