NASA are de ales pentru urmatoarea misiune spatiala una din trei destinatii: Venus, un asteroid sau Luna

Catalin Mosoia
20.01.2010

Cum a aparut viata pe Pamant sau cum s-a format planeta noastra? Acestea sunt intrebarile la care va incerca sa raspunda urmatoarea misiune spatiala NASA catre un alt corp ceresc din sistemul nostru solar. Agentia spatiala americana a selectat trei propuneri iar decizia va fi luata la jumatatea anului 2011 cand vom sti daca va fi o calatorie pe Venus, pe un asteroid sau pe Luna.

Misiunile candidate au ca obiectiv cercetarea atmosferei si a crustei planetei Venus (Luceafarul), aducerea unei bucati dintr-un asteroid din apropierea Pamantului si trimiterea unui robot pe Luna care sa foreze regiunea sa de sud si sa aduca mostre pentru cercetare in laboratoarele din intreaga lume.

Studiile incep anul acesta iar misiunea aleasa trebuie sa fie gata de lansare nu mai tarziu de 30 decembrie 2018. In afara de costurile vehiculului lansator, misiunea nu trebuie sa coste mai mult de 650 de milioane de dolari. Cele trei propuneri au fost selectate din 8 proiecte care au fost depuse anul trecut la NASA.

Fiecare din misiunile candidate a primit pentru 2010 un buget de aproape 3,3 milioane de dolari cu care va realiza studiul de fezabilitate, va estima costurile si va pune la punct planurile tehnice si amanuntele administrative. Nu mai putin important, aceste studii iau in calcul posibilitati de afaceri pentru intreprinderi mici si mijlocii si activitatile de comunicare catre public.

Cele trei misiuni candidate ale NASA sunt SAGE, Osiris-Rex si MoonRise.

Misiunea catre Venus (Surface and Atmosphere Geochemical Explorer, pe scurt SAGE) presupune pe langa realizarea de masuratori privind compozitia atmosferei ori obtinerea de date meteorologice si asolizarea unei probe pe suprafata planetei care sa culeaga informatii despre compozitia acesteia. Cercetatorii spera ca misiunea sa conduca la intelegerea originii planetei Venus si de ce este atat de diferita de planeta noastra. Misiunea este coordonata de Larry Esposito de la Universitatea din Colorado, Boulder.

Al doilea proiect, presupune cerectarea unui asteroid. Nava spatiala Osiris-Rex (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer) se va intalni cu un asteroid pe orbita acestuia. Sunt vizate masuratori de la distant dar si colectarea de mostre de pe suprafata asteroidului, apoi aducerea lor pentru cercetare in laboratoarele de pe Pamant. Se asteapta ca rezultatele obtinute sa ajute la o mai buna intelegere a procesului de formare a sistemului nostru solar si a originii moleculelor necesare aparitiei vietii. Responsabil de misiune este Michael Drakede la Universitatea din Arizona.

Misiunea MoonRise (sau Lunar South Pole-Aitken Basin Sample Return Mission) are ca obiectiv aselenizarea unui robot in dreptul polului sud al Lunii si aducerea pe Pamant a catorva kg de pietre din aceasta regiune a satelitului nostru natural. Cercetarile au potentialul de a duce la obtinerea de noi rezultate privind istoria timpurie a sistemului Pamant-Luna. Cercetator responsabil de misiune este Bradley Jolliff, de la Universitatea Washington din St. Louis.

Propunerile au fost trimise catre NASA pe 3 iulie 2009 ca raspuns la programul numit "New Frontiers Program 2009 Announcement of Opportunity". Acesta presupune explorarea sistemului solar cu ajutorul navelor medii dar care sa realizeze cercetari de calitate pentru imbogatirea intelegerii sistemului solar.

Selectia finala va deveni cea de a treia misiune din acest program de explorare. New Horizons, prima misiune din acest program a fost lansata in anul 2006 si presupune o calatorie pana la sistemul Pluto-Charon in 2015 dupa care se va indrepta catre un obiect ceresc din Centura Kuiper. A doua misiune, Juno, este programata de lansare pentru luna august din 2011 si va orbita planeta Jupiter de la un pol la celalalt si are ca obiectiv studiul atmosferei si a interiorului planetei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor