Pentagonul vrea să introducă microcipuri în creierele soldaţilor americani
alte articole
Proiectul Pentagonului este parte a unui program mai larg, cu finanţare de peste 100 de milioane de dolari, numit "Brain Initiative", sprijinit de către preşedintele Barack Obama, care, printre altele, îşi propune să obţină o cartografiere a creierului. Din acest program au fost alocate 26 de milioane de dolari pentru finanţarea de cercetare care să dezvolte un microprocesor ce va fi implantat în craniu: "Acesta va corecta stările psihice care afectează soldaţii după stagii prelungite în zonele de război".
Cele mai puternice minţi ale planetei (UE prin programul de cercetare “Human Brain Project” şi SUA prin programul “Brain Initiative”) îşi concentrează atenţia, în cadrul acestor programe finanţate generos, către unul dintre cele mai mari mistere ale Universului: creierul uman.
Un microcip pentru a lupta împotriva bolilor psihice provocate de război - este obiectivul pe care îl lansează Pentagonul prin alocarea celor 26 de milioane de dolari pentru finanţarea cercetării care urmăreşte în mod specific dezvoltarea unui microcip de implantat în craniu.
Cipul are sarcina de a stimula părţi ale creierului pentru a contracara stări de disconfort, cum ar fi depresia, vicii şi "post traumatic stress disorder", cu alte cuvinte toate acele condiţii care afectează soldaţii după stagii prelungite în război.
Microprocesorul ar permite tratarea diverselor boli mult mai eficient decât terapiile tradiţionale. În cazul în care depresia pacientului, de exemplu, este tratată cu Prozac, întregul creier devine implicat de către creşterea generală a nivelului de serotonină. Însă cercetări recente au arătat că este mult mai bine să se acţioneze local, doar pe partea care este afectată în mod special de problemă şi nu implicând întregul creier, inclusiv pentru a nu genera efecte secundare, a declarat Emad Eskandar, un neurochirurg din spitalul din Massachusetts şi unul dintre directorii de cercetare ai programului. Tehnica este asemănătoare cu cea utilizată pentru tratamentul bolii Parkinson, care foloseşte un cip implantat în piept şi un fir care se conectează la creier.
Proiectul susţinut de preşedintele Barack Obama pentru a obţine o cartografiere a creierului, încearcă să identifice terapii cu care se pot trata şi alte boli, cum ar fi autismul, boala Alzheimer, sau leziuni cerebrale de natură traumatică.