BNR îi linişteţe pe români: Băncile româneşti cu acţionariat grec nu vor fi afectate

Băncile româneşti cu acţionariat grec nu vor fi afectate dacă Banca Centrală Europeană va anunţa astăzi că nu va mai extinde liniile de finanţare de urgenţă pentru băncile elene, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR.
Conferinţă Expert forum (EFOR) cu tema ” Clientelismul politic în alocarea de fonduri pentru primării, sifonarea de resurse din companii publice”. În imagine, Dan Suciu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
29.06.2015

Băncile româneşti cu acţionariat grec nu vor fi afectate dacă Banca Centrală Europeană va anunţa că nu va mai extinde liniile de finanţare de urgenţă pentru băncile elene, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, citat de zf.ro.

Potrivit declaraţiilor făcute de Suciu cu o zi înainte de previzibila închidere a băncilor greceşti, Alpha Bank, Bancpost, Banca Românească şi Piraeus Bank nu vor fi afectate deoarece au fost încheiate acorduri de compensare cu băncile mamă din Grecia.

Suciu a mai declarat că nu au fost luate măsuri speciale şi nici nu au fost şedinţe convocate de BNR cu şefii din sistemul bancar în ultimele 24 ore, deşi situaţia din Grecia s-a acutizat, după ce guvernul Tsipras a anunţat convocarea unui referendum privind adoptarea noilor măsuri cerute de creditori.

La rândul său, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu. a explicat ieri că cele patru bănci locale controlate de grupuri financiare greceşti sunt reglementate de BNR, care poate acţiona în cazul în care observă interferenţe din partea acţionarilor, iar depozitele atrase de acestea sunt garantate de stat.

Grecii controlează patru bănci locale – Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească – care deţin împreună 12% din activele de 360 miliarde de lei ale sistemului bancar românesc. Acestea au depozite de la populaţie şi companii de circa 24 mld. lei, adică aproape 10% din totalul depozitelor locale.

Amintim că Grecia a anunţat în dimineaţa zilei de luni că îşi închide băncile şi a impus controale de capital, după ce negocierile cu creditorii internaţionali pentru programul de salvare financiară a ţării au eşuat.

Închiderea băncilor va dura cel puţin până în 6 iulie şi retragerile de numerar vor fi limitate la 60 de euro pe zi.

După anunţul legat de închiderea băncilor, premierul grec, Tsipras, a anunţat că a transmis o nouă cerere preşedintelui Consiliului European, celor 18 lideri din statele membre ale zonei euro, precum şi preşedintelui BCE, Comisiei şi Parlamentului European pentru a se prelungi programul de bailout al Greciei, arată Agerpres.

BCE, motivându-şi decizia de suspendare a împrumuturilor de urgenţă prin blocarea negocierilor şi decizia Greciei de a organiza referendumul, a declarat că este pregătită să îşi reconsidere decizia şi să lase o uşă deschisă pentru o intervenţie. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor