Kremlinul ameninţă Facebook, Google şi Twitter cu sancţiuni
alte articole
Autoritatea rusă pentru controlul mass-media a trimis notificări companiilor Google, Facebook şi Twitter, cerând acestora să se înregistreze ca „organizatori de distribuire a informaţiei” sub o lege care, conform experţilor, va conduce la interzicerea ultimelor platforme de comunicare liberă rămase în ţară.
Maxim Ksenzov, şeful adjunct al agenţiei ruse, Roskomnadzor, a afirmat că agenţia sa va “forţa cele trei companii într-un fel sau altul să se supună legii”, a raportat vineri ziarul Izvestia.
În conformitate cu legea, website-urile şi serviciile online înregistrate ca „organizatori de distribuire a informaţiei” sunt obligate să păstreze informaţiile despre utilizatorii lor ruşi pe serverele aflate pe teritoriul Rusiei.
Ksenzov a precizat că agenţia de supraveghere media "nu se grăbeşte" să forţeze cele trei companii gigant să se conformeze noii legi, conform Izvestia. Fiind presate de un nou termen limită stabilit miercuri de către Duma de Stat, companiile au timp până la sfârşitul acestui an să se înregistreze – cu mai mult de un an anterior datei stabilite iniţial.
Dacă Google, Facebook sau Twitter “nu se supun cerinţelor legii ruseşti, vor suferi sancţiuni administrative”, a declarat Ksenzov pentru Izvestia. ”Aceste trei companii trebuie să ia o decizie asupra instalării centrelor lor de date în Rusia, şi asupra legii bloggerilor.”
Aşa-numita lege a bloggerilor, ce face parte din acelaşi pachet legislativ, le cere bloggerilor ale căror pagini au mai mult de 3.000 de vizitatori pe zi să