Partidul Comunist Chinez înăspreşte cenzura. Companiile de media socială obligate să transmită date şi adresa IP către Securitate.
alte articole
Pe fundalul "Revoluţiei umbrelelor" din Hong Kong, Partidul Comunist Chinez impune reguli noi în încercarea de a opri răspândirea printre cetăţenii chinezi a "epidemiei" de democraţie dinspre regiunea administrativă specială Hong Kong. Curtea Supremă din China a emis noi reglementări privind publicarea de mesaje online, menite să limiteze şi mai mult conţinutul postărilor pe internet, informează Reuters.
Potrivit agenţiilor de presă, instanţa supremă chineză a anunţat o decizie ce sporeşte presiunea asupra operatorilor de reţele de socializare, somaţi să furnizeze justiţiei datele personale ale utilizatorilor suspectaţi de "infracţiuni". Instanţa supremă a Chinei a avertizat că vor exista "măsuri punitive" pentru operatorii de internet care vor refuza să le ofere autorităţilor detaliile complete - identitate, adresă IP şi alte date personale - ale utilizatorilor lor suspectaţi de "încălcarea unor drepturi", evident neprecizate, la fel cum şi înţelesul termenului de "infracţiune" este foarte lax pentru PCC. În "dicţionarul" PCC adesea "infracţiune" înseamnă opinii care nu sunt în concordanţă cu linia trasată de partid.
În paralel cu măsurile de reprimare a vocilor activiştilor pro-democraţie, guvernul de la Beijing a adoptat o tehnică îndrăgită şi de Putin, şi anume, foloseşte "postaci" plătiţi pentru a difuza pe internet mesajele PCC şi pentru a manipula, prin comentarii, opinia publică în direcţia dorită de autorităţi. Postacii PCC sunt supranumiţi '50 de cenţi', după suma pe care o primesc pentru fiecare mesaj difuzat.
Noile reglementări prin care Partidul îşi fortifică controlul asupra internetului survin în contextul în care demonstraţiile pro-democraţie din Hong Kong nu dau semne că s-ar opri. Zecii de mii de protestatari, gaze lacrimogene, ciocniri violente, afaceri şi trafic date peste cap, aşa a arătat Hong Kong-ul în ultimele 11 zile.
Partidul a avut însă grijă ca informaţiile despre Revoluţia Umbrelelor să ajungă cât mai puţin la cetăţenii chinezi. În China continentală, manifestările împotriva guvernului sunt strict interzise iar ştirile despre protest sunt cenzurate masiv. Cel puţin 31 de activişti sunt încă deţinuţi de poliţie, incluzând unele persoane care pur şi simplu au postat mesaje de sprijin online, potrivit Chinese Human Rights Defenders (CHRD) iar utilizatorii extrem de popularei aplicaţii de mesagerie mobilă WeChat, microblog Weibo şi motorul de căutare Baidu au remarcat că mesajele, imaginile şi termenii de căutare care aveau legătură cu protestele din Hong Kong au fost fie interzise, fie blocate.
Deşi avocaţii de drepturile omului atrag atenţia asupra faptului că decizia Instanţei Supreme din China nu ar fi trebuit să îi vizeze pe cei care publică mesaje pe internet şi nici nu ar trebui să afecteze dezvoltarea internetului în general, există temeri că în realitate lucrurile nu vor fi deloc aşa.
China este clasată pe locul al doilea, după Iran, în topul ţărilor unde libertatea internetului este cea mai afectată, potrivit raportului Freedom on the Net realizat de grupul pentru drepturile omului Freedom House, iar Partidul Comunist Chinez a demonstrat de-a lungul timpului că nu precupeţeşte niciun efort pentru a cenzura orice fărâmă de libertate de exprimare pe internet.
Ajutat de Cisco şi de alte companii occidentale, Partidul Comunist Chinez a "ridicat" Marele Firewall (Zid de Foc) al Chinei pentru a bloca răspândirea veştilor despre abuzurile contra cetăţenilor şi corupţia endemică din sistem. Chinezii au dificultăţi în trimiterea de mesaje în străinătate, iar căutarea de informaţii despre masacrul din Tiananmen, Tibet, sau persecuţia practicanţilor Falun Gong îi poate trimite direct în lagărul de muncă.
Reamintim că, în aprilie a.c. pe fundalul tensiunilor din Ucraina (care nu-i priveau direct pe chinezi însă riscau să le dea "idei periculoase" tibetanilor şi locuitorilor din Xinjiang) ministrul chinez al Securităţii Publice, Guo Shengkun declara în cadrul unei întâlniri cu omologii săi din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (SCO), că statele din alianţa de securitate trebuie să înăsprească controlul asupra internetului şi să ia alte măsuri pentru a preveni "forţele externe" să instige la revoluţie în statele membre.
Folosind binecunoscutul limbaj de lemn al comunismului, ministrul declara că "Forţe externe folosesc contradicţiile şi problemele social-economice... pentru a răsturna autoritatea şi a încerca să provoace un nou val de revoluţii colorate. Aceasta este o ameninţare serioasă pentru suveranitatea şi securitatea ţărilor din regiune şi este o preocupare comună a statelor membre SCO", declara Guo, cerându-le statelor membre să ia măsuri "pentru a contracara amestecul străinătăţii (sublinierile noastre, n.r.) în treburile interne, pentru a consolida managementul organizaţiilor non-guvernamentale şi controlul asupra reţelelor sociale, în scopul de a descoperi, analiza, contra şi reglementa factorii de incertitudine şi pentru a evita repetarea scenariilor de revoluţie colorată", declara oficialul chinez.
Alianţa de securitate este formată din Rusia şi fostele republici sovietice din Asia Centrală, respectiv Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Toate sunt binecunoscute societăţi totalitare.
În România (care nu face parte din SCO) autorităţile încearcă să impună un pachet de legi prin care se intenţionează monitorizarea calculatoarelor, identificarea (cel mai probabil prin prezentarea buletinului) a celor ce accesează reţelele WI-FI disponibile în spaţiul public şi vânzarea restricţionată a cartelelor SIM numai cu buletinul.