Plecarea lui Bănescu: Bucurie în rândul pro-putiniştilor de la vârful BOR / Teolog-jurnalist: "Se încheie o epocă"

Vasile Bănescu (Basilica.ro)
Loredana Diacu
08.07.2024

Biserica Ortodoxă Română a pierdut foarte mult prin plecarea lui Vasile Bănescu din funcţia de purtător de cuvânt. "Se încheie o epocă. Bănescu nu e doar o persoană, este o epocă, pur şi simplu", a opinat teologul şi jurnalistul Paul Palencsar într-un interviu acordat Epoch Times.

El însuşi o voce critică a derapajelor unor înalt prelaţi şi a încercărilor de instrumentalizare a credinţei în scopuri politice, Paul Palencsar opinează că Bănescu a obosit în lupta cu "răul" care erodează fibra bisericii şi a societăţii.

"Vasile Bănescu a venit, dacă ţin eu bine minte, chiar după Colectiv, atunci când s-a schimbat purtătorul de cuvânt. Aproape un deceniu de luptă cu mentalităţi rudimentare, de naţionalism de grotă, de filetism deşănţat, cred că ar săpa în fiinţa oricui şi de la un punct încolo oboseşti, pur şi simplu. Părerea mea personală este că orice om bun, orice om decent - în România mai ales - oboseşte la un moment dat în lupta cu răul. Şi e firesc, adică răul erodează întotdeauna, e coroziv. Şi cred, da, e strict opinia mea, cred că şi Vasile Bănescu a obosit şi e dreptul lui. E dreptul fiecăruia să fie şi obosit la un moment dat şi să spună 'nu mai vreau', sau 'nu mai pot', sau 'nu mai văd sensul.'", susţine Palencsar.

"Plus că asupra lui chiar s-a pus presiune, din ce am putut să citesc public şi ce am văzut... Vorbesc de exemplu de atacurile directe ale Arhiepiscopiei Tomisului şi ale arhiepiscopului de Tomis, Teodosie, şi inclusiv ale biroului de presă de acolo, care după ce s-a schimbat purtătorul de cuvânt - Tănăsescu - a încercat să-i dea replici lui Vasile Bănescu, dar cu totul ridicole, adică cu cuvinte din astea pe care le cauţi în dicţionar vreo jumătate de oră, cumva încercând mimetic să se ridice la nivelul lui Bănescu, ceea ce bineînţeles că e imposibil, mai ales pentru cei care trăiesc în paradigma tomitană de acolo.

Mulţi s-au bucurat acum de plecarea lui, în special, cred că cei din anturajul lui Teodosie, de la Constanţa şi nu numai. Şi foarte mulţi credincioşi care, din păcate, sunt victime ale celor care le toarnă în creier lături ideologice. Sunt nişte victime, dar totuşi devin nişte vehicule care transportă în biserică, în familie, la joburi, această ideologie pur şi simplu putinistă", a declarat Paul Palencsar.

Întrebat cine le toarnă "lături în creier" acelor credincioşi, Palencsar a punctat că infestarea vine dinspre unele televiziuni, dar şi din sânul BOR:

"O dată sunt televiziuni gen România TV, Antena 3, Realitatea TV, dar măcar ele, entităţile astea media, nu stau cu crucea în mână şi Evanghelia în cealaltă mână. Iau bani, ştim cum, pe tot felul de filiere, ca să facă chestia asta, au o agendă clară, asumată. Problema este că există, inclusiv în biserică, oameni, şi am văzut asta în perioada pandemiei de COVID, care îndemnau la nepurtarea măştii, virusul nu există, şi din cauza asta au murit o grămadă de oameni.

George Simion a fost decorat cu crucea şaguneană de către mitropolitul Laurenţiu în catedrala din Sibiu, anul acesta. La fel, când îl vezi pe Teodosie, rareori lipseşte Şoşoacă din dreapta lui, pe la mese. Deci, cred că înhăitarea asta, înhăitarea unor ierarhi din BOR cu aceste creaturi ale Moscovei, pe care Putin le finanţează în România, face un mare deserviciu credincioşilor şi face de ruşine Biserica. Pur şi simplu!

Şi de ce spun că unul ca Simion e omul Moscovei în România? Pentru că avem declaraţii oficial-publice ale unor foşti sau actuali şefi de servicii de informaţii din Republica Moldova şi Ucraina, că Simion s-a întâlnit cu agenţi FSB nu o dată.

Din '90 până acum, oricum, tovărăşia BOR cu politicul este de notorietate, nu cred că spun nimic nou şi nu mai vreau să răscolesc gunoiul.

Revenind la plecarea lui Bănescu, "s-a încheiat o epocă. Bănescu nu e o persoană, este o epocă, pur şi simplu", afirmă Palencsar.

Întrebat dacă crede că lui Bănescu i s-a forţat mâna să demisioneze, aşa cum s-a mai speculat în spaţiul public, Palencsar a negat, dar a fost de părere că presiunile puse asupra lui au jucat un rol important: "Eu cred că plecarea a fost decizia lui, dar pe fondul acesta, deci trebuie luată în paradigma aceasta, plecarea lui cred că e pe fondul oboselii. Dacă mă pun în locul lui, de la un punct încolo, n-aş mai vedea sensul luptei cu preţul sacrificării propriei persoane. Adică, la un punct încolo te întrebi 'de ce o mai fac?'"

Paul Palencsar a mai punctat că BOR nu este un monolit, ci există mentalităţi şi curente de gândire multiple. Iar unul dintre ele, cel puţin, e foarte periculos: pro-putinist şi anti-occidental.

"BOR nu este un monolit. Sigur, este o instituţie ierarhizată, ierarhică, în care ascultarea este esenţială, dar, în acelaşi timp, există mentalităţi şi curente de gândire multiple. Şi atunci, nu cred că există teodosieni şi băneşti. Nu. Dar cred că cei care îl critică acerb pe Bănescu de ani de zile sunt tributari unei mentalităţi anti-occidentale, iliberale, cel puţin, şi pro-ruse. Mulţi dintre ei fără să-şi dea seama. Deci, în clipa în care spui că din Occident ne vin toate relele pentru acest popor român, e absolut clar că faci discursul putinist de la Moscova.

Teodosie este unul dintre cei ce fac asta. Pentru Teodosie am măcar respectul că-i sincer. Nu încearcă să disimuleze. El a zis când ucidea Putin, când rupea capete prin Ucraina în primele zile: 'Putin e mare ctitor de lăcaşuri sfinte pe la Athos, câte mănăstiri a ridicat!'

Omul e sincer. Sigur, în ridicolul lui şi stupizenia lui de a fi, evident. Dar e sincer, adică măcar ştii de cine să te fereşti. Dar sunt, inclusiv ierarhi în sinodul BOR, care au o agendă similară cu a lui Teodosie, dar o fac mult mai inteligent. Şi atunci sunt mai periculoşi pentru că, fiind mai subtili, sunt mult mai penetranţi. E de ajuns să luăm predicile unor ierarhi.

Şi sunt, pe de altă parte, cei care îl susţin pe Bănescu, cum sunt şi eu, dar nu pentru că i-am făcut icoană lui Bănescu sau că i-am făcut piedestal şi vrem să-l canonizăm, să-l punem în calendar. Nici vorbă, dar ne-am simţit reprezentaţi de Bănescu. Datorită lui Vasile Bănescu, eu, de pildă, simt că am primit o voce în tot acest timp. Şi suntem oameni care avem valori democratice, liberale, suntem nişte oameni liberi în spirit. Deci în spiritul Evangheliei, practic. Vasile Bănescu a venit şi a repus la adevărata dimensiune, cel puţin din punct de vedere al discursului public, Evanghelia. Revenirea la Evanghelie, la valorile cristice, atât. Simplu. Deci nu există Băneşti, adică nu suntem vreun cult.

Şi sigur că nimeni nu-i de neînlocuit. Adică Vasile Bănescu nu a simţit o clipă, cred eu şi sper eu, că s-a înveşnicit în funcţia asta de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Nici vorbă, dovadă că omul a zis la un punct: 'Gata, nu mai vreau'", a explicat teologul.

Întrebat ce crede că va urma după Bănescu pe partea de reprezentare a BOR în relaţie cu publicul larg şi cu presa, Paul Palencsar a răspuns tranşant: "Nimic!"

"Răspuns: Nimic, aici e drama! Cum nimic a fost şi înainte de el. Spunea un prieten, tot teolog, că a citit primul text pus pe Facebook de noul purtător de cuvânt - care el însuşi spune 'eu sunt doar un comunicator', foarte submisiv aşa - şi a zis, 'dom'le, omul ăsta, l-am citit, şi-i plat ca deşertul Gobi'. Şi atunci, da, subscriu."

N-am nimic cu părintele Agachi, deci nu e nimic personal, dar în clipa în care a acceptat această postură, e clar că va fi un subiect al discursului public şi sub lupa noastră, a jurnaliştilor. Deci îşi asumă chestia asta.

Sigur că venind de la Bănescu, nu poţi decât să cobori", susţine Paul Palencsar.

Paul Palencsar a mai subliniat că Bănescu n-ar fi rezistat atât dacă nu ar fi avut sprijinul Patriarhului Daniel:

"Mie mi-a fost profesor Daniel şi ştiu ce fel de om este, exact în spiritul lui Bănescu, un pro-occidental, un rafinat teolog şi intelectual, şi doar un om ca actualul patriarh putea să aducă un asemenea purtător de cuvânt şi să-l sprijine aproape un deceniu. Pentru că fără sprijinul Patriarhului, Bănescu, odată că nu cred că ar fi fost ales şi a doua, cred că ar fi fost de mult dizolvat de tunurile propagandei ruseşti la România", a declarat Paul Palencsar.

Pe de altă parte, Paul Palencsar şi-a exprimat speranţa că Bănescu va continua să vorbească şi după plecarea din BOR.

"Eu sper că un om ca el nu va tăcea. Nici în viitor. Şi rămânem noi, eu şi alţii ca mine, care avem curajul şi capacitatea intelectuală şi disponibilitatea inclusiv spirituală, sufletească, să luptăm cu răul. Răul este şi în biserică la fel cum este şi în lume. Pentru că ăsta-i răul, se insinuează. Nu uitaţi că pe Iisus l-a vândut şi l-a trimis la moarte nu un outsider, ci cineva din interior, Iuda."

Întrebat dacă el personal a avut parte de presiuni în urma postărilor în care critică corupţia unor prelaţi sau anumite derapaje ideologice din sânul bisericii, Paul Palencsar a răspuns afirmativ:

"Am avut la un moment dat o presiune, în care am fost chemat la ordine şi mi s-a impus să şterg un text. N-am făcut-o, nu l-am şters. Nu o să dau mai multe detalii, în speranţa că acea primă dată a fost şi ultima. Dar dacă se va repeta, sigur, voi face public cine mă cheamă, unde mă cheamă şi de ce mă cheamă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor