Pieţele europene se pregătesc pentru o incapacitate de plată “aproape sigură” a Greciei

Pieţele europene au primit lovituri puternice luni dimineaţa după şocul produs vineri de anunţul premierului Alexis Tsipras privind desfăşurarea unui referendum în 5 iulie asupra propunerilor creditorilor internaţionali.
Forţe de ordine stau în faţa Băncii Naţionale a Greciei. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.06.2015

Pieţele europene au primit o lovitură puternice luni dimineaţa după şocul produs vineri de anunţul premierului Alexis Tsipras privind desfăşurarea unui referendum în 5 iulie asupra propunerilor creditorilor internaţionali.

Analiştii s-au aşteptat ca negocierile în privinţa programului de salvare financiară a Greciei (bailout) să ajungă într-un stadiu final dar, în schimb, Tsipras a deschis problema întregii ţări.

El a fost însărcinat să negocieze un acord dar susţine că ceea ce se află pe masa discuţiilor nu este suficient de bun – aşadar organizează o campanie împotriva acordului.

Pieţele elene, la fel ca şi băncile ţării, sunt închise. Este puţin probabil că se vor deschide înainte de referendumul din 5 iulie. Bursa din Atena (Athens Stock Exchange) a fost suficient de volatilă în săptămânile recente şi statutul curent al ţării va cauza aproape cu siguranţă o nebunie totală.

După ce au înfruntat duminică cea mai grea zi din 2011 până în prezent, pieţele europene au fost zdrobite în această dimineaţă:

  • Indicele german DAX: -4,11%
  • Indicele francez CAC 40: -4,22%
  • Indicele spaniol Ibex: -4,52%
  • Indicele britanic FTSE 100: -2,26%
  • Indicele italian FTSE MIB: -4,63%

Nimeni nu ştie ce rezultat se va obţine la referendum. Un vot “DA” ar însemna întoarcerea la masa negocierilor, alături de măsurile de austeritate şi reformele economice impuse de creditorii Greciei. Aceasta este opţiunea care, cel mai probabil, va ţine Grecia în zona euro.

Pe blogul său, ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a susţinut că există o mare probabilitate ca poporul grec să accepte acordul.

Dar nu toţi sunt siguri de acest lucru. Economist Intelligence Unit a oferit o probabilitate de 60% că votanţii vor susţine guvernul şi vor respinge bailout-ul.

Conform analiştilor HSBC, primele sondaje sugerează că Varoufakis are dreptate.

Populaţia s-ar putea să nu ştie cum va vota, dar sondajele de opinie au început deja să ruleze. Kappa Research a publicat un sondaj desfăşurat luni pentru ziarul “To ima” şi a arătat că 47,2% dintre participanţi au fost de acord cu propunerilor creditorilor, 33% au declarat că se opun, 18,4% nu au fost decişi şi 0,8% nu au ştiut sau nu au răspuns.

Totuşi, s-ar putea ca rezultatul să nu conteze. Marţi, expiră programul actual de bailout al Greciei şi în ceea ce priveşte Eurogrupul (miniştrii de finanţe din zona euro), Atena nu poate pur si simplu să îl extindă o săptămână mai târziu.

Dar totul este posibil în acest moment. Deşi termenul limită expiră marţi, este greu de crezut că Grecia va fi exclusă din zona euro doar pentru ca referendumul său are loc o săptămână mai târziu.

Povestea este similară pentru Italia, iar în Portugalia randamentele obligaţiunilor cu maturităţi de 10 ani au crescut cu peste 3%.

Unul dintre ultimele atuuri care i-au mai rămas guvernului grec este o potenţială contagiere – şi anume, drama elenă se va răspândi în afara graniţelor sale, cauzând probleme pe pieţele financiare din sudul Europei. În perioada 2010-2012, în timpul crizei europene, teama de contagiere a convins politicii europeni sceptici să facă orice pentru a păstra Grecia în zona euro.

Totuşi, de această dată, aceşti politicieni nu par să fie la fel de presaţi să acţioneze într-o manieră similară. Cel puţin până acum.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor