Idiom chinezesc: Platitudinile unui cărturar bătrân(老生常谈)


Platitudinile unui cărturar bătrân
Platitudinile unui cărturar bătrân (Zhiching Chen / Epoch Times)

Expresia „Platitudinile unui cărturar bătrân” se referă la ceea ce un învăţat bătrân repetă adesea sau în mod obişnuit. Înseamnă a relua aceleaşi cuvinte sau a vorbi tot timpul monoton.

Acest idiom se bazează pe o poveste din „Consemnări din Cele Trei Regate”, un text istoric chinezesc de la sfârşitul Dinastiei Han de Est şi din Perioada celor Trei Regate.

Guan Lu (209-256) era un renumit profet din Perioada celor Trei Regate, din China. El studiase Dao şi cunoştea bine Yi-Jing încă de la 15 ani, având totodată puterea de a prevedea soarta oamenilor.

Într-o zi, He Yan şi Deng Yang, doi dintre miniştrii Statului Wei l-au vizitat pe Guan Lu. He Yan l-a întrebat pe bătrânul profet despre destinul lor: "Am avut acelaşi vis de câteva zile. Am visat că nişte muşte îmi cădeau pe nas. Încercam să le gonesc, însă ele refuzau să plece. Ce înseamnă asta? Când pot ajunge prim-ministru?”.

Guan i-a văzut sufletul într-o vale întunecată şi şi-a dat seama de soarta lui. Totuşi, dacă i-ar fi spus exact ce a văzut, asta i-ar fi adus necazuri. Guan s-a gândit preţ de câteva clipe şi a zis:"Domnia ta ai ajuns la un rang înalt şi posezi mari puteri, însă cei care te stimează sunt puţini, iar cei ce se tem de domnia ta, mulţi. Nu eşti atent să calci pe calea norocului. Acum, nasul este o eminenţă. Dacă o persoană eminentă îşi menţine caracteristicile, prin aceasta, ea rămâne la loc de cinste. Dar nu este aşa că muştele se adună pe obiectele stricate, iar cele nobile se tem de cădere? Aş dori să dăruieşti din bogăţia domniei tale celor săraci şi să te fereşti de drumul greşelii. Atunci, într-adevăr vei putea ajunge pe cea mai înaltă treaptă a cinstei".

Deng l-a întrebat pe Guan despre soarta sa, iar Guan l-a îndrumat să dea din prea-plinul său pentru binele săracilor şi să evite să calce pe o cale greşită. Guan l-a mai sfătuit să fie bun faţă de ceilalţi, pentru a se feri de necazuri.

Auzind aceste răspunsuri din partea lui Guan, Deng a spus:"Răspunsurile tale sunt irelevante pentru întrebările noastre. Noi nu suntem aici pentru a asculta platitudinile unui bătrân.” Ei nu au dat crezare vorbelor lui Guan şi au plecat.

La scurt timp după aceea, Sima Yi (179-251) a preluat controlul Statului Wei printr-o lovitură de stat. Hen Yan şi Deng au fost amândoi omorâţi, împreună cu regentul, de către Sima Yi.

Mai târziu, expresia „platitudinile unui cărturar bătrân” a devenit un idiom care descrie repetarea permanentă a aceloraşi lucruri.