Premierul britanic cere liderilor UE să ajute la menţinerea Marii Britanii în bloc

Premierul britanic David Cameron a cerut omologilor săi din UE să ajute la menţinerea Marii Britanii în blocul european. Germania a declarat că doreşte să ajungă la un compromis, dar Franţa susţine că britanicii cer prea mult.
Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (Captură Foto)

În cadrul unei întâlniri cu toţi cei 28 de lideri UE, desfăşurată joi la Bruxelles, pe lângă mult discutata criză a refugiaţilor care zguduie continentul european, a fost analizată o altă ameninţare tot mai evidentă pentru Uniune: aşa zisul “Brexit”, sau ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Premierul britanic David Cameron a folosit acest summit pentru a încerca să obţină un acord privind modificarea legăturilor Marii Britanii cu Uniunea Europeană – un acord pe care să îl prezinte Londrei în luna februarie şi care va fi folosit pentru a convinge legiuitorii să acţioneze în favoarea rămânerii ţării în UE în cadrul referendumului pe care a promis că îl va organiza la sfârşitul anului 2017.

“Nimic nu este sigur în viaţă sau la Bruxelles, dar există o cale pentru a se ajunge la un acord în luna februarie”, a declarat Cameron presei, după cina de joi din Bruxelles cu liderii UE, conform Deutsche Welle.

Hollande: Cererile britanicilor sunt “inacceptabile”

Cancelarul german Angela Merkel a folosit un ton precaut, susţinând că există dorinţa de a auzi temerile Londrei dar, adăugând că trebuie să existe anumite valori – precum libera circulaţie pe care Marea Britanie doreşte să o restricţioneze – care nu ar putea fi modificate.

“Am dat de înţeles că suntem pregătiţi pentru compromis, dar întotdeauna pe principiul că vom proteja valorile europene de bază, care includ nediscriminarea şi libertatea de mişcare”, a precizat Merkel.

Preşedintele francez Francois Hollande a fost chiar mai direct în legătură cu ce consideră a fi o dorinţă “inacceptabilă” din partea britanicilor pentru drepturi speciale în cadrul UE.

“[Chiar] dacă este legitimă ascultarea [temerilor şi cererilor] premierului britanic, este inacceptabil să se modifice angajamentele de bază europene”, a susţinut Hollande.

Ritmul redistribuirii refugiaţilor irită Austria

Întâlnirea de joi a fost concentrată pe gestionarea crizei imigranţilor pe cuprinsul întregului bloc european – o criză în cadrul căreia aproximativ un milion de persoane au fugit din calea conflictelor din Orientul Mijlociu şi nordul Africii şi încearcă să obţină azil şi o viaţă mai bună în Europa.

UE a căzut de acord asupra unui plan tentant de a ajuta la uşurarea poverii care apasă pe umerii unora dintre ţările care au devenit destinaţii principale pentru refugiaţi, şi anume un plan care prevede redistribuirea a aproximativ 160.000 de solicitanţi de azil între ţările blocului.

Totuşi, ezitarea unor naţiuni estice şi centrale europene de a implementa măsurile a făcut ca procesul redistribuirii să fie lent.

Austria chiar a ameninţat cu penalizări financiare ţările care refuză să coopereze.

“Toate elementele unei strategii asupra imigraţiei sunt pe masă, dar încă există un deficit în privinţa aplicării lor”, a declarat preşedintele UE, Donald Tusk.

“Implementarea este insuficientă şi trebuie să fie accelerată”, conform unei declaraţii comune din partea tuturor statelor UE, care a fost publicată la sfârşitul întâlnirii de joi.

Declaraţia mai susţine că lipsa unor soluţii eficiente ar putea pune în pericol supravieţuirea zonei Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe