Les Calanques: o bijuterie la marginea Marsiliei

Les Calanques, Franta.
Les Calanques, Franta. (Epoch Times)

O baie în sudul Franţei, acolo unde apele strălucesc şi coastele sunt parfumate. O excursie pe jos, cu barca sau cu trenul printre maiestuoasele Calanques.

Cu puţin timp înainte de a ajunge la Marsilia se găsesc cele mai frumoase golfuri din întreaga Provence, sălbaticele Calanques: golfuri mici de piatră albă cu vedere spre marea de un albastru cristalin. Această bucată de coastă lungă de aproximativ 20 de km a devenit o zonă protejată în perioada anilor '70. Deşi aproape complet inaccesibilă traficului de maşini, face posibilă relaxarea în apele calde ale Mediteranei, care mângâie această parte a coastei, prin diferitele căi care pot fi străbătute numai pe jos sau facând excursii distractive cu barca.

Această zonă minunată este cuprinsă între Callelongue şi Port Pin, unde frumoase stânci albe se termină abrupt în mare, aproape nimeni nereuşind să-şi reţină un oftat adânc înaintea unui asemenea spectacol al naturii. Les Calanques s-au format acum aproximativ 12.000 de ani, atunci când nivelul apei a crescut invadând văile, după încălzirea lentă în urma glaciaţiunii.

Condiţiile climatice speciale din regiune au dat naştere la o floră şi faună bogate în varietatea lor, cu specii foarte rare şi delicate, cum ar fi iarba de Gouffé care nu există nicăieri altundeva în lume. În secolele trecute, zona era locuită de către ciobani care-şi păşteau turmele, deţineau cuptoare şi stâne ale caror ruine se pot vedea şi astăzi.

Sormiou este golful cel mai mare din Calanques, şi este pur şi simplu superb. Aici, un scafandru din Cassis a descoperit o peşteră subacvatică decorată cu picturi preistorice, acum închisă pentru public. Dar nu numai atât, Sormiou are multe "cabanons" celebre şi pline de culoare, reminescenţe ale pescarilor din trecut. En-Vau, în schimb, este un golf renumit pentru apele sale de smarald şi numeroşii pereţi verticali foarte apreciaţi de alpinişti. De aici se poate admira panorama minunată a turlelor şi stâncilor abrupte care se termină în mare.

Trebuie să amintim că este interzis accesul la Calanques cu bicicleta, camping-ul în sălbăticie şi, desigur, aprinderea de focuri. Oficiul de Turism din Cassis va oferi tuturor celor interesaţi să le viziteze, hărţi detaliate ale traseelor pentru a descoperi această minunată zonă, care îţi va rămâne cu adevărat în suflet. În afară de magia regiunii Provence, cu câmpurile sale de lavandă şi minunatele Calanques, nu trebuie uitată ospitalitatea şi mâncarea franceză, dar despre acestea vom relata într-un alt moment.