Topul celor mai frumoase ţări de văzut din tren

Shinkansen (Bullet Train, sau ”Trenul glonţ”) în Tsuru, cca 100 km la vest de Tokyo. Japonia se poate lăuda cu cel mai fiabil sistem de  trenuri din lume.
Shinkansen (Bullet Train, sau ”Trenul glonţ”) în Tsuru, cca 100 km la vest de Tokyo. Japonia se poate lăuda cu cel mai fiabil sistem de trenuri din lume. (TORU YAMANAKA / AFP / Getty Images)

Călătoria cu trenul era cândva singura modalitate de a parcurge cu uşurinţă distanţele lungi, însă astăzi a fost în mare parte înlocuită de viteza avioanelor şi confortul maşinii. Cu toate acestea, în unele părţi ale lumii, călătoria cu trenul duce călătorii în locuri neaşteptat de frumoase, care ar fi altfel inaccesibile.

Pentru a descoperi unele dintre destinaţiile care sunt cel mai bine văzute din tren, jurnaliştii de la BBC.co.uk au apelat la membrii site-ului de întrebări şi răspunsuri Quora.com. Din Asia şi până în Africa, aceştia au identificat cinci ţări în care trenul este la fel de incredibil ca destinaţie finală, fie pentru priveliştea oferită, rutele bine-întreţinute sau de vagoanele de tren de lux.

India

Cu cea mai mare reţea feroviară din lume, India a fost realeasă ca fiind o ţară ”musai de văzut” din tren. Călătorii promit că veţi vedea unele dintre cele mai frumoase peisaje din lume, de la deşerturile din Rajasthan, la vârfurile înzăpezite ale munţilor Himalaya. Alţii recomandă India pentru luxul şi ornamentele din trenuri, cum ar fi Golden Chariot, care oferă călătorii de opt zile, prin sudul Indiei, sau Palace on Wheels (”Palatul pe roţi”), care rulează excursii de şapte zile de la Delhi la Taj Mahal, ori Maharaja Express, care are trei itinerarii de opt zile şi două itinerarii de patru zile în întreaga ţară.
În timp ce majoritatea membrilor Quora a fost de acord că trenurile indiene ar putea varia în fiabilitate şi curăţenie, unul din călătorii intervievaţi promite că experienţa ar fi “haotic de minunată”.

Japonia

Colaboratorii Quora au lăudat insula pentru cel mai fiabil sistem de trenuri din lume. “Shinkansen (Bullet Train, sau ”Trenul glonţ”) este foarte rapid, curat şi eficient, iar trenurile din Japonia sosesc la timp, spre deosebire de trenurile din Europa,” a scris Esme Kos. Ea a recomandat călătorilor să îşi cumpere un bilet special (Japan Rail Pass), pentru a primi una sau două săptămâni de călătorii nelimitate atât pe ”trenul glonţ”, cât şi pe trenurile normale.

Un alt călător, Brian Scates, care nu a folosit maşina în voiajul său, este de părere că Shinkansen, sunt foarte ”prietenoase” cu turiştii, având personal vorbitor de limba engleză, dar recomandă trenul doar între marile oraşe. “Odată ce te afli în aceste oraşe, totul devine mult mai complicat”, a avertizat acesta. “Veţi avea nevoie de un dispozitiv mobil conectat la Internet cu Google Maps, pentru a vă învârti prin oraşe, sau călătoria dumneavoastră va fi foarte stresantă!”, spune acesta.

Elveţia

Elveţia se află foarte aproape de Japonia în ceea ce priveşte actualitatea şi confortul de trenuri, dar a primit totodată laude şi pentru peisajul alpin imbatabil. “Aproape toate plimbările cu trenul sunt extrem de pitoreşti, în special cele în Valais şi Berner Oberland, linia Pilatus (cu cea mai abruptă cale ferată din lume), precum şi oricare dintre trenurile liniei Rhaetische Bahn [linia de tren] în provincia Graubünden”, apreciază Dheera Venkatraman. “Ia trenuri la întâmplare, aleatoriu, către cele mai îndepărtate colţuri ale hărţii şi du-te în mod deliberat în oraşe de nu aţi auzit niciodată pomenindu-se, nu vei regreta”, adaugă aceasta.

Un alt călător, Josh Sprague, a fost de acord, spunând că nu şi-a putut imagina un traseu în Elveţia, care să nu fi fost pitoresc, dar subliniază că preferă “ritmul liniilor mici de tren”, în estul Elveţiei, departe de marile oraşe. James Taylor a recomandat Glacier Express, mergând de la Zermatt la St. Moritz, pentru peisajele sale alpine, tot drumul până Oberalp Pass (care se află la peste 2.000 metri peste nivelul mării).

Africa de Sud

Cu priveliştile sale montane, Africa de Sud este o altă destinaţie favorită pentru peisajele sale văzute din tren. Diane Womersley a recomandat The Blue Train (”Trenul albastru”), de la Cape Town la Pretoria pentru a experimenta atât luxul din tren, cu plăci de marmură şi ornamente de aur, cât şi peisajul din Cape (o cameră de filmat pe partea din faţă a trenului transmite imaginile în avans oaspeţilor săi).

Un alt împătimit al călătoriilor, Margie Jordan, a spus că preferă Rovos Rail pentru acelaşi traseu. “Camerele sunt mult mai mari decât în Trenul albastru”, a spus Jordan. “Suficient de mare pentru a găzdui un pat king-size, scaune suplimentare şi o baie”, a punctat aceasta.

Statele Unite ale Americii

Pentru imaginile către ocean, nimic nu bate Pacific Coast din SUA. Stephanie Vardavas şi-a oferit votul ei pentru Amtrak Pacific Surfliner, între Los Angeles şi San Diego, care circulă de-a lungul Oceanului Pacific. “Priveliştile sunt uimitoare, iar gările mici pe care le veţi întâlni de-a lungul drumului sunt mici exemple minunate ale stilului de arhitectură Misiunea spaniolă”, a spus ea.

Pentru o călătorie mai lungă, Eric Schoep recomandă Amtrak Coast Starlight de la Los Angeles la Seattle pentru “vederile superbe spre coastă, munţi, păduri, lacuri şi râuri”.