Comisia Europeană: Italia trebuie să amprenteze toţi refugiaţii

Comisia Europeană susţine că Italia trebuie să obţină amprentele tuturor refugiaţilor care sosesc în ţară, chiar dacă va trebui să o facă prin utilizarea forţei.
Ofiţeri de poliţie pazesc o locaţie lângă oraşul sud-estic macedonean Gevgelija, unde sute de refugiaţi locuiesc temporar în corturi, 9 decembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.12.2015

Comisia a declarat marţi că Italia trebuie să dezvolte “un cadrul legal mai solid” pentru a permite “utilizarea forţei în vederea amprentării”.

“Rata de 100% privind amprentarea imigranţilor care sosesc [în Italia] trebuie să fie atinsă fără întârziere”, a susţinut Comisia, adăugând că ţara trebuie să “adopte prevederi pentru reţinerea pe un termen mai îndelungat în cazul imigranţilor care rezistă amprentării”.

Datele trebuie să fie stocate în Eurodac, o bază de date la nivelul Uniunii Europene. Italia, Grecia şi Croaţia au intat în vizorul Comisiei Europene pentru că au eşuat să contribuie pe deplin la această bază de date comună.

Peste 924.000 de refugiaţi au ajuns pe malurile Europei până acum în acest an, iar peste 3.670 au murit sau au fost raportaţi dispăruţi în periculoasa lor călătorie către continentul european, conform unor date recent publicate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

În prezent, ţările europene au opinii diferite în privinţa modului de gestionare a crizei refugiaţilor. În timp ce câţiva lideri europeni susţin politica uşilor deschise pentru primirea imigranţilor, alţii preferă un control mai riguros al graniţelor externe ale UE, deportarea unui număr mai mare de refugiaţi şi plătirea altor ţări, precum Turcia, pentru a reţine pe teritoriile lor solicitanţii de azil.

Tot marţi, Comisia Europeană a propus crearea unei noi forţe formată din cel puţin 1.500 de soldaţi care să ajute la încetinirea afluxului fără precedent de refugiaţi. În cadrul unui summit UE, care va avea loc joi, se va discuta controversatul plan privind noua forţă, care ar putea interveni chiar şi în statele membre care nu îşi vor da consimţământul pentru acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor