Danemarca îşi apără planul de a confisca obiectele de valoare ale refugiaţilor

Guvernul danez şi-a apărat planul de a percheziţiona bagajele refugiaţilor după bani şi obiecte de valoare. Poliţia nu va confisca verighetele de căsătorie, ceasurile şi telefoanele mobile, conform proiectului de lege.
Ministrul danez pentru integrare, Inger Stoejberg.
Ministrul danez pentru integrare, Inger Stoejberg. (Captură Foto)

Guvernul danez ar putea taxa solicitanţii de azil pentru şederea lor în centrele de refugiaţi, a declarat vineri ministrul danez pentru integrare Inger Stoejberg.

Proiectul de lege, care va permite de asemenea poliţiei să confişte sumele de bani de peste 3.000 de coroane daneze (436 dolari) şi bijuteriile refugiaţilor, a declanşat un val de critici internaţionale.

Ca răspuns, ministrul din partidul Liberal de centru-stânga a susţinut că “unele organizaţii media străine” atacă iniţiativa.

„Nu există niciun motiv de critică din moment ce situaţia este similară şi pentru cetăţenii danezi: dacă ai bunuri în valoare mai mare de 10.000 de coroane daneze, ţi se cere să le vinzi înainte să poţi beneficia de ajutoare sociale”, a scris Stoejberg pe Facebook.

Oficialii nu vor confisca obiectele cu valoare sentimentală, conform ministrului. Verighetele de căsătorie, ceasurile şi telefoanele mobile nu vor intra sub incidenţa acestei legi, conform Deutsche Welle.

Anterior, unii observatori au făcut o comparaţie cu poliţia nazistă care a confiscat aurul şi bijuteriile de la evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Guvernul danez susţine că noua lege va aduce pur şi simplu refugiaţii în aceeaşi situaţie cu şomerii danezi.

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a declarat că unele organizaţii media au pictat o “imagine incorectă” în privinţa Danemarcei, adăugând că cei care au posibilităţi financiare pot să îşi plătească anumite servicii.

Propunerea are susţinerea Partidului Popular Danez anti-imigraţie.

Noua lege va fi dezbătută în luna ianuarie. O petiţie online împotriva legii a strâns până vineri peste 6.000 de semnături.

Autorităţile daneze au înregistrat aproximativ 18.000 de cereri pentru azil în primele 11 luni ale acestui an, comparativ cu 150.000 în Suedia.

În plus, Danemarca a redus valabilitatea permiselor pentru azil, a redus puternic beneficiile sociale pentru refugiaţi şi a plasat anunţuri în ziarele libaneze pentru a descuraja imigranţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe