Bicicleta Pegas revine la viaţă

Marcă celebră pe vremea comunismului, la fel de cunoscută precum, să spunem, Borsec sau Eugenia, Pegas revine la viaţă! La sfârşitul acestei luni vor ieşi pe piaţă primele modele ale bicicletei Pegas, unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti.
Bogdan Costea
04.05.2012

Marcă celebră pe vremea comunismului, la fel de cunoscută precum, să spunem, Borsec sau Eugenia, Pegas revine la viaţă! La sfârşitul acestei luni vor ieşi pe piaţă primele modele ale bicicletei Pegas, unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti.

Ideea aparţine unor antreprenori români, Andrei Botescu şi Alexandru Manda, care au reînfiinţat Atelierele Pegas. Patronii români explică ce se va întâmpla. “După mai mult de un an de brainstorming, proiectare şi management al producţiei, la finele lunii mai vom ieşi pe piaţă cu primele modele. Este vorba de o serie destul de limitată adresată fanilor Pegas. În acelaşi timp, alte modele sunt deja în faze avansate de proiectare şi lucrăm în continuare la ele pentru sezonul următor. Totodată, într-un viitor destul de apropiat, intenţionăm să aducem cât mai multe facilităţi de producţie în ţară, direct sau colaborând cu producători de subansamble. Nu o să fie uşor, pentru ca aceste facilităţi nu se construiesc peste noapte, dar căutăm soluţii. Să revenim însă la etapele de dezvoltare, care se vor desfăşura pe mai mulţi ani. După ce prima colecţie va fi epuizată, vom merge la bănci cu planul nostru de afaceri pentru următoarele modele şi pentru finanţarea unei părţi din facilităţile de producţie. Apoi, luăm în calcul o listare la bursă bazată pe o strategie mai puţin convenţională în România, cu implicarea comunităţii de biciclişti, fani Pegas. O altă etapă se referă la scoaterea unei noi colecţii, folosindu-ne de noile facilităţi şi integrând mai mulţi colaboratori interni. Nu în ultimul rând, ne gândim să construim o fabrică integrată şi să devenim, astfel, unul din foarte puţinii producători europeni de biciclete”.

Ce poate reprezenta, în viitor, Pegas? „Această marcă avea o piaţă de aproximativ 300.000 de biciclete vândute anual. Primul obiectiv pe termen lung este să atingem din nou acest nivel de vânzări. Credem că Pegas poate să devină un centru important de producţie pentru industria bicicletelor la nivel european. Pentru prima noastră colecţie am ales un model foarte popular în anii ‘70-’80, cel cu şa lungă. Dar nu este o copie, este un ”tablou”. Adică nu ne-am mulţumit să venim cu o replică a unui model popular, ar fi fost prea simplu. Segmentul de vârstă vizat de noi cu acest model e mai degrabă peste 25 de ani, diferit faţă de cel pe care l-au avut modelele similare la vremea lor. Preţurile variază în funcţie de dotări între 1.100 şi 1.300 lei. Nu am făcut încă gama entry-level cu care să atacăm hipermarketurile. Nu excludem şi acest segment datorită faptului că Pegas a fost şi va trebui să fie o bicicletă universală, accesibilă tuturor gusturilor şi bugetelor. Însă, probabil că vom întra pe această piaţă mai târziu, după ce ne vom dezvolta".

"Prima fază de dezvoltare a fost şi încă este cea mai grea pentru că investiţiile vin doar din fonduri proprii şi din folosirea unor facilităţi financiare care implică un rulaj foarte rapid al disponibilităţilor noastre", au explicat Andrei Botescu şi Alexandru Manda pentru „capital”. Aşteptările celor doi sunt importante. „Se pare că suntem la finalul unui ciclu în care românii s-au orientat exclusiv către mijloacele de transport motorizate şi mai ales autoturisme. Creşterea vine de la segmentul clasei medii care a început să aibă orientări eco. Ne ajută şi preţul benzinei care a crescut ameţitor în ultimii ani, dar şi o revigorare a culturii urbane legată de bicicletă, care se observă nu numai la noi, ci peste tot în Europa. Mai mult, observăm că în fiecare an îşi fac intrarea în România branduri consacrate la nivel internaţional. Noi vom încerca să concurăm cu aceste branduri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor