Pluto ar avea ceruri albastre şi zone cu apă îngheţată
alte articole
Pluto, cea mai depărtată planetă a sistemului nostru solar, are cerul albastru şi zone cu apă îngheţată, anunţă NASA
NASA a făcut declaraţia după ce sonda sa spaţială numită New Horizons a survolat planeta pitică.
"Cine s-ar fi aşteptat ca în mijlocul Centurii Kuiper să existe cer albastru? Senzaţional," a declarat Alan Stern, cercetător principal al proiectului New Horizons de la Southwest Research Institute (SwRI).
Pluto este localizată în Centura Kuiper, o zonă îndepărtată a sistemului solar, aflată cu mult după planeta Neptun – regiune care adăposteşte numeroase comete şi asteroizi.
Survolul planetei Pluto a adus numeroase date noi, fiind prima oară când planeta este observată într-un asemenea detaliu.
Se crede că cerul albastru de pe Pământ este posibil datorită refracţiei luminii Soarelui de care mici particule de azot.
"Pe Pluto acestea par mai mari – cu toate acestea rămân relativ mici – nişte particule numite tholini," a declarat cercetătorul Carly Howett.
Conform anunţului făcut de NASA, o altă mare descoperire o reprezintă zonele de apă îngheţată care par să se găsească din abundenţă pe Pluto.
"Mari zone observate în trecut pe Pluto nu înfăţişau zone cu apă îngheţată, deoarece acestea sunt aparent mascate de un alt tip de gheaţă, mai volatilă.
Zonele cu apă îngheţată apar roşii pe imaginile colorate ale planetei, după cum prima poză color a lui Pluto apare şi ea în roşu.
Sonda New Horizons, de mărimea unui SUV, este prima de acest gen care a survolat planeta Pluto, pe 14 iulie. Sonda va continua să trimită date către Pământ, până la sfârşitul anului viitor.
Sonda a fost lansată în 2006 şi a călătorit până acum 5 miliarde de km.