Proiectul "Sursă deschisă" Death Star de pe Kickstarter ajunge la 300.000 de dolari

O poză a ecranului site-ului Kickstarter pentru construcţia Death Star, care include un "proiect iniţial (nu pentru copii)," referindu-se la cercul din mijloc.
O poză a ecranului site-ului Kickstarter pentru construcţia Death Star, care include un "proiect iniţial (nu pentru copii)," referindu-se la cercul din mijloc. (Screenshot by The Epoch Times)

Un proiect iniţiat pe site-ul de crowdsourcing* Kickstarter, care încearcă să construiască un "Death Star open source (o Stea a Morţii cu sursă deschisă)" a generat deja 322.548 de dolari.

Proiectul, care speră să strângă 31,4 milioane de dolari până la 1 aprilie, a fost creat pentru că "trebuie să ne protejăm de ameninţările externe, aşa că de ce nu am construi o Stea a Morţii", referindu-se la arma sferică din Star Wars care putea distruge o planetă printr-o singură rază de energie.

Sursa de inspiraţie pentru a începe acest proiect pe Kickstarter a fost o petiţie on-line respinsă luna trecută de Casa Albă. "În luna noiembrie 2012, poporul a cerut o Stea a Morţii. Guvernul a spus NU", se menţionează în textul proiectului, care a fost înfiinţat de site-ul gnut.co.uk.

Casa Albă a declarat ca răspuns la adresa petiţiei pentru Steaua Morţii că crearea unei arme care distruge planete "nu va avea loc." Aceasta a spus că costul unei astfel de arme ar depăşi 850 000 000 000 000 000 de dolari şi a menţionat că "Administraţia nu sprijină distrugerea planetelor."

"De ce am cheltui atât de mulţi dolari din banii contribuabililor pe o Stea a Morţii care are un defect fundamental - poate fi folosită de o persoană după bunul său plac?" a glumit Casa Albă.

Dar aparent nemulţumiţi de acest răspuns, creatorii proiectului Kickstarter au optat pentru o versiune "cu sursă deschisă". "În lumina ameninţărilor continue ar trebui să avem grijă de noi înşine", au susţinut aceştia, prezentând ca "proiect iniţial" un simplu cerc desenat pe un fundal alb.

Şi chiar dacă proiectul urmăreşte să strângă circa 31,4 milioane de dolari, acesta este doar un obiectiv pe termen scurt, suma urmând a fi utilizată "pentru detalierea planurilor şi cumpărarea de sârmă suficientă pentru a proteja porturile de evacuare ale reactorului." Per ansamblu, proiectul doreşte să strângă cele 850 de cvadrilioane de dolari la care a făcut referire Casa Albă.

"Principala provocare este asigurarea comunităţii Kickstarter că asta este o glumă şi nu un proiect serios. Drept dovadă, obiectivul stabilit a fost suficient de mare pentru a face finanţarea aproape imposibilă", au recunoscut iniţiatorii proiectului.

Proiectele de finanţare Kickstarter se bazează pe principiul totul sau nimic - un proiect trebuie să atingă obiectivul de finanţare în termenul stabilit sau sumele susţinătorilor nu vor fi încasate niciodată.

În FAQ-ul (cele mai frecvente întrebări) proiectului cineva întreabă dacă Steaua Morţii va putea distruge "Pluto/Pământul/alt corp planetar," iar răspunsul a fost edificator: "Orice decizii cu privire la obiective se vor baza pe valoarea donaţiilor, sumele mai mari au întâietate. Suma ca atare este lipsită de importanţă, dar veţi fi obligat să plătiţi pentru transportul armei."

O altă persoană întreabă ce va "face de fapt [creatorul proiectului] cu banii", răspunsul fiind că vor fi folosiţi pentru cumpărarea a cel puţin patru metri pătraţi de "sârmă de bună calitate". "Sperăm că proiectul Death Star va primi cel puţin dublul sprijinului oferit rezoluţiei iniţiale", au susţinut iniţiatorii proiectului.

* externalizarea unui serviciu către un grup de specialişti sau o comunitate, sub forma unei competiţii