Pensionară de 71 de ani, condamnată pentru deţinere de droguri de risc. Avea acasă pastile de Xanax şi Alprazolam, peste reţeta indicată de medic

(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)
Ana Ion
03.10.2024

Tribunalul Sibiu a decis în 27 septembrie condamnarea unei pensionare de 71 de ani din Sibiu pentru deţinerea de droguri de risc destinate consumului propriu. Trimiterea în judecată, urmată de condamnare, a venit în urma unei anchete desfăşurate de DIICOT.

În noiembrie 2023, femeia a fost investigată pentru consum de droguri, după ce poliţiştii au găsit în urma unor percheziţii mai multe pastile de Alprazolam şi Xanax, scrie Turnu Sfatului.

Femeia avea reţetă de la medic deoarece suferea de tulburări de anxietate, însă procurorii au considerat că numărul pastilelor este mai mare decât cel al prescripţiilor acordate de către medici.

Poliţiştii au găsit în total 60 de comprimate de Alprazolam şi Xanax, iar procurorii DIICOT au constatat că femeia nu mai avea o prescripţie medicală valabilă pentru pastilele găsite, ceea ce a dus la încadrarea juridică a cazului ca deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.

Femeia şi-a recunoscut fapta, însă nu a vrut să dea alte declaraţii procurorilor, se menţionează în hotărârea Tribunalului Sibiu din 27 septembrie.

„Cu prilejul audierii din data de 22.02.2024, suspecta a uzat de dreptul la tăcere, audiată fiind ca şi inculpat, a solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, precizând că în acest sens recunoaşte acuzaţia penală adusă şi acceptă încadrarea juridică dată de procuror faptei materiale imputate.

Potrivit fişei de cazier judiciar depuse la dosarul cauzei, inculpata nu este cunoscută cu antecedente penale”, se menţionează în document.

Procurorii s-au bazat pe mai multe paragrafe de lege atunci când au decis trimiterea în judecată a femeii.

Se precizează că „preparatele şi substanţele stupefiante şi psihotrope pot fi utilizate în scop medical numai pe baza prescripţiilor medicale”, dar şi că femeia trebuia să distrugă medicamentele care i-au rămas în urma administrării tratamentului.

”Medicamentele care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope, obţinute pe baza de prescripţie medicală, rămase neutilizate (s.n.), vor fi distruse conform procedurilor stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi”, se precizează în document.

În plus, este „interzisă deţinerea, în orice scop, a plantelor, substanţelor şi preparatelor prevăzute în tabelele I, II şi III din anexă, în afară de cazul în care este autorizată, potrivit prevederilor prezentei legi şi ale normelor metodologice de aplicare a acesteia”.

Astfel, judecătorii au condamnat-o pe femeie la amendă penală de 1.200 de lei care se poate transforma în 100 de zile de închisoare, în situaţia în care femeia nu va achita suma cerută de judecători.

Totodată, ea a fost obligată la achitarea cheltuielilor de judecată în sumă de 700 de lei.

I s-au confiscat şi cele 48 de pastile găsite în plus, faţă de reţeta dată de către medici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor