Expresii idiomatice chinezeşti: "Aparenţa porneşte din minte"(相由心生)

Aparenţele derivă din minte
Aparenţele derivă din minte (Jane Ku / Epoch Times)

Expresia „aparenţa porneşte din minte” poate fi tradusă şi ca: „percepţia se schimbă odată cu sufletul”.

Se spune că această expresie a provenit iniţial de la Guiguzi, un filosof şi învăţător din China antică, din Perioada Statelor Combatante (476-221 î.Hr.). Această expresie idiomatică poate fi întâlnit şi în cartea intitulată "Eseu despre minte şi aparenţă", scrisă de Xiyi Chen în vremea Dinastiei Song (960-1279 d.Hr.).

Povestirea de mai jos explică înţelesul acestei expresii idiomatice.

Într-o zi, Su Dongpo2 (1037-1101 d.Hr.), marele geniu din Dinastia Song, a venit la un templu împreună cu călugărul Foyin pentru a sta în meditaţie. În urma meditaţiei, Fu s-a simţit foarte confortabil şi relaxat. L-a întrebat pe călugăr cum arăta în timp ce meditase. Călugărul i-a răspuns: „Arătai ca o statuie de Buddha, foarte solemn!” Fu a devenit foarte mulţumit, auzind acestea.

Atunci, călugărul l-a întrebat la rândul lui pe Su cum arătase în timpul meditaţiei. Su, în glumă, i-a răspuns aşa: „Arătai ca un morman de bălegar!” Călugărul nu a spus nimic. Văzând că nu s-a supărat la auzul acestor vorbe, Su a crezut că a câştigat în faţa călugărului.

Şu avea o surioară extrem de talentată, pe nume Su Xiaomei. Când Su a venit acasă, i-a spus surioarei sale, cu mulţumire de sine, despre conversaţia cu călugărul budist. Ea a stat un timp pe gânduri şi i-a spus cu blândeţe lui Su: „Dragul meu frate, tu eşti cel care a pierdut. Călugărul Foyin are inima unui Buddha, aşa încât te-a văzut că pe un Buddha. Tu l-ai privit cu o inimă plină de bălegar, aşa încât tu numai bălegar poţi vedea.”

Auzind aceste cuvinte din partea surorii sale, Su s-a cufundat în gânduri. A înţeles că acel călugăr se cultivase bine, aşa încât şi-a putut păstra bunătatea în suflet mereu, chiar şi atunci când a fost nedreptăţit.

Această poveste ne spune că cineva poate vedea partea bună a lucrurilor şi poate reacţiona constructiv numai atunci când are compasiune în suflet.

Expresia „Aparenţa porneşte din minte” este folosită pentru a descrie şi a atrage atenţia la faptul că aparenţa se poate schimba odată cu mintea persoanei.

Note:

  1. Guiguzi a trăit în perioada 400-313 î.Hr. Numele său real a fost Xu Wang. El a fondat Şcoala Diplomaţiei din cadrul celor O sută de Şcoli de Gândire. Mulţi dintre studenţii săi au ajuns faimoşi. Unul dintre ei a fost Sun Bin, care a scris faimoasa carte a celor 36 de strategii.
  2. Sun Dongpo, cunoscut şi sub numele Şu Shi, a fost un scriitor, poet, artist, caligraf, farmacolog şi om de stat în timpul Dinastiei Song, fiind totodată şi unul dintre poeţii de seamă din această dinastie.