Poliţia Rutieră a Capitalei a desfiinţat încă 8 piste pentru biciclişti

(Mario Tama / Getty Images)

Poliţia Rutieră din Bucureşti a dat dispoziţii la începutul lunii august să fie desfiinţate opt piste de biciclete, deoarece acestea nu respectă condiţiile legale pentru siguranţa bicicliştilor şi a pietonilor. Cele opt piste fac parte din totalul de 29 de trasee, valoarea acestei investiţii ridicându-se la 25 milioane lei, notează site-ul B365.ro.

"Brigada Rutieră a reconfirmat ilegalitatea pistelor pentru biciclişti din Bucureşti (...) În perioada 2 - 6 august, poliţia a emis opt dispoziţii de desfiinţare a tot atâtea trasee pentru biciclişti. Respectivele trasee fac parte dintre cele 29 recepţionate de Administraţia Străzilor pe data 15.09.2011. Exact în perioada recepţiei celor 29 de trasee, Brigada Rutieră constată că şi pistele recepţionate în 2008 erau ilegale", informează într-un comunicat de presă Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR).

Potrivit fondatorului OPTAR, Mircea Ivan, Poliţia Rutieră a anunţat că Administraţia Străzilor a fost sesizată să demonteze indicatoarele care semnalizează traseele de biciclişti din cele opt zone şi să monteze indicatoare care interzic accesul bicicletelor pe trotuar. Totuşi, momentan instituţia nu are fondurile necesare pentru a pune în aplicare aceste măsuri.

De asemenea, poliţiştii rutieri au interzis în aprilie accesul bicicliştilor pe pista de pe Bulevardul Cantemir, pe tronsonul dintre intersecţia cu Bulevardul Gheorge Şincăi şi cea cu Bulevardul Mărăşeşti. Astfel, indicatoarelor rutiere care arătau prezenţa bicicliştilor le-au luat locul cele care interzic accesul acestora.

Pentru 11 trasee pentru biciclişti s-au cheltuit 4.7 milioane de lei, în baza unui contract din 2007, iar pentru alte 29 de piste s-au plătit 25 de milioane de lei, în urma unui contract în 2009, trasee a căror finalizare a căror construcţie a fost finalizată în luna septembrie a anului trecut, informează OPTAR în urma datelor obţinute de la Administraţia Străzilor.

"Conform calculelor, pistele din Bucureşti au costat 150.000 euro/km fiind cu mult mai scumpe decât o autostradă construită în Bulgaria. Şi, cu toate că lucrările la piste au fost de o mai mică amploare decât construcţia unei autostrăzi, acestea nu au fost finalizate niciodată. Astfel, prin plata unor lucrări neefectuate şi prin recepţia lucrărilor fără ca acestea să fie conforme cu normele şi avizele eliberate se poate vorbi de un prejudiciu considerabil în această afacere a pistelor şi semafoarelor pentru biciclişti", au explicat oficialii OPTAR.

Reprezentanţii OPTAR reclamă, pe lângă prejudiciile materiale, OPTAR mai reclamă şi "prejudiciile morale considerabile provocate cetăţenilor oraşului" prin modul defectuos în care au fost făcute aceste trasee pentru biciclişti.

Lista celor opt piste desfiinţate de Poliţia Rutieră:

- B-dul Iancu de Hunedoara / Piaţa Victoriei-Calea Dorobanţi

- Şos. Ştefan cel Mare / Calea Dorobanţilor - Piaţa Obor

- Calea 13 Septembrie / Şos. Sebastian - Str. Izvor

- B-dul Ghencea / Str. Braşov - Terminal Ghencea

- B-dul Unirii / Piaţa Unirii - Piaţa Alba Iulia

- B-dul Tudor Vladimirescu / Calea 13 Septembrie - Calea Rahovei

- Şos. Plevnei / Şos. Orhideelor - Str. Berzei

- Şos. Viilor / Str. Odoare - Calea Şerban Vodă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne