Bucureşti: Alţi bani, altă distracţíe! Primăria vrea să mute pistele pentru biciclişti pe carosabil

Pistele pentru bicicletă din Bucureşti, un proiect menit să fluidizeze traficului din Capitală, s-au dovedit nefuncţionale şi le dau dureri de cap atât bicicliştilor, cât şi şoferilor şi pietoni. Astfel, după o cheltuială de peste 10 milioane de euro de la administraţia locală, pistele nici nu mai sunt întreţinute în acest prezent de către autorităţi, iar Administraţia Străzilor spune că prioritatea principală rămân şoferii.
(Mario Tama / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
06.08.2012

Pistele pentru bicicletă din Bucureşti, un proiect menit să fluidizeze traficului din Capitală, s-au dovedit nefuncţionale şi le dau dureri de cap atât bicicliştilor, cât şi şoferilor şi pietoni. Astfel, după o cheltuială de peste 10 milioane de euro de la administraţia locală, pistele nici nu mai sunt întreţinute în acest prezent de către autorităţi, iar Administraţia Străzilor susţine că prioritatea principală rămân şoferii.

Pistele de biciclete sunt nefuncţionale, întrucât sunt blocate de maşini parcate, de standuri de ziare, de staţii ai RATB, de stâlpi sau de panouri publicitare, relevă B365.ro.

În plus, în ciuda a nenumărate sesizări din partea Brigăzii Rutiere, dar şi din partea organizaţiilor non-guvernamentale şi a bicicliştilor, multe dintre cele aproape 40 de piste nu respectă prevederile Codului Rutier şi pun în pericol siguranţa pietonilor şi a bicicliştilor.

Totodată, contractele de întreţinere a celor 10 piste construite în 2008 a expirat la începutul acestui an şi nu vor mai fi prelungite.

"Nu s-a mai investit niciun leu în piste pentru biciclişti. Deocamdată, priorităţile Bucureştiului sunt şoferii. În Bucureşti sunt peste două milioane de maşini, iar biciclişti avem sub 1%. Nu avem o cultură pentru bicicletă cum au nemţii, austriecii, belgienii" a declarat Carmen Dincă, reprezentant al Administraţiei Străzilor, autoritatea însărcinată cu amenajarea şi administrarea pistelor de biciclete în Bucureşti.

Astfel, Primăria Capitalei a constituit o comisie care dezbate problema pistelor - împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere, ai Administraţiei Străzilor şi ai ONG-urilor privind apărarea drepturilor bicicliştilor.

"S-a luat în calcul inclusiv ideea de a se muta aceste piste pe carosabil, dar deocamdată nu s-a luat o decizie. Sperăm ca în maxim 2 luni să se ia o decizie, deocamdată lucrurile au rămas aşa, nu s-a mai făcut niciun contract, nu s-a mai investit niciun leu" a declarat reprezentantul Administraţiei Străzilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor