FMI nu va mai finanţa Grecia dacă nu-şi plăteşte datoria scadentă la 30 iunie
alte articole
FMI nu va mai finanţa Grecia dacă autorităţile de la Atena nu vor plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie, a declarat directorul general al Fondului, Christine Lagarde, relatează Bloomberg preluat de Mediafax.
În cadrul unui interviu acordat BBC, Lagarde a precizat că referendumul anunţat de premierul Greciei pentru 5 iulie, şi aprobat de majoritatea parlamentului grec în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, le va cere grecilor să analizeze propuneri ale creditorilor care nu mai sunt luate în considerare.
"Nu pot vorbi despre programul cu FMI, care este în derulare, dar programul de finanţare convenit cu Uniunea Europeană expiră pe 30 iunie. Cel puţin din punct de vedere legal referendumul se va referi la propuneri şi aranjamente care nu vor mai fi valide", a explicat şefa Fondului, adăugând că, dacă Grecia nu va achita FMI-ului datoria de 1,6 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie, nu va mai avea acces la finanţare, până nu îşi achită datoriile.
Mai mult, FMI nu va ajuta nici băncile elene pentru necesarul imediat de lichidităţi, care va trebui acoperit de Banca Centrală Europeană şi Banca Greciei.
Amintim că troika creditorilor internaţionali ai Greciei – Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) – au oferit vineri o extindere de 5 luni, în valoare de 12 miliarde de euro, actualului program de salvare financiară (bailout), cu condiţia ca Atena să accepte lista de reforme de austeritate în baza unui nou acord între cele două tabere.
Extinderea de cinci luni a bailout-ului va fi cea de-a treia de acest gen din decembrie 2014. Creditorii doresc ca guvernul lui Tsipras să accepte reforme cheie asupra pensiilor şi TVA-ului, reforme pe care premierul Tispras nu le agreează.
"Creditorii nu au încercat să ne obţină aprobarea, ci ne-au cerut să renunţăm la demnitatea noastră. Trebuie să refuzăm”, a declart Tsipras după negocieri, anunţând că cetăţenii eleni vor vota în cadrul unui referendum dacă guvernul ar trebui să accepte cerinţele impuse de creditorii internaţionali în schimbul acordării fondurilor de salvare financiară a ţării. Duminică, parlamentul grec a adoptat, cu 178 de voturi din 300, moţiunea privind organizarea referendumului, pe 5 iulie, la 5 zile după expirarea ultimatului FMI.
Negocierile între Grecia şi Fond ar putea fi reluate dacă votanţii greci îşi vor contrazice liderii şi vor dori să rămână în zona euro, a precizat Lagarde.
"Dacă răspunsul va fi da, vrem să rămânem în zona euro, vrem să facem parte din uniunea monetară, vrem să refacem economia, să fim sustenabili pe termen lung, atunci vom mai încerca", a spus şefa FMI.
După criza economică din 2009, Grecia a primit de la creditorii săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 de miliarde de euro. Pentru aceşti bani, Atena a trebuit să impună măsuri dure de austeritate, despre care guvernul lui Tsipras a afirmat că sunt responsabile pentru înrăutăţirea condiţiilor de trai şi starea economică dezastruoasă în care se află ţara sa în prezent.
Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din acest program internaţional de finanţare de 240 de miliarde de euro care expiră pe 30 iunie. În lipsa fondurilor, statul grec riscă să nu plătească o datorie de 1,6 de miliarde de euro către FMI, scadentă în aceeaşi zi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.