Clătite tradiţionale cu urdă şi mărar

Printre dulciurile tradiţionale cu care bunicele sau mămicile ne răsfăţau la începutul vacanţei de vară, clătitele cu urdă şi mărar, ocupă un loc aparte. Clătitele umplute cu urdă sunt săţioase şi deosebit de gustoase. Cu o textură moale şi uşor sfărâmicioasa şi un gust aparte, urda a făcut parte din mâncărurile tradiţionale ale românului încă din vremurile îndepărtate. În zilele noastre, urda şi-a recâştigat un loc importat în dieta zilnică, în special datorită calităţilor nutriţionale deosebite având un conţinut bogat în proteine şi fiind săracă în grăsimi, fiind recomandată cu succes de nutriţionişti în curele de slăbire
Maria Matyiku
20.06.2015

Printre dulciurile tradiţionale cu care bunicele sau mămicile ne răsfăţau la începutul vacanţei de vară, clătitele cu urdă şi mărar, ocupă un loc aparte. Clătitele umplute cu urdă sunt săţioase şi deosebit de gustoase. Cu o textură moale şi uşor sfărâmicioasă şi un gust aparte, urda a făcut parte din mâncărurile tradiţionale ale românului încă din vremurile îndepărtate. În zilele noastre, urda şi-a recâştigat un loc importat în dieta zilnică, în special datorită calităţilor nutriţionale deosebite având un conţinut bogat în proteine şi fiind săracă în grăsimi, este recomandată cu succes de nutriţionişti în curele de slăbire.

Ingrediente:

250 g faină,
2 g sare,
1 lingură de zahăr,
330 ml lapte,
2 ouă bătute,
30 g ulei,
O linguriţă de coajă de lămâie rasă (opţional),
500 g de urdă,
2-3 linguri de zahăr,
Un praf de sare,
2 pliculeţe de zahăr vanilat,
O legătură de mărar verde

Modul de preparare:

Făina se cerne într-un vas. Într-un alt vas se pune sarea şi zahărul în lapte, amestecându-se uşor. Se adaugă ouăle bătute în vasul cu făină, şi se amestecă uşor cu ţelul. Se adaugă treptat laptele, amestecându-se în continuare, până când aluatul devine cremos, având consistenţa asemănătoare cu a smântânii. Se adaugă apoi uleiul şi coaja rasă de lămâie. Aluatul se lasă să se odihnească cam o oră.

Între timp se pregăteşte umplutură cu urdă. Într-un castron, se zdrobeşte urda cu ajutorul unei furculiţe, apoi se amestecă cu câteva linguri de zahăr, se adaugă zahărul vanilat şi mărarul verde tăiat mărunt, şi se continuă amestecarea până când compoziţia devine omogenă.

Pentru coacerea clătitelor, se pune tigaia de clătite pe foc (între mediu şi mare) şi după ce tigaia s-a încins se unge cu puţin ulei.
Cu ajutorul unui polonic se ia din aluatul de clătite (cam 30-45 ml de aluat pentru o clătită), şi se întinde uniform pe fundul tigăii. Când clătită începe să se desprindă de pe marginile tigăii se întoarce pe partea cealaltă şi se mai lasă cam un minut. Se repetă operaţia până când se coace tot aluatul de clătite. Ies cam 20 de clătite.

Luaţi pe rând fiecare clătită şi puneţi, pe jumătate din ea, o lingură cu vârf din umplutură. Întindeţi pe jumătate din suprafaţa clătitei umplutura, cât mai uniform. Începeţi apoi să rulaţi uşor clătita, începând cu partea unsă.

Se rulează restul de clătite şi se servesc calde. Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor