Patru reguli propuse de specialişti pentru o vacanţă perfectă
alte articole
În urma unor studii, cercetătorii au formulat patru reguli pentru o vacanţă perfectă: trebuie să fie planificată în avans, trebuie să conţină activitate fizică moderată, să dureze un pic mai mult de o săptămână şi să aibă o destinaţie în mediul rural sau în orice caz în mijlocul naturii.
Acestea ar fi cele patru reguli pentru a trăi o vacanţă perfectă, găsite în diferitele studii publicate şi colectate de Scientific American. În cazul în care vă petreceţi vacanţa „în conformitate cu normele” explică oamenii de ştiinţă, nu numai că aceasta vă va re-împrospăta mintea, dar vă poate chiar salva viaţa. Un studiu publicat în Psychosomatic Medicine de la Universitatea de Stat din New York a demonstrat că riscul de deces, oricare ar fi cauza, pentru cei care merg în vacanţă cel puţin o dată pe an, este redus cu 29%.
O excursie reuşită, explică experţii de la Erasmus Universitydin Rotterdam într-un articol publicat în revista Applied Research in Quality of Life, porneşte de la planificare, care determină creşterea nivelurilor de serotonină "hormonul fericirii" încă din această etapă. "Deci, în cazul în care banii sunt puţini, se poate încerca să se planifice o „vacanţă locală”– se citeşte în articol – căutând lucruri noi şi distractive de făcut în propriul oraş".
În ceea ce priveşte durata călătoriei, un review tot de la Erasmus University a descoperit că nu există o durată perfectă, cel puţin din punct de vedere al efectelor asupra stării de spirit pe termen lung: efectele au aceeaşi durată atât după călătoriile de trei săptămâni cât şi după cele mai scurte. Un articol de la Radboud University publicat în Journal of Happiness Studies a remarcat, totuşi, că nivelul de hormoni legat de relaxare şi satisfacţie începe să crească imediat după plecarea în vacanţă, atingând apogeul în ziua a opta.
Referitor la destinaţia optimă, aproape toate cercetările indicăcontactul cu natura ca fiind cea mai potrivită alegere pentru a "re-încărca" mintea, zonele rurale putând avea un "avantaj" în plus. O cercetare a Sage Colleges din New York, a descoperit faptul că Mycobacterium vaccae, care se întâlneşte frecvent în sol mai ales în zonele rurale de deal sau de munte, atunci când sunt injectate în şoareci duc la creşterea nivelului de serotonină şi reduc nivelul de anxietate.
Referitor la activitatea fizică părerea cercetătorilor este unanimă: o cantitate moderată este optimă. În timp ce efectele benefice oferite corpului şi minţii de puţin efort fizic sunt recunoscute, studiul de la Erasmus Universitya constatat că, cei care şi-au descris vacanţa ca "foarte relaxantă" au avut mai multe efecte de durată decât cei care au descris-o "relaxantă".
"Călătoria cea mai reuşită – scriu experţii - pare să nu aibă un set de activităţi bine structurate, ci mai degrabă o serie de "vagabondări" aleatorii, fără a uita importanţa somnului şi a unei alimentaţii mai diferite decât de obicei.