Bloggeri în solda guvernului de la Kremlin
alte articole
Kremlinul a decis să angajeze bloggeri pentru a combate influenţă crescândă a opoziţiei în reţelele de socializare, a anunţat marţi cotidianul proguvernamental Izvestia.
Nu e de mirare. Demonstraţii, mitinguri, proteste, căderi de miniştri şi guverne se organizează din ce în ce mai des pe reţelele de socializare sau cu ajutorul lor. Mărirea şi decăderea unui regim nu mai pot avea loc fără Twitter şi Facebook. Pe Facebook s-au mobilizat bulgarii pentru a da jos guvernul Oresarski, pe net s-au mobilizat şi turcii pentru parcul Gezi, pe internet se face şi se desface tot. Aşa că internetul este din ce în ce mai monitorizat, controlat, manipulat iar în ţările totalitare, regimurile şi-au făcut un obicei din a îi arunca închisori pe bloggerii care îndrăznesc să posteze informaţii care nu convin.
Cele mai multe exemple de represiune împotriva celor care îndrăznesc să-şi critice conducătorii vin dinspre ţările arabe. În Bahrein, de exemplu, activistul Nabil Rajab face doi ani de închisoare pentru un 'tweet' în care cerea demisia primului ministru. În Kuweit, Sara al Driss a fost condamnată la 20 de luni de închisoare pentru postări care 'subminează prestigiului regelui şi familiei regale' pe contul ei de Twitter. În Qatar, există un poet încarcerat pentru critici aduse regelui. În Oman legile interzic orice reproş adus sultanului, care săptămâna trecută, într-un gest de mărinimie, i-a iertat pe cei care au participat la revoltele din 2011. Nici China nu este renumită pentru bune tratamente acordate bloggerilor şi internauţilor. Toate căutările legate de Tiananmen, persecuţia Falun Dafa sau alte subiecte "delicate" fie nu aduc înapoi nici un rezultat, fie îi pot conduce pe cetăţeni Chinei direct în închisorile de stat.
La europeni în schimb, dreptul cetăţeanului la liberă exprimare, fie în mediul real, fie în virtual este, cel puţin în teorie, respectat. Mai puţin în Rusia, unde autorităţile nu se sfiesc să îşi arunce opozanţii în închisoare pentru postările lor pe internet, dacă acestea dezvăluie corupţia mai marilor de la Kremlin.
Internetul este mediul predilect de exprimare ai opozanţilor regimului lui Putin iar bloggerii devin foarte uşor eroi.
Putin a învăţat această lecţie de la Alexei Navalny, faimosul blogger condamnat la închisoare 5 ani după ce autorităţile i-au înscenat un proces în toată regula pentru acuzaţii de corupţie şi fraudă.
Navalny a devenit celebru după ce a publicat pe blogul său dovezi despre corupţia înalt oficialilor ruşi, atât de celebru încât se înscrisese în cursa pentru primăria Moscovei şi nu excludea nici ideea de a candida la preşedenţia Rusiei, bolnavă de corupţia pe care el o expunea. Navalny şi-a câştigat numeroşi simpatizanţi şi devenea un personaj din ce în ce mai admirat şi mai iubit. Un fel de nou erou antikaghebist.
Aşadar, i s-a înscenat rapid un proces pentru deturnare de fonduri şi primit o sentinţă de condamnare la închisoare pentru 5 ani.
Imediat după ce sentinţa în cazul său a fost făcută publică, Statele Unite ale Americii s-au declarat profund dezamăgite de condamnarea lui Navalny iar ambasadorul american la Moscova, Michael McFaul scria tot pe pârdalnicul de Twitter, "ambient" pe care regimul lui Putin nu reuşeşte încă sa îl controleze, că în opinia să procesul a fost de natură politică''. La rândul său, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi de Securitate a dat glas îngrijorării statelor europene cu privire la respectare drepturilor omului în "statul de drept" Rusia, afirmând că acuzaţiile împotriva lui Navalny "nu au fost verificate", iar acest lucru cauzează o profundă "îngrijorare” în rândul oficialilor europeni.
Între timp, cât se pregăteşte şi implementează noul cadrul legislativ, cum ciorba Navalny a fost fierbinte, Putin suflă şi în iaurt. Internetul are putere şi nu te poţi juca cu bloggerii oricum. Decât dacă îi iei în solda ta.
În ce măsură îi pasă lui Putin de ce cred americanii şi europenii, nu se ştie, cert este că pe data de 19 ale lunii curente, bloggerul a fost eliberat condiţionat. Nu are voie să părăsească Moscova, sentinţă de 5 ani la închisoare nu se şterge dar, aparent, după ce a văzut "închisoare cu ochii", Navalny pare cuminţit. Imediat după eliberare, principalul opozant a lui Putin declara că nu ştie dacă va mai candida la primăria Moscovei sau nu.
Iarăşi, nu se ştie dacă decizia de eliberare a lui Navalny a avut rolul de a adormi îngrijorarea vesticilor, de a îi calma pe ruşii care s-au strâns cu miile în faţa Kremlinului pentru a cere eliberarea idolului lor, cert este însă că Putin a luat aminte ce anume se poate face cu un blogger iscusit şi cât de repede se propagă informaţia pe internet.
Aşadar în Rusia sunt în lucru două legi pentru cenzurarea internetului, una dedicată blogurilor satelit ale ziarelor (şi nu numai) care i-ar putea trimite de data aceasta legal la închisoare pe cei pe a căror bloguri sunt postate subiecte defăimătoare şi anti-guvern şi alta care sa îl sugrume direct pe cetăţean. Sub pretextul combaterii pirateriei pe internet şi a încălcării drepturilor de autor, guvernul de la Kremlin intenţionează să forţeze reţelele sociale ce operează în Rusia (Facebook, Twitter şi populara platformă rusă V-Kontaktie) să furnizeze autorităţilor informaţii şi date despre abonaţilor lor.
Între timp, cât se pregăteşte şi implementează noul cadrul legislativ, cum ciorba Navalny a fost fierbinte, Putin suflă şi în iaurt. Internetul are putere şi nu te poţi juca cu bloggerii oricum. Decât dacă îi iei în solda ta. Aşadar, Kremlinul, după cum titrează astăzi presa, angajează bloggeri care să facă pentru regim ceea ce făcea Navalny contra lui.
"Deseori un fapt evocat de un blogger formează o opinie publică mai bună, decât o informaţie prezentată de către conducere", a explicat un funcţionar decizia autorităţilor de la Kremlin de angaja bloggeri, adăugând faptul că "majoritatea ţărilor, inclusiv Statele Unite, practică această politică".
"Aceasta nu va însemna că informaţiile vor fi prezentate într-un mod care ne-ar avantaja, ci faptul că noi nu trebuie să lăsam discuţiile să evolueze într-un sens distructiv", a mai declarat funcţionarul respectiv.
Interesant este dacă bloggerii vor acţionă doar că moderatori oficiali, cum îi prezintă oficiosul rus, sau şi deghizaţi în internauţi anonimi de bine, exprimând pe bloguri indignarea în faţa "evidentei falsităţi" a ştirilor despre corupţia guvernanţilor de la Kremlin. Cum vom deosebi un blogger kgb-ist de un internaut de rând?