CCR a motivat de ce a fost constituţional ca Băsescu să poarte tricou cu PMP

Judecătorii Curţii Constituţionale şi-au motivat decizia de a respinge sesizarea de neconstituţionalitate prin care premierul Victor Ponta a acuzat implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală a Partidului Mişcarea Populară, după ce şeful statului a pozat pe plajă, înainte de alegerile europarlamentare, îmbrăcat în tricou cu slogane electorale PMP, alături Elena Udrea, la fel de electoral îmbrăcată şi ea.
Traian Băsescu şi Elena Udrea (facebook.com)
Loredana Diacu
18.06.2014

Judecătorii Curţii Constituţionale şi-au motivat decizia de a respinge sesizarea de neconstituţionalitate prin care premierul Victor Ponta a acuzat implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală a Partidului Mişcarea Populară, după ce şeful statului a pozat pe plajă, înainte de alegerile europarlamentare, îmbrăcat în tricou cu slogane electorale PMP, alături de Elena Udrea, la fel de electoral îmbrăcată şi ea.

Magistraţii au considerat că preşedintele României trebuie să aibă un rol activ în viaţa politică, ceea ce îi dă dreptul să îşi exprime opinii şi opţiuni politice, acest lucru neîncălcând Constituţia. Traian Băsescu nefiind un competitor politic, nu a existat niciun conflict, au concluzionat judecătorii CCR:

„Prin prerogativele prezidenţiale, preşedintele României trebuie să aibă un rol activ. (...) În virtutea şi prerogativele funcţiei, preşedintele poate să exprime păreri şi opinii politice. Opţiunile şi părerile preşedintelui nu prejudiciază cu nimic pentru că nu au valoare decizională. Interdicţia de a nu fi membru de partid nu exclude ca preşedintele să aibă opinii şi opţiuni. (...) Beneficiind de imunitate, preşedintele nu poate fi tras la răspundere pentru declaraţiile şi opţiunile sale. (...) Prin declaraţiile sale, preşedintele nu a afectat deciziile Guvernului României”, şi-a motivat Curtea Consituţională decizia, conform B1 Tv.

Reamintim că Guvernul a reclamat, în mai, un conflict de constituţionalitate cu Preşedinţia, premierul acuzându-l pe Traian Băsescu că nu îşi respectă "rolul de mediator neutru al vieţii politice, implicându-se de partea unui partid anume".

Judecătorii au fost însă de părere că Traian Băsescu nu a intrat în conflict constituţional cu Guvernul în ceea ce priveşte procesul de organizare a alegerilor pentru Parlamentul European sau a celor parţiale pentru Parlamentul României, având în vedere că “Preşedintele României nu are nicio atribuţie în materia pregătirii, organizării şi desfăşurării vreunui tip de scrutin" iar prin conduita şi declaraţiile sale publice, "Preşedintele României nu a afectat şi nici nu avea cum să afecteze atribuţiile şi competenţele Guvernului României în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea alegerilor membrilor din România în Parlamentul European şi a alegerilor parţiale pentru Parlamentul României - Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2014”, se mai arată în motivarea CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor