Doriţi să fiţi naşul unui crater pe Marte?
alte articole
Denumirea punctelor topografice de pe Marte nu mai este doar apanajul oamenilor de ştiinţă sau a conducătorilor roboţilor de explorare.
Începând de miercuri, oricine are conexiune la internet şi câţiva dolari de cheltuială poate fi naşul unuia dintre celor aproximativ 500.000 de cratere nenumite ale planetei roşii în cadrul proiectului de cartografiere iniţiat de Uwingu, o companie care finanţează proiecte spaţiale.
"Aceasta este prima hartă a planetei Marte pe care o va avea umanitatea şi toată lumea poate participa", a declarat Alan Stern, CEO-ul companiei Uwingu, fost om de ştiinţă senior la NASA care conduce şi “New Horizons”, misiunea agenţiei pe Pluto. "Este o chestiune foarte socială".
Nu e gratis să-ţi pui amprenta pe Marte. Botezarea celor mai mici cratere te va costa 5 dolari americani, iar preţurile cresc odată cu diametrul craterului. Banii strânşi (care ar putea atinge cota de 10 milioane de dolari, dacă toate craterele vor primi un nume) vor fi folosiţi pentru finanţarea explorărilor spaţiale, cercetare şi educaţie, acesta fiind scopul declarat al companiei Uwingu.
Stern speră ca toate craterele catalogate să fie denumite până la finele anului 2014, umplând astfel multe găuri în cartografierea planetei roşii, compania intenţionând să solicite numirea altor forme de relief ale planetei, cum ar fi canioanele sau munţii.
Proiectul mai poate oferi un fel de imagine culturală de ansamblu care va dezvălui preocupările populaţiei, ce este mai important pentru ei la momentul actual, a mai precizat Stern.
"E ca şi cum ne-am fotografia pe noi înşine. Ce vor alege oamenii? Vor fi multe cratere denumite după politicieni? După artişti, rude sau locuri de pe Pământ? Echipe sportive"?
Nu e gratis să-ţi pui amprenta pe Marte. Botezarea celor mai mici cratere te va costa 5 dolari americani, iar preţurile cresc odată cu diametrul craterului.
Proiectul acesta de denumire a craterelor funcţionează pe ideea primului venit-primului servit, numele vor fi acceptate imediat şi vor fi aprobate, cu excepţia celor care sunt profanatoare sau ofensatoare în orice fel.
Uwingu nu cere aprobarea numelor din partea IAU, instituţia care autorizează în mod oficial numirea corpurilor celeste şi a formelor acestora de relief, mai degrabă numele craterelor vor fi informale, sau nume populare, a adăugat Stern (numele neoficializate pot intra în folosinţa largă, un exemplu fiind Calea Lactee, nume care nu a fost aprobat de IAU).
Aceasta nu este prima dată când Uwingu se implică în numirea corpurilor celeste. Compania a mai strâns fonduri prin îndemnarea publicului să numească miile de exoplanete descoperite în jurul galaxiei, inclusiv Alpha Centaurii Bb, cea mai apropiată lume extraterestră de Terra.
Oficialii IAU n-au fost de acord cu proiectele companiei deoarece numirea exoplanetelor au indus oamenii în eroare, făcându-i să creadă că ajutau la selectarea numelor recunoscute oficial. Stern s-a apărat declarând ca Uwingu a afirmat clar că numele reprezentau “alegerea populară” de denumiri pentru corpurile cereşti.
Dacă doriţi să fiţi naşul unui crater pe Marte vizitaţi www.uwingu.com