Jurnalistă: Ceea ce se întâmplă în aceste zile poate avea un impact devastator / Este inadmisibil că nici o autoritate publică nu comunică ce se întâmplă
Ceea ce se întâmplă în acele zile pe scena politică în legătură cu alegerile poate avea un impact devastator asupra încrederii cetăţenilor în fundamentul democraţiei, remarcă jurnalista TVR Ramona Avrămescu.
"Este inadmisibil că nici o autoritate publică din această ţară nu comunică şi nu explică direct, transparent, cu argumente concrete şi legale ce se întâmplă. În condiţiile în care tensiunea şi anxietatea socială au ajuns la cote pe care eu nu mi le mai amintesc decât din anii '90", transmite Ramona Avrămescu, într-o amplă postare pe Facebook.
"CCR ia o decizie şocantă şi fără precedent, pe care o aruncă întâi pe surse, apoi dă un comunicat laconic, în care nu spune:
- pe ce dovezi se bazează
- de ce, dacă Terheş reclamă nereguli în 4 secţii, se vor renumără TOATE voturile
AEP dă din umeri şi se lamentează că e imposibil să renumere voturile până mâine (deci probabil verdictul CCR se va amâna, vai, ce convenabil, până după alegerile de duminică). Dar nu dă nici o informaţie tehnică despre cum se va petrece renumărarea. Unde, cum, cine o face, vor fi prezenţi din nou reprezentanţii partidelor, observatori independenţi, ce garanţii de transparenţă şi corectitudine vor exista?
Klaus Iohannis convoacă CSAT tot printr-un comunicat laconic, după ce şi el şi SRI au dat asigurări că nu există informaţii că procesul electoral este viciat de influenţe externe. Ieri aveam speranţa că preşedintele absent va înţelege să îşi încheie totuşi cei 10 ani la Cotroceni cu o declaraţie publică prin care să pună un pic de ordine în haosul din societate. Am sperat degeaba, după şedinţa CSAT se va da obişnuitul comunicat tehnic, din care publicul n-o să înţeleagă nimic, că nu toată lumea a trecut pe la Colegiul Naţional de Apărare şi ştie jargonul.
În timpul ăsta, curg speculaţiile, teoriile şi informaţiile pe surse dinspre partide, pe la câteva posturi de televiziune se avansează ideea declarării stării de necesitate, pe reţelele sociale se vorbeşte de aranjamente de culise, violenţe în stradă şi emigrare. Lumea nu ştie în ce condiţii se pot anula alegerile, ce se întâmplă după renumărare, de ce s-a ajuns aici. Pentru că nimeni din instituţiile publice numite mai sus (şi din altele) nu crede că indemnizaţia (eventual cumulată cu pensia specială), privilegiile, statutul vin la pachet şi cu responsabilitatea de a comunica şi explica publicului ce se întâmplă în spatele uşilor închise.
Am fost la alegerile prezidenţiale din SUA şi anul ăsta şi acum 4 ani. Ştie toată lumea în ce condiţii de polarizare şi tensiune socială s-au desfăşurat, mai ales în 2020, când Trump a pierdut. Îmi aduc aminte că nu mai făceam faţă să urmăresc toate declaraţiile şi conferinţele de presă ale reprezentanţilor autorităţilor implicate în procesul electoral, şi la nivel federal şi în statele cu probleme.
Inclusiv în toiul nopţii, din oră în oră, zile la rând. Ideea generală, în presă şi în rândul politicienilor, din ambele tabere, era că tot ce se întâmplă în acele zile poate avea un impact devastator asupra încrederii cetăţenilor în fundamentul democraţiei, votul şi că transparenţa e OBLIGATORIE. Probabil că ''specialii'' noştri, mulţi cu CV-uri umflate cu stagii de specializare inclusiv în SUA, au lipsit de la cursurile alea", adaugă jurnalista.