Planul de reforme al lui Bolojan: Joacă totul sau nimic şi se aşteaptă să deranjeze inclusiv "viermăraia" din PNL
Noul şef interimar la PNL Ilie Bolojan vrea să impună o reformă despre care spune că este conştient că "va deranja şi o parte din leadership-ul PNL sau dintr-o anumită clientelă afiliată". Însă, e pregătit să meargă până la capăt. Într-o discuţie cu jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu, Bolojan a subliniat că românilor trebuie să li se spună adevărul, şi anume că ţara e într-o situaţie dificilă, chiar dacă acum este campanie electorală.
Radu Buzăianu: Să încercăm să înţelegem un pic în ce situaţie ne desfăşurăm. Mă bucur că aveţi această perspectivă, adică eu, cel puţin, o salut de a ajunge în postura de a fi decizional în România. Multă lume a aşteptat să ajungeţi la Bucureşti într-o postură decizională, iată că se întâmplă. Dar, domnule Bolojan, se întâmplă într-o conjunctură extrem de tensionată şi văd o stare de buimăceală a acestui stat şi vă ştiu pe dumneavoastră un om serios. Cu ce privire vă uitaţi la acest stat buimăcit, pur şi simplu, de aceste evenimente, dumneavoastră, recunoscut ca fiind totuşi un om serios?
Ilie Bolojan: Cred că votul de duminica trecută a fost un cartonaş galben pentru lumea politică, un vot care s-a bazat pe neîncrederea acumulată în ultimii ani, şi dacă lumea politică nu se trezeşte, atunci lucrurile se vor complica. Partidul Naţional Liberal, luând act de decizia de demisie a conducerii noastre pentru rezultatele care au fost obţinute, m-a nominalizat preşedinte interimar şi eu încerc, cu experienţa pe care o am, cu sprijinul colegilor, să vin cu o ofertă din care să rezulte fără echivoc că PNL a înţeles ceea ce are de făcut.
Asta înseamnă că înainte de alegeri trebuie să demonstrăm noi, cei care avem funcţii şi responsabilitate, că am înţeles despre ce este vorba. Biroul Politic Permanent votează propunerile privind reforma clasei politice, reforma statului, partea de descentralizare, partea de stabilire a politicilor care înseamnă reguli bune pentru o ţară de încredere şi partea de proiecte de dezvoltare pentru ca economia României să fie mai competitivă. Mă angajez că aceste propuneri vor fi promovate de parlamentarii PNL în primele luni ale mandatului care va veni.
Dacă acest lucru nu se va întâmpla, eu nu mai am ce să caut în funcţia de preşedinte al PNL, pentru că înseamnă că ne batem joc de oameni. De când am candidat în cele trei mandate la Primăria Oradea, unul la Consiliul Judeţean şi unul la Prefectură, am avut cinci campanii de uninominal. Am căutat să promit ceea ce se poate face şi cred că asta trebuie să facem peste tot: să-mi respect înţelegerile şi angajamentele şi, doi, să respectăm oamenii. Asta e o chestiune vitală şi asta va face PNL, pentru că acum eu cred că am aliniat oamenii cu valorile partidului.
Răzvan Zamfir: Sunteţi propunerea de premier a mai multor formaţiuni politice: Partidul Naţional Liberal, Uniunea Salvaţi România, până şi PSD v-a propus la un moment dat. Aţi avut o declaraţie de presă foarte dură. Aţi promis desfiinţări de funcţii, restructurări. Două întrebări decurg din asta. Unu, nu credeţi că aţi speriat şi electoratul PNL-ist care, nu ştiu, uneori îşi doreşte ceva mai degrabă călduţ decât radical? Şi, doi, care credeţi că este cel mai greu mesaj pe care trebuie, ca să fiţi onest, să-l spuneţi în campania asta?
Ilie Bolojan: Cu siguranţă, reforma clasei politice va deranja şi o parte din leadership-ul PNL sau dintr-o anumită clientelă afiliată. Dar ceea ce va câştiga Partidul Naţional Liberal şi România, în ansamblu, în încredere – şi clasa politică, în general, dacă aceste lucruri vor fi puse în practică – va fi mult mai mult decât anumite pierderi. Dacă fuzionează, să spunem, două autorităţi de reglementare, nu pleacă oamenii care sunt în direcţiile tehnice, ci vor fi mai puţini şefi, mai puţine consilii de reglementare, mai puţine indemnizaţii.
Iar prin simplificare, debirocratizare şi dereglementare, câştigurile vor fi foarte mari pentru că nu mai stai luni de zile după un aviz sau după o autorizaţie şi oamenii vor simţi că autorităţile de reglementare nu le blochează activitatea. Asta înseamnă că mult mai mulţi oameni vor câştiga direct şi va fi un câştig mare de încredere.
Cel mai important lucru şi cel mai greu de făcut este că, într-o campanie electorală, să nu le spui oamenilor ce le place să audă sau ceea ce crezi că ţi-ar atrage voturi. Şi atunci, cred că în situaţia dificilă în care ne găsim, în care România are credite importante, dobânzi mari de plătit, o inflaţie, un deficit mare şi cheltuieli suplimentare care vor trebui acoperite anul viitor, plus reformele care sunt impuse de PNRR ca să primim banii europeni şi să ne putem continua lucrările, trebuie să le spunem oamenilor adevărul.
Indiferent ce guvern va veni sau cine va fi la putere, va fi cel puţin un an-doi mai dificil, pentru că creşterea economică nu mai este cea care a fost nici în Europa, nici în ţara noastră, iar aceste lucruri se vor vedea. Dacă noi le creăm un nivel de aşteptări foarte mare, dezamăgirile vor fi foarte mari, pentru ca aceste aşteptări nu vor putea fi onorate. Mai bine le spunem corect adevărul. Cine vrea să înţeleagă că există şi un vot responsabil, un vot pentru România modernă, poate să-l dea. Cine crede că tot ce zboară se mănâncă, va constata că acest lucru nu se va întâmpla.
Cred că antreprenorii români, oamenii care lucrează în sectorul public, în sectorul privat, oamenii care au muncit o viaţă întreagă şi beneficiază de o pensie, tinerii noştri vor să avem o ţară stabilă, o ţară care se duce în direcţia corectă şi o ţară care oferă oportunităţi mai bune pentru familii şi pentru copiii acestora.
Radu Buzăianu: Domnule Bolojan, o altă încurcătură de care beneficiaţi, între ghilimele, este această relaţie pe care trebuie să o dezvoltaţi cu dreapta şi în special cu USR. Noi am avut aici un reprezentant al USR-ului... care era un pic deranjat că preluaţi nişte proiecte ale lor. Deci, cumva, există o competiţie în momentul de faţă, cel puţin înainte de alegeri, cu USR, care ar putea încurca un pic lucrurile. Cum veţi gestiona această relaţie cu USR, având în vedere că nu sunteţi acelaşi partid, sunteţi într-o stare de competiţie pe acelaşi public?
Ilie Bolojan: Aşa este, toate partidele care candidează în aceste alegeri parlamentare sunt într-o competiţie, dar trebuie să discutăm foarte deschis. Gândiţi-vă, când PNL a luat o decizie de a opta pentru o variantă, să spunem, de prezidenţiale, n-a cerut nimic, n-a negociat nimic, a gândit să-şi asume o direcţie pentru România. Deci aici nu mai e vorba de partide, de câte mandate are unul sau altul, aici este vorba de ţara noastră, de a asigura o stabilitate în anii următori si trebuie să recunoaştem deschis că partidele sunt diferite, valorile lor sunt diferite.
USR e un partid care se duce în zona de progresism, dar este pro-european. PNL este un partid liberal-conservator care susţine valorile tradiţionale, comunităţile, familiile, dar asta înseamnă că este tot pro-european, cu o altă viziune. Deci nu văd nicio incompatibilitate ca între partidele normale să existe un respect reciproc, inclusiv în campanie.
Vă daţi seama că, pentru foarte mulţi electori, a fost hilar din cauza contrelor foarte dure între PNL şi PSD în această lună, o lună şi jumătate de campanie. Şi oamenii te întreabă: De dimineaţă vă întâlniţi, sigur, prin miniştrii voştri, în guvern, şi faceţi ceea ce trebuie şi ţineţi ţara asta în funcţie, iar după-amiază... Şi nu mai ştiu ce să creadă.
Şi în politică există respect, trebuie să existe respect, trebuie să existe colaborare. Şi, aşa cum aţi văzut, de când sunt preşedintele PNL, am rugat toţi colegii să nu mai atacăm partide şi oameni. Atacăm problemele, le spunem românilor adevărul, le spunem care sunt soluţiile, chiar dacă uneori nu sună bine. Doar în felul acesta, discutând deschis cu oameni şi recunoscând responsabilitatea lumii din care facem parte... pentru ca votul împotrivă nu este vina oamenilor care au votat împotrivă, este vina noastră, a celor care am fost la putere ani de zile şi nu ne-am comportat în aşa fel încât oamenii să aibă încredere în noi.
Şi eu am candidat de multe ori, aşa cum v-am spus, şi am luat uneori măsuri care aparent erau nepopulare. Şi unii colegi îmi spuneau: Nu luaţi această măsură că o să sune rău. Şi, sigur, unii oameni au fost deranjaţi.
Dar eu am învăţat un lucru. Dacă vrei să faci lucruri mari, sigur vei deranja pe cineva. Dacă vrei însă să nu deranjezi pe nimeni, nu vei face niciodată nimic şi, la final, îi vei deranja pe toţi. Asta s-a întâmplat acum.