Toni Greblă, despre renumărarea voturilor la prezidenţiale: Ar dura foarte mult, ar dura zile
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat că renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale nu poate fi realizată într-o singură zi, aşa cum prevede decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), scrie G4Media.
Într-o intervenţie telefonică la Digi24, înainte ca decizia CCR să fie publicată oficial, Toni Greblă a fost întrebat cât ar dura procesul de renumărare a voturilor. „Este vorba despre reverificarea a 9 milioane de buletine de vot, depozitate în cele 41 de judeţe ale ţării. Acest lucru nu poate fi făcut nici în câteva ore, nici într-o zi, nici măcar în două”, a explicat acesta.
Întrebat dacă operaţiunea ar putea fi finalizată înainte de turul doi al alegerilor, Greblă a răspuns: „Nu pot estima un termen exact. E vorba de 9 milioane de buletine, care sunt în custodia tribunalelor şi în spaţiile de arhivare. Această procedură ar dura zile întregi, însă nu pot preciza câte.”
Toni Greblă a subliniat că o astfel de măsură necesită dovezi clare privind erori în procesul de numărare. „Până la această etapă, nu a fost depusă nicio contestaţie privind corectitudinea numărării voturilor, nici la nivel judeţean, nici la Biroul Electoral Central, toate procesele-verbale fiind semnate de reprezentanţii partidelor fără obiecţii.”
În timpul discuţiei telefonice, decizia CCR a devenit oficială. „Vom primi şi noi solicitarea oficială. Avem o şedinţă BEC programată astăzi la ora 16:00 pentru alte subiecte, iar în cadrul acesteia se vor lua măsurile necesare”, a declarat Greblă.
Chestionat dacă poate începe campania pentru turul doi, preşedintele AEP a precizat că aceasta nu poate demara până când CCR nu validează rezultatul primului tur. Întrebat dacă renumărarea poate fi încheiată până vineri, când CCR are o nouă şedinţă, Greblă a afirmat: „Este imposibil. Nu există o soluţie prin care să numărăm 9 milioane de buletine depozitate în 42 de locaţii, într-un timp atât de scurt.”
Dificultăţi logistice şi organizatorice
Andi Mihalache, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Galaţi, a declarat pentru G4Media că birourile electorale din secţiile de votare şi-au încetat activitatea imediat după primul tur, atribuţiile lor fiind preluate de birourile electorale judeţene. „Renunţarea activităţii secţiilor de votare şi transferul sarcinilor către birourile judeţene complică procesul. Renumărarea a milioane de voturi în câteva ore este imposibilă”, a spus Mihalache.
Acesta a adăugat că birourile judeţene aşteaptă clarificări oficiale de la Biroul Electoral Central (BEC). „Procedura oficială ne va indica exact cum să organizăm renumărarea cât mai eficient.”
Buletinele de vot, depozitate în mai multe locaţii
Mihalache a explicat că, în conformitate cu procedurile actuale, buletinele de vot sunt în custodia tribunalelor, prefecturilor şi ambasadelor, ceea ce complică şi mai mult logistica. „Două treimi dintre buletine sunt la tribunale, restul la prefecturi. În cazul voturilor din diaspora, acestea sunt fie la ambasade, fie în tranzit spre România”, a concluzionat el.