ONU adoptă o rezoluţie în privinţa Siriei. Viitorul lui Assad încă nesigur
alte articole
Într-un caz mai rar de unitate în rândul marilor puteri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat unanim o rezoluţie de susţinere a procesului sirian de pace, începând cu negocieri oficiale şi un acord de încetare a focului în ianuarie 2016. Rezoluţia, totuşi, nu abordează problema preşedintelui sirian.
“Acest consiliu trimite un mesaj clar pentru toţi cei îngrijoraţi că a sosit momentul pentru a se opri crimele din Siria şi pentru a se crea o fundaţie pentru un guvern pe care poporul să îl poată susţine”, a declarat secretarul american John Kerry după votul de vineri.
Rezoluţia cere ca, la o lună după adoptarea sa, Naţiunile Unite să prezinte Consiliului mai multe opţiuni pentru monitorizarea acordului de încetare a focului.
Totuşi, rezoluţia a evidenţiat, de asemenea, că nu va pune capăt conflictului, care s-a soldat până acum cu peste 300.000 de morţi, pe lângă milioanele de sirieni refugiaţi intern şi extern.
Acţiune continuă împotriva Daesh
Facţiunile rebele, inclusiv grupul jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de Daesh), nu vor fi prezente la masa negocierilor pentru viitorul ţării. În plus, acordul de încetare a focului nu se va aplica şi în cazul jihadiştilor, permiţând continuarea loviturilor aeriene internaţionale împotriva poziţiilor Daesh.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat că, după 5 ani de război civil, Siria este “în ruine”, conform Deutsche Welle.
“[Această rezoluţie] marchează un pas important pe care trebuie să îl dezvoltăm”, a menţionat Ban.
În plus, rezoluţia a manifestat sprijinul pentru schiţarea unei noi Constituţii siriene şi desfăşurarea de “alegeri libere şi corecte” monitorizate de ONU în următoarele 18 luni. Toţi sirienii, inclusiv milioanele de refugiaţi din Turcia, Liban şi UE ar trebui să fie eligibili pentru a vota.
Cu sau fără Assad
Liderii mondiali au rămas totuşi divizaţi în privinţa rolului pe care l-ar putea juca Assad în viitorul ţării după o tranziţie politică. Kerry a susţinut că Assad “şi-a pierdut abilitatea şi credibilitatea de a fi capabil să unească ţara”, adăugând totuşi că nu toţi sunt de acord cu această părere.
“În mod evident, există diferenţe serioase în cadrul comunităţii internaţionale, în special în privinţa viitorului preşedintelui Assad”, a declarat secretarul de stat american. În plus, Kerry a explicat că discuţiile dintre opoziţie şi guvernul sirian, care urmăresc să ajungă la un acord în privinţa unui guvern de unitate, nu vor începe mai repede de mijlocul lunii ianuarie.
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a cerut ca discuţiile privind viitorul Siriei să se desfăşoare pe baza condiţiei ca Assad să renunţe la putere.
În acelaşi timp, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a menţionat că rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate al ONU subliniază faptul că tranziţia politică trebuie să fie condusă de sirieni, ceea ce este un “răspuns clar la încercările [unora] de a impune o soluţie din afară ... în cazul unor chestiuni, inclusiv cele legate de preşedintele ţării”.
Conform limbajului său, rezoluţia se referă la tranziţie ca fiind “condusă de sirieni” şi ca “aparţinând sirienilor”, susţinând că “poporul sirian va decide viitorul Siriei”.
Într-un interviu cu televiziunea olandeză, Assad a declarat că eforturile pentru schimbarea guvernului din Siria vor duce la prelungirea conflictului.
“Ei doresc o soluţie, adică ceea ce ei numesc o soluţie politică, care să culmineze cu schimbarea acestui stat, cu înlăturarea preşedintelui său, şi aşa mai departe. Astfel, din acest motiv această situaţie va continua”, a precizat liderul sirian.