Plante care nu trebuie ţinute în casă
alte articole
Florile şi plantele nu ar trebui să lipsească din jurul nostru. În grădină, în parcuri, în casele noastre, la birou ele sunt o oază de culoare, parfum şi linişte.
La alegerea plantelor de interior trebuie însă să ţinem cont şi de faptul că unele plante sunt otrăvitoare şi nu ar trebui ţinute în casă. Sunt plante ce conţin anumite substanţe toxice, plante ce pot afecta îndeosebi copiii şi animalele de companie, care pot înghiţi părţi din ele.
Despre cele mai sănătoase plante de apartament, care purifică aerul, puteţi citi aici
Iată 10 plante de apartament care au efecte toxice, plante care nu trebuie ţinute în casă sau amplasate în locuri greu accesibile celor mici şi animalelor de companie:
1. Plante care nu trebuie ţinute în casă: Floarea Flamingo (Anthurium)
O plantă foarte frumoasă, denumită de multe ori Pasărea Flamingo datorită asemănării fizice cu aceasta. La primul contact cu cavitatea bucală, această plantă provoacă dureri intense şi iritaţii, de aceea, spre norocul "curioşilor", în multe cazuri nu mai are loc ingerarea acesteia. Flamingo este o plantă care trebuie oricum ţinută în locuri mai umbroase, aşa că o puteţi pune în colţuri cât mai ascunse.
Această plantă de apartament are substanţe otrăvitoare în toate părţile sale. În cazul intoxicării cu această plantă, apar simptome precum arsurile, dificultăţi în înghiţirea mâncării şi răguşeală.
2. Plante care nu trebuie ţinute în casă: Azalea
Este o floare pe cât de frumoasă, pe atât de pretenţioasă. Pentru a creşte, ea trebuie plantată în zone cu semiumbră, deoarece căldura excesivă, precum şi lipsa umezelii moderate favorizează căderea bobocilor înainte de înflorire. În plus, azaleea este toxică. Ingerarea petalelor, tijei ori a frunzelor poate duce la apariţia durerilor abdominale, probleme respiratorii, paralizie, comă şi chiar moarte.
Simptome la ingerare: lăcrimarea ochilor, secreţii nazale, greaţă, dureri abdominale, tulburări ale ritmului cardiac, dificultăţi respiratorii, convulsii, comă, iar la contactul cu pielea iritaţii.
3. Plante care nu trebuie ţinute în casă: Trompeta îngerilor (Datura arborea)
Trompeta îngerilor este o plantă lemnoasă, cu flori mari şi parfumate, ce atârnă precum pâlniile. Din păcate această plantă are toate părţile otrăvitoare. Trompeta îngerilor are în compoziţia ei alcaloizi toxici, iar aceştia pot duce la apariţia unor infecţii la oameni, dar şi la animale. Manifestările care apar mai des în cazul acestor intoxicaţii sunt: agitaţie, halucinaţii, convulsii, somnolenţă, temperatură crescută.
4. Plante care nu trebuie ţinute în casă: Dieffenbachia
Datorită aspectului spectaculos al frunzelor sale, dieffenbachia este o plantă îndrăgită şi des utilizată atât în decorarea caselor cât şi a birourilor sau a spaţiilor publice.
Horticultorii avertizează însă ca acestea au o sevă extrem de toxică, folosită în unele locuri chiar şi la prepararea otrăvurilor pentru şobolani. Ingerarea poate duce la inflamaţii, convulsii, probleme digestive şi chiar deces.
Simptome la ingerare: umflarea gurii şi a gâtului care poate duce la o paralizie temporară a corzilor vocale. La contactul cu ochii provoacă dureri şi umflături.
5. Plante care nu trebuie ţinute în casă: Leandrul
Deşi arată că o plantă inofensivă şi foarte frumoasă, nu vă lăsaţi înşelaţi de culorile plăcute ale leandrului.
Leandrul este una dintre cele mai otrăvitoare plante, cultivate în gospodării.
