Flori de grădină pitice

Panseluţe
Panseluţe (Facebook)

Florile şi plantele împrospătează aerul şi inspiră viaţa, îţi pot însenina ziua şi te pot influenţa pozitiv. Parfumul şi culorile vii ale florilor stimulează simţul olfactiv şi vizual al oamenilor, dezvoltându-le astfel creativitatea şi simţul artistic. Trebuie să recunoaştem că oricât de frumos ar arăta o curte cu un gazon bine îngrijit, păleşte în faţa grădinilor acoperite cu adevărate covoare de flori pitice. Poate că sunt mici, dar petalele viu colorate vă vor transforma grădina într-o adevărată oază de verdeaţă.

Flori de grădină pitice: panseluţele

Sunt întâlnite într-o varietate de culori, fiind o încântare pentru privire. Înfloresc de regulă primăvara şi preferă zonele cu cât mai mult soare, aşadar nu este indicat să le plantaţi la umbra copacilor. Este indicat să puneţi seminţele de flori în pământ încă de toamna, dacă vreţi să vă bucuraţi de ele primăvara. Pentru o grădină cât mai frumoasă amestecaţi seminţe de la flori de culori diferite şi astfel patul de flori va fi inedit.

Flori de grădină pitice: floarea de piatră

Floarea de piatră (Portulaca grandiflora) este întâlnită în grădini sub forma unui covor multicolor. Foarte robustă, odată plantată, se întinde cu uşurinţă în grădină. Este o plantă pitică, având 10-20 centimetri înălţime şi fiind divers colorată.

Portulaca este puţin pretenţioasă în privinţa solului, acceptând soluri pe care, în mod normal, alte plante nu ar supravieţui. De aici îi vine şi denumirea de floarea de piatră. Preferă zonele însorite din grădină, marginea aleilor, realizând borduri viu colorate. Este deasemenea o plantă ideală pentru jardinierele de la ferestre. Iubeşte mult soarele, chiar şi în orele foarte călduroase. Spre seară florile se închid, urmând să se redeschidă dimineaţa odată cu primele raze de soare.

Înfloreşte pe toată durata verii, din luna mai până târziu în octombrie, asigurând un covor coloristic pentru o perioadă îndelungată.

Flori de grădină pitice: săpunăriţa

Săpunăriţa (saponaria ocymoides) este o plantă acoperitoare perenă, nepretenţioasă, ce nu depăşeşte 20 cm înălţime şi înfloreşte în perioada iunie-iulie. Uneori, săpunăriţa are o a doua perioadă de înflorire, toamna. Florile săpunăriţei sunt mici, de culoare roz. Pentru o înflorire abundentă se recomandă plantarea într-o zonă însorită şi tunderea periodică a tufei.

Flori de grădină pitice: năstureii

Tropaeolum majus sau năstureii, sunt albi, roz sau roşii, simpli sau bătuţi, în funcţie de soi. Modeşti, năstureii cresc în locuri însorite, dar şi la semiumbră.

Se pare că rozătoarele preferă să ocolească aceste flori, aşadar este indicat să le plantezi în preajma altor flori mai preţioase. Există două tipuri de năsturei: unii care se răspândesc rapid şi alţii curgători care arată frumos în ghivece suspendate. Tipul curgător poate fi de asemenea dirijat pe un tutore prin legarea plantei de acesta. Pot forma bordurile straturilor de flori, se pot planta în grădinile cu pietre sau în jardiniere.

Toate părţile componente ale năsturelului (frunze, mugurii florali, seminţele necoapte, florile) se pot consuma, fiind o sursă bogată de vitamina C. Frunzele, care au un gust uşor condimentat, şi florile se pot folosi în salate doar dacă planta nu a fost tratată cu insecticide.

Flori de grădină pitice: daliile pitice

Daliile pitice sunt perfecte pentru borduri şi pentru covoarele florale. Un amestec de dalii multicolore şi de talie mică este potrivit pentru grădinile mari şi pentru cele mici deopotrivă.

Plantaţi primăvara tuberculii de dalii. Aceştia sunt sensibili la îngheţ, deci nu îi plantaţi înainte să treacă frigul. O perioadă potrivită pentru plantarea daliilor ar fi între sfârşitul lui aprilie şi mijlocul lunii mai. Faceţi o groapă potrivită în pământ şi umpleţi-o cu pământ afânat şi fertil. Aşezaţi cu grijă tuberculii la 30 cm distanţă şi acoperiţi-i cu un strat de pământ de 3-5 cm. Apăsaţi uşor şi udaţi imediat după plantare. Daliile vor înflori cel mai bine când sunt la soare.

Flori de grădină pitice: lobelia

Lobelia este o plantă utilizată în decorarea spaţiilor verzi, a rondurilor, rabatelor, teraselor. Datorită taliei mici, lobelia se foloseşte des în ornarea jardinierelor şi a balcoanelor. Genul Lobelia cuprinde peste 250 specii anuale sau perene.

Planta lobelia este originară din Africa şi America de Sud şi este folosită în multe tratamente naturiste pentru boli cum ar fi: astm, intoxicaţii alimentare, expectorant etc.

Este o mare iubitoare de lumină. Pentru o bună dezvoltare, lobelia are nevoie de terenuri uşoare, cu expoziţie însorită. Excesul de umiditate poate distruge aceste plante.

Flori de grădină pitice: petuniile

Pentru a fi cât mai bogate, este bine să le plantaţi la soare deoarece au nevoie de lumină. Pentru a vă bucura de flori viu colorate în luna mai, este recomandat să le puneţi în pământ din luna februarie. Au nevoie de umiditate, dar nu în exces, aşadar trebuie udate cam o dată la 2 zile. În zilele caniculare se pot stropi seara pe flori şi pe frunze cu apă, pentru a le înviora.

Flori de grădină pitice. Garofiţele

Au un parfum îmbătător care vă va îndemna să petreceţi cât mai mult timp în grădină. Încep să-şi deschidă petalele din luna aprilie şi stau înflorite până în toamnă. Nu le place umiditatea în exces, aşadar aveţi grijă să le plantaţi într-un pământ care se drenează cu uşurinţă. Seminţele răsad în aproximativ 10 zile după plantare, aşadar vă veţi bucura cam într-o lună de minunatele flori.

Flori de grădină pitice. Gălbenelele

Pe lângă faptul că sunt plante cu incredibile proprietăţi medicinale, gălbenelele vă înfrumuseţează grădina. Nu sunt deloc pretenţioase şi pot fi plantate în orice fel de pământ. Nu trebuie să aveţi grijă să le udaţi prea des, ci doar regulat, deoarece sunt flori sălbatice, care se adaptează uşor la orice mediu.

Flori de grădină pitice. Clopoţeii dalmaţieni

Campanula portenschlagiana (Catharina) numită şi “clopoţeii dalmaţieni” este o plantă acoperitoare şi căţărătoare, perenă, ideală pentru acoperirea solului şi a acoperişurilor verzi. Clopoţeii dalmaţieni preferă zonele însorite sau semiumbrite din grădină, înfloresc primavara în formă de steluţe mici de un albastru intens şi au frunzele în formă de inimă.

Tufele stufoase de Campanula portenshlagiană sunt joase, atingând maxim 20 cm înălţime.

Flori de grădină pitice. Cimbrul sălbatic

Cimbrişorul sau Thymus serpyllum este o plantă erbacee, perenă, ce poate fi folosită pentru acoperirea anumitor zone din curte sau grădină. Florile de cimbrişor sunt mici, roz, ciclam, purpurii şi, mai rar, albe. Înfloreşte din vară şi până în toamnă. Plantat în pâlcuri, cimbrul sălbatic se întinde uşor, formând adevărate covoare de flori. Înălţimea tulpinii este de 3-5 cm. Cimbrişorul se înmulţeşte prin seminţe sau prin divizarea tufei şi poate fi folosit în diverse tratamente naturiste.

Flori de grădină pitice. Mărgeluşele

Mărgeluşele sau Meişorul albastru este o plantă erbacee, perenă, cu înălţimea de 30-50 cm, ce creşte în pâlcuri şi înfloreşte în lunile mai-iunie. Florile mărgeluşelor, în formă de stea, sunt iniţial de culoare roşiatică, devenind ulterior albastre. Adoră căldura, deşi este cel mai des întâlnită în locurile umbroase de la marginea pădurilor. Meişorul albastru este ideal în combinaţie cu alte plante acoperitoare, de înălţime mai mică.

Flori de grădină pitice. Brumărele

Brumărelele sau Phloxul pitic sunt plante perene, folosite deseori în formarea covoarelor de flori din parcuri şi grădini, dar arată spectaculos şi în jardiniere sau ghivece suspendate. Brumărelele au flori mici roz, ciclam, alb şi bleu, ce atrag fluturii. În vederea înfloririi abundente se recomandă ciupirea vârfurilor tulpinilor, atunci când ajung la înălţimea de 15 cm. Înmulţirea phloxului se face prin butaşi sau prin seminţe. Pentru că se îndeseşte rapid, este bine ca la 2-3 ani să se rărească tufele. Brumărelele sunt sensibile şi este bine să fie plantate în locuri scăldate de soare încă din primele ore ale dimineţii.

Flori de grădină pitice. Floarea grasă roşie

Floarea grasă roşie (Sedum Spurium 'Schorbuser Blut') este o plantă suculentă, acoperitoare, veşnic verde, perenă, cu tulpini şi frunze cărnoase, cu flori mici de culoare roşie, folosită cel mai des în trasarea aleilor, bordurilor şi delimitarea rondurilor cu flori din grădini şi parcuri. Este bine de ştiut că floarea grasă roşie adoră umbra, putând fi plantată sub arbuşti, tufişuri şi copaci. O altă calitate a acestei plante-covor de doar 10 cm înălţime este dată de faptul că pe locurile în care aceasta este plantată nu mai cresc buruieni. Înfloreşte în lunile iulie şi august.

Flori de grădină pitice. Lithodora

Una dintre cele mai frumoase şi decorative plante perene acoperitoare de grădină este Lithodora diffusa Heavenly blue. Înălţimea la maturitate a plantei este de 10-15 cm, iar florile sunt mici de un albastru intens. Lithodora suportă foarte bine atât soarele cât şi semiumbra şi este ideală pentru crearea unui covor floral de grădină. Înfloreşte în lunile mai-iunie.

Există multe alte flori de grădină pitice minunate care merită să-şi găsească locul în grădina dumneavoastră, noi am enumerat doar o parte dintre ele.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.