PDL şi PNL contestă la Curtea Constituţională legea Parteneriatului Public Privat

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (Epoch Times)

PDL şi PNL au sesizat Curtea Constituţională în ceea ce priveşte noua lege privind parteneriatul public-privat iniţiată de Guvernul Ponta, reclamând faptul că actul normativ, votat de majoritatea PSD-UNPR-PC este formulat de o manieră care permite încheierea, în viitor, a unor contracte păguboase pentru România, precum contractul Bechtel.

Potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times de vicepreşedintele PDL, deputatul Alexandru Nazare, cele două partide au sesizat joi Curtea Constituţională în ceea ce priveşte legea parteneriatului public-privat, aprobată de Parlament în forma iniţială, după respingerea cererii de reexaminare a Preşedintelui.

”Legea votată de majoritatea PSD-UNPR-PC păstrează aceleaşi formulări care deschid calea unor contracte păguboase pentru statul român de tipul Bechtel şi pun pe fugă orice investitor serios. De altfel, se vede şi prin eşecul Comarnic - Braşov că Guvernul Ponta este incapabil să gestioneze proiecte cu parteneri privaţi, să convingă finanţatorii că investiţia lor este în siguranţă. Prin noua lege se introduce posibilitatea modificării unilaterale sau rezilierii contractului de parteneriat public – privat de către partenerul public prin invocarea de ”motive excepţionale legate de interesul naţional sau local” reclamă cele două partide, acuzând faptul că legea nu defineşte criteriile prin care vor putea fi stabilite ”motivele excepţionale”.

Un alt aspect reclamat de reprezentanţii celor două partide constă în faptul că legea parteneriatului public-privat introduce posibilitatea înlocuirii partenerului privat fără organizarea unei noi proceduri de atribuire şi fără a prelua din noua Directivă europeană exact în ce cazuri se poate aplica, ceea ce permite atribuiri netransparente de contracte în condiţiile în care contractele încheiate au fost un izvor nesecat de profit pentru firmele de casă favorizate de baronii locali.

Conform lui Nazare, prin posibilitatea modificării şi rezilierii unilaterale a contractelor de parteneriat public-privat şi înlocuirea partenerilor privaţi fără noi proceduri de atribuire se încalcă principiile egalităţii de tratament şi transparenţei decizionale. ”Aceste principii, garantate şi prin Constituţia României, asigură protecţia investitorilor, dar şi un mai bun control asupra cheltuirii banilor publici. Cu cine vom face noi parteneriate public-private dacă oricine vine ar trebui să îşi asume de la bun început că poate avea oricând contractul modificat sau reziliat? Ce garanţii avem noi că un baron local nu va înlocui partenerul privat selectat transparent printr-o firmă de casă?”, a afirmat deputatul PDL.

Reamintim că, în 2013, actualul ministru al transporturilor Dan Şova, la vremea respectivă ministru al Marilor Proiecte anunţa că statul a găsit o soluţie pentru finanţarea proiectelor importante pentru ţară dar care nu generează venituri comerciale, precum grădiniţe, şcoli, spitale, închisori, cu bani privaţi şi anume parteneriate public-private, ale căror mecanisme de reglementare erau incluse în noua lege a parteneriatului public-privat PPP.

Noua lege a parteneriatului public-privat (PPP) a fost aprobată de Guvern şi transmisă în Parlament la finalul lunii septembrie 2013, fiind adoptată de Senat. La mijlocul lui decembrie, Camera Deputaţilor a adoptat şi ea Legea PPP, care suferise câteva modificări prin amendamentele depuse la Comisii, însă păstrase elementele controversate, reclamate în prezent de PNL şi PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne