Amenajarea unei grădini în balcon. 6 idei de amenajare a unor mici oaze de relaxare
alte articole
Deşi scopul iniţial al balconului era acela de a avea o „portiţă” către spaţiului exterior, unde să te poţi relaxa, în lipsa unei grădini, acesta a devenit de-a lungul timpului multifuncţional, fiind transformat sau, mai bine zis, integrat în restul locuinţei sub formă de mini-bucătărie, mini-birou, spaţiu de depozitare, uscătorie etc. Locuitul la bloc însă nu trebuie să ne răpească bucuria de a ne relaxa în mijlocul florilor şi să avem propriul colţ de natură, în care să ne simţim confortabil şi să ne detaşăm de stresul zilnic, aşa că amenajarea unei grădini în balcon este o idee excelentă.
Chiar dacă nu ne pricepem la design interior sau la amenajat grădini, cred că fiecare dintre noi, cu un pic de imaginaţie, poate să creeze un spaţiu plăcut şi relaxant. În fond, florile sunt frumoase, oriunde ar fi, iar câteva accesorii inspirate pot transforma un balcon neatrăgător într-unul extrem de şic.
Cu puţină creativitate şi imaginaţie, balconul se poate transforma şi într-o seră cu tot felul de legume care să vă condimenteze ciorbele. La fel de bine se poate cultiva pătrunjel, mărar, leuştean, busuioc, oregano, cimbru, morcovi, roşii, cât şi căpşuni, lămâi, zmeură etc. Important este să îi daţi un aspect cât mai plăcut balconului şi să ţineţi cont de câteva lucruri.
Sfaturi despre amenajarea unei grădini pe balcon
Vă oferim mai jos câteva sfaturi simple pe care oricine le poate pune în practică :
1. Goliţi balconul de obiectele de care nu vă folosiţi niciodată şi care nu fac decât să ocupe spaţiu şi să adune praf
2. Stivuiţi lucrurile de care aveţi nevoie şi doriţi să le păstraţi într-un dulăpior, într-o ladă sau nişte coşuri de răchită
3. Renovaţi balconul - sunt recomandate culorile deschise care vor crea senzaţia de mai mult spaţiu. De exemplu, în cazul pereţilor, alegeţi vopsea în culori neutre, pastelate, lambriuri în nuanţe de alb, crem sau bej, dar şi cărămidă pe care o puteţi vopsi/vărui în aceleaşi culori mai sus menţionate. Totodată, faianţa este o altă soluţie, una durabilă, datorită rezistenţei materialului în timp. În plus, este uşor de întreţinut şi curăţat.
În ceea ce priveşte pardoseala, „regula” culorilor deschise trebuie respectată şi în cazul ei. Există o mulţime de finisaje precum parchetul, gresia sau piatra, pe care le puteţi alegeţi în funcţie de stilul de amenajare. Însă, fiind vorba de un spaţiu exterior, care se presupune că trebuie să vă aducă mai aproape de natură, optaţi pentru o pardoseală mai „caldă”, aşa cum este deckingul de piscină. Acesta este rezistent la intemperii şi oferă acel look natural mult râvnit atunci când vine vorba de spaţii de relaxare outdoor în mijlocul oraşului. Sau puteţi opta pentru materiale care imită iarba, precum covoraşe sau mochetă - variantele cele mai ieftine, fie pentru o podea de lemn sau din plăci care imită piatra.
4. Mobilarea balconului
Dacă balconul este îngust, scaunele şi măsuţele rabatabile sau superpozabile reprezintă unica soluţie. Sunt folositoare şi uşor de depozitat când nu aveţi nevoie de ele, sau pe timpul anotimpurilor reci. Iar dacă aveţi mai mult spaţiu, puteţi aduce chiar o mică canapea care se va dovedi mai confortabilă. Băncuţele din lemn sunt şi ele potrivite, în special dacă stilul de amenajare este de inspiraţie rustică sau country-chic. Ar mai fi de menţionat faptul că mobilierul cel mai potrivit pentru o astfel de amenajare este cel de exterior, fie el din lemn, fier forjat, fibre naturale – rattan, răchită sau imitaţii ale acestora.
Nu în ultimul rând, adaugaţi şi ceva accesorii care vor crea impresia că vă aflaţi într-o grădină cu adevărat. Optaţi pentru pietricele, obiecte de iluminat, figurine sau, de ce nu, umbrelă de soare - atunci chiar că veţi avea o scuză să petreceţi cât mai mult timp în noul paradis floral.
Şi cum în orice încăpere aveţi nevoie de spaţii de depozitare, pe balcon, poliţele reprezintă o opţiune practică. Le puteţi monta pe perete, până la nivelul tavanului, maximizând cât mai mult spaţiul. Pentru a aduce un strop de culoare în balcon, câteva perne decorative, tablouri minimaliste, covoare tradiţionale sau moderne, sau orice alt accesoriu, vor înviora atmosfera.
3. Înainte de a vă apuca de amenajarea grădinii, trebuie să ţineţi cont şi de condiţiile pe care le oferă poziţionarea balconului dvs: când bate soarele în balcon - dimineaţa sau după-masa, câtă umbră ar putea avea plantele, ce temperatură se înregistrează ziua, ce temperatură se înregistrează noaptea. Trebuie să ţineţi cont de aceste aspecte pentru a şti ce plante să alegeţi pentru gradină. Unele dintre ele, chiar dacă vă plac foarte mult, au nevoie de anumite condiţii pentru a se dezvolta. Unele sunt mai puţin pretenţioase şi despre ele puteţi găsi aici
Specialiştii recomandă în cazul unui balcon umbros – Sporul casei (Impatiens), Lobelia, Urzica ornamentală (Perilla), Cerceluşii (Fuchsia) etc. Iar dacă balconul este scăldat de razele soarelui aproape întreaga zi sunt recomandate plantele rezistente şi care iubesc căldura precum Lavanda, Sedum, Coada şoricelului, Salvia etc.
Sigur, puteţi cultiva şi legume, însă, şi aici, e nevoie să ţineţi cont de faptul că legumele au nevoie de aproximativ 5-6 ore de lumină pe zi, dar şi de spaţiu.
4. Cum amenajaţi grădina în balcon
Fiindcă balcoanele sunt destul de mici, este recomandat să valorificaţi cât mai mult verticalul. Vorbim despre ghivece care atârnă de tavan, despre plante căţărătoare, despre rafturi cu ghivece. De asemenea, dacă alegeţi să puneţi ghivece pe jos, ideal este să lăsaţi plantele mai mari în spate, iar pe cele mici să le puneţi în faţa, pentru a crea o grădină în trepte. Alegeţi ghivece asortate, de diferite dimensiuni, potrivite fiecărei plante.
Cele mai bune materiale pentru recipiente în care puteţi cultiva legumele sau fructele sunt realizate din lemn, metal, plastic (PET-uri tăiate pe jumătate) şi lut. Este indicat ca recipientele să aibă prevăzute găuri în partea de jos, pentru a permite scurgerea excesului de apă.
Nu uitaţi că un balcon care este "sufocat" cu multe ghivece nu va arăta deloc bine şi nici nu va crea acea senzaţie de intimitate. În cazul în care nu aveţi suficient spaţiu pentru toate florile sau legumele pe care vreţi să le cultivi, axaţi-vă doar asupra celor mai prioritare.
Încercaţi să aduceţi cât mai multe plante cu colorit puternic, mini arbuşti ornamentali, thuja, brăduţi sau butuci de trandafir. Instantaneu, balconul dumneavoastră va căpăta un aer de prospeţime.
1. Amenajarea unei grădini în balcon: Grădina pe verticală
Alegeţi un perete al balconului pe care să amenajaţi o gradină verticală plină de flori. Folosiţi un palet de lemn pentru amenajarea compartimentelor verticale ale grădinii din balcon. Violetele, mixandrele şi alte diverse plante vor face spori în acest decor inedit.
Pentru realizarea grădinii pe verticală aveţi nevoie de păleţi, pământ pentru flori, un pistol de capsat şi capse (puteţi utiliza şi cleme sau bride), plantele dorite şi o folie din material rezistent la apă de tipul celor folosite la pavaj sau la acoperirea serelor. Materialul trebuie prins pe spatele paletului, de sus până jos, iar spaţiul dintre lemnele paletului şi material va fi umplut cu pământ. Nu uitaţi să acoperiţi cele două capete ale paletului cu material, altfel pământul o să se scurgă atunci când grădina va fi pusă pe vertical. După toate acesta, nu rămâne decât să plantaţi florile în spaţiile delimitate ale paletului.
2. Amenajarea unei grădini în balcon: Grădina aeriană
Pentru a evita aglomerarea spaţiului cu ghivece puteţi recurge la amenajarea unei grădini suspendate în balcon.
