Şantajul cu refugiaţii a mers / UE şi Turcia deschid un nou capitol în discuţiile pentru aderare
alte articole
“Deschiderea Capitolului 17 face parte din revitalizarea procesului de aderare a Turciei, aşa cum s-a căzut de acord la summitul UE-Turcia din luna noiembrie”, a declarat luni la o conferinţă de presă ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia, prin rotaţie, a UE.
Capitolul 17 se concentrează pe politica economică şi monetară, cu susţinerea independenţei băncii centrale turceşti ca o precondiţie pentru mişcarea de luni.
“Este o zi bună pentru o dezvoltare paşnică în vecinătatea noastră. Turcia are interesul de a colabora cu noi”, a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii.
Întâlnirea de luni a fost deschisă după ce premierul turc Ahmet Davutoglu şi reprezentanţii UE au semnat un acord special la summitul din noiembrie pentru a discuta problema refugiaţilor care ajung în Europa, conform Deutsche Welle.
La acea vreme, ţările europene au promis că vor oferi Turciei 3 miliarde de euro, vor reduce restricţiile pentru vize pentru cetăţenii turci care vizitează UE şi alte beneficii.
În schimb, Turcia a declarat că va lua măsuri pentru a bloca activitatea traficanţilor de persoane şi a împiedica imigranţii economici să pornească din Turcia spre Europa. În prezent, Turcia găzduieşte peste 2 milioane de refugiaţi sirieni pe teritoriul său.
În plus, în cadrul summitului s-a discutat şi despre rolul exporturilor petroliere în finanţarea Statului Islamic, după ce Rusia şi Ankara s-au acuzat reciproc că permit jihadiştilor să comercializeze ilegal petrol.
Discuţiile aderării Turciei la UE au început în 2005 dar, de atunci, procesul a fost suspendat aproape în întregime. Doar unul dintre cele 35 de capitole a fost închis cu succes iar 8 au fost îngheţate pe termen nedefinit. Înainte de întâlnirea de luni, nu a mai fost deschis niciun nou capitol în ultimii 2 ani.
“Cred că realizăm cu toţii mai bine acum faptul că relaţiile apropiate şi pozitive dintre Turcia şi UE sunt esenţiale ... pentru această regiune ca un întreg”, a susţinut ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.
Neînţelegerile privind situaţia drepturilor omului în Turcia, referitoare la suprimarea libertăţii presei şi în special în privinţa legăturilor complicate dintre Ankara şi Cipru se numără printre principalele obstacole în calea aderării Turciei la UE. Ankara nu şi-a deschis porturile şi aeroporturile către Cipru, care este divizat între ciprioţii turci şi greci.
Datorită situaţiei din Cipru, UE a decis în 2006 să suspende negocierile cu Ankara în privinţa a 8 dintre cele 35 de capitole, inclusiv pe teme majore precum deplasarea liberă a produselor, libertatea de a furniza servicii sau relaţiile externe.