Planta creşte în tufe bogate şi are flori deosebit de frumoase şi de aceea suntem tentaţi să le cultivăm. Însă dacă o plantaţi, aveţi mare grijă să nu le atingeţi sau să mâncaţi frunzele sau seminţele.
Acestea sunt toxice şi provoacă probleme intestinale şi dureri puternice. De asemenea, leandrul poate provoca probleme de inimă, proastă circulaţie, frisoane, atacuri cerebrale, comă şi chiar moarte.
Dacă aveţi o astfel de plantă în casă, indicat ar fi să o ţineţi cât mai departe de copii şi de animalele de companie.
6. Plante care nu trebuie ţinute în casă: Narcisa galbenă
Este o plantă originală din zona mediteraneeană, cu parfum puternic. Pentru că bulbii florii sunt otrăvitori, indicat ar fi ca narcisa galbenă să fie plantată doar în pământ bine drenat şi nu în ghiveci, pentru a feri animalele să ingereze planta în cazul în care ajung la glastră. Ingerarea poate cauza vomă, diaree, convulsii, tremurat şi palpitaţii ale inimii.
7. Plante care nu trebuie ţinute în casă: Amaryllis
Florile de Amaryllis au un aspect exotic şi încântă privirea, fiind asemănătoare cu crinii. Însă bulbii acesteia conţin mai multe substanţe toxice, printre care se remarcă licorina. Intoxicaţia se produce în momentul consumării unei cantităţi mari de plantă.
8. Plante care nu trebuie ţinute în casă: Cala
Este superbă şi impresionează la vedere, însă seva ei conţine oxalat de calciu, o substanţă periculoasă care poate fi fatală dacă este consumată. Simptome la ingerare: senzaţia de arsuri şi iritaţii la nivelul cavităţii bucale, tulburări digestive, dureri abdominale.
9. Plante care nu trebuie ţinute în casă: Ciclama
Cyclamen este o plantă de apartament care arată precum o tufă, are frunzele răsucite, de culoare verde-albicios. Florile de ciclamă apar în grup, în mijlocul frunzelor, crescând mai înalte decât acestea cu câţiva centimetri. Părţile otrăvitoare ale acestei plante sunt bulbii şi rizomii, aceştia din urmă fiind amari, dar pentru că se găsesc în pământ nu există prea multe şanse ca animalele ori copiii să îi înghită. Însă saponina şi glucozidul ciclamic pe care le conţin aceştia duc la grave tulburări stomacale, dacă sunt ingerate.
Simptome: vărsături, diaree, ameţeli, spasme, transpiraţie, tulburări ale respiraţiei sau chiar paralizii temporare.
10. Plante care nu trebuie ţinute în casă: Pasărea paradisului (Strelitzia reginae)
O floare deosebit de frumoasă, asemănătoare păsării exotice care-i dă numele.
Însă pe cât de atrăgătoare pe atât este de periculoasă din cauza acidului hidrocianic pe care-l conţine.
Simptome la ingerare: pierderea coordonării, dezorientare, diaree şi stare de vomă.
Plante care nu trebuie ţinute în casă. Sfaturile specialiştilor:
"Avem în jur de 30-50 de cazuri anuale cu intoxicaţii din cauza plantelor. Nu sunt cazuri foarte severe, întrucât cantitatea ingerată este minimă. În general, toate plantele ornamentale au componente toxice, de aceea nu trebuie consumate. Mămicile care sunt iubitoare de plante nu trebuie să le arunce, ci doar să le pună în siguranţă astfel încât copiii să nu aibă acces la ele. Intoxicaţia din cauza ingerării de plante nu este atât de îngrijorătoare comparativ cu alte tipuri de otrăviri.", a declarat dr. Viorela Gabriela Niţescu, medic primar pediatrie, supraspecializare de toxicologie clinică la Centrul antitoxic pediatric Grigore Alexandrescu pentru revista qbebe.ro.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.