Montaţi pe pereţii balconului câteva rafturi în care să aşezaţi ghivecele care vor susţine plantele. Iedera, tillansia şi ferigile cu rădăcini aeriene vor asigura un decor verde bogat odată plantate pe pereţi.
O altă idee simplă şi economică ar fi să refolosiţi sticlele de plastic rămase de la diverse baturi răcoritoare. Acestea pot fi transformate destul de simplu în ghivece dispuse variat în balcon, tăiate pe lung şi dispuse pe rafturi.
Pe podea şi pe marginea balconului puteţi adăuga câteva ghivece cu plante decorative.
3. Amenajarea unei grădini în balcon: Grădina japoneză
Dacă aveţi un balcon solid şi bine izolat, puteţi lua în calcul amenajarea unei mini grădini japoneze într-unul dintre colţuri. Asta presupune construcţia unor mici jardiniere din cărămidă, de formă pătrată sau dreptunghiulară, în care veţi planta arbuşti exotici ornamentali de mici dimensiuni. Presăraţi în jurul jardinierelor câte un strat de pietriş, intercalat cu mici porţiuni din lemn. Dacă aveţi spaţiu, puteţi completa decorul cu o mică fântână.
4. Amenajarea unei grădini pe balcon: Terrarium, simplu şi de efect
La fel de frumoasă poate fi şi o grădină terrarium în miniatură. Vasele din sticlă potrivite pentru realizarea unei grădini de acest tip prezintă o suprafaţă deschisă generoasă pentru a permite introducerea mai multor plante.
Puteţi opta pentru un acvariu sau un borcan de dimensiuni mari, în cazul în care nu aveţi posibilitatea să faceţi rost de un vas special pentru terrarium. În interiorul vasului trebuie să puneţi compost şi/sau pietriş, după care introduceţi plantele.
5. Amenajarea unei grădini în balcon: Grădina căţărătoare
Peretele blocului se poate îmbrăca frumos în iederă căţărătoare care, pe lângă faptul că poate transforma cu uşurinţă un zid apăsător într-o mantie verde, energizantă, are şi proprietăţi benefice. La fel ca alte plante precum anthuriumul, ficusul plângător, limba soacrei sau iedera curăţă aerul de diferitele substanţe dăunătoare eliminate de vopsele, mobilier, materiale de construcţie sau chiar fum de ţigară.
Pentru un plus de naturaleţe, puteţi adăuga elemente de lemn, pergole, suporturi de flori, cadre de lemn, pe care puteţi aranja specii de plante precum wisteria sau glicina mov, o încântare pentru priviri atunci când este înflorită (nu uitaţi că are nevoie de expunere directă la razele soarelui cât mai mult timp).
O altă plantă căţărătoare care arată bine pe pergole de lemn sau balcoane este caprifoiul. Pe lângă latura estetică deosebită, caprifoiul are şi o mireasmă îmbietoare, astfel încât imaginea unei grădini relaxante să fie completă. Deasemenea puteţi opta pentru câteva specii de plante agăţătoare precum viţa de vie sălbatică, trandafiri agăţători, zorele, glicină, clematis. Aceste plante nu necesită mult spaţiu pentru plantare, este necesar un spaţiu minim la baza locuinţei pentru a planta un cuib. Astfel de plante cresc repede şi se pot extinde pe verticală pe toată suprafaţa clădirii dând un aspect foarte plăcut cu multă verdeaţă.
Pe marginea balconului se pot agăţa şi jardiniere cu flori de mici dimensiuni.
6. Amenajarea unei grădini în balcon: Grădină din materiale reciclate
O grădină din materiale reciclate poate fi improvizată pe un perete alb, liber, cu ajutorul unor beţe de lemn, sfoară sau sârmă pentru a construi un suport natural de perete. Pe el se agaţă ghivece din cutii de metal, sticle sau borcane refolosite. În aceste ghivece se pot pune plante de dimensiuni mici, plante agăţătoare sau plante aromatizate. Se pot adăuga şi căsuţe pentru păsări pentru a da impresia de spaţiu în natură, la fel ca o grădină în aer liber.
Şi cel mai mic balcon poate fi transformat într-o oază de relaxare, într-o micuţă grădină. Amenajarea unei grădini în balcon cu ajutorul legumelor, fructelor, florilor, plantelor şi a unei întregi varietăţi de idei vă pot ajuta să vă creaţi acel spaţiu în care să fiţi doar dvs. şi gândurile dumneavoastră, în care să vă simţiţi mereu în mijlocul primăverii indiferent de vremea de afară.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.