Expresii idiomatice chinezeşti: "Aparenţa porneşte din minte"(相由心生)

Expresia „aparenţa porneşte din minte” poate fi tradusă şi ca: „percepţia se schimbă odată cu sufletul”. Se spune că această expresie a provenit iniţial de la Guiguzi, un filosof şi învăţător din China antică, din Perioada Statelor Combatante (476-221 î.Hr.). Această expresie idiomatică poate fi întâlnit şi în cartea intitulată "Eseu despre minte şi aparenţă", scrisă de Xiyi Chen în vremea Dinastiei Song (960-1279 d.Hr.).
Aparenţele derivă din minte (Jane Ku / Epoch Times)
Wenmin Wang
02.07.2013

Expresia „aparenţa porneşte din minte” poate fi tradusă şi ca: „percepţia se schimbă odată cu sufletul”.

Se spune că această expresie a provenit iniţial de la Guiguzi, un filosof şi învăţător din China antică, din Perioada Statelor Combatante (476-221 î.Hr.). Această expresie idiomatică poate fi întâlnit şi în cartea intitulată "Eseu despre minte şi aparenţă", scrisă de Xiyi Chen în vremea Dinastiei Song (960-1279 d.Hr.).

Povestirea de mai jos explică înţelesul acestei expresii idiomatice.

Într-o zi, Su Dongpo2 (1037-1101 d.Hr.), marele geniu din Dinastia Song, a venit la un templu împreună cu călugărul Foyin pentru a sta în meditaţie. În urma meditaţiei, Fu s-a simţit foarte confortabil şi relaxat. L-a întrebat pe călugăr cum arăta în timp ce meditase. Călugărul i-a răspuns: „Arătai ca o statuie de Buddha, foarte solemn!” Fu a devenit foarte mulţumit, auzind acestea.

Atunci, călugărul l-a întrebat la rândul lui pe Su cum arătase în timpul meditaţiei. Su, în glumă, i-a răspuns aşa: „Arătai ca un morman de bălegar!” Călugărul nu a spus nimic. Văzând că nu s-a supărat la auzul acestor vorbe, Su a crezut că a câştigat în faţa călugărului.

Şu avea o surioară extrem de talentată, pe nume Su Xiaomei. Când Su a venit acasă, i-a spus surioarei sale, cu mulţumire de sine, despre conversaţia cu călugărul budist. Ea a stat un timp pe gânduri şi i-a spus cu blândeţe lui Su: „Dragul meu frate, tu eşti cel care a pierdut. Călugărul Foyin are inima unui Buddha, aşa încât te-a văzut că pe un Buddha. Tu l-ai privit cu o inimă plină de bălegar, aşa încât tu numai bălegar poţi vedea.”

Auzind aceste cuvinte din partea surorii sale, Su s-a cufundat în gânduri. A înţeles că acel călugăr se cultivase bine, aşa încât şi-a putut păstra bunătatea în suflet mereu, chiar şi atunci când a fost nedreptăţit.

Această poveste ne spune că cineva poate vedea partea bună a lucrurilor şi poate reacţiona constructiv numai atunci când are compasiune în suflet.

Expresia „Aparenţa porneşte din minte” este folosită pentru a descrie şi a atrage atenţia la faptul că aparenţa se poate schimba odată cu mintea persoanei.

Note:

  1. Guiguzi a trăit în perioada 400-313 î.Hr. Numele său real a fost Xu Wang. El a fondat Şcoala Diplomaţiei din cadrul celor O sută de Şcoli de Gândire. Mulţi dintre studenţii săi au ajuns faimoşi. Unul dintre ei a fost Sun Bin, care a scris faimoasa carte a celor 36 de strategii.
  2. Sun Dongpo, cunoscut şi sub numele Şu Shi, a fost un scriitor, poet, artist, caligraf, farmacolog şi om de stat în timpul Dinastiei Song, fiind totodată şi unul dintre poeţii de seamă din această dinastie.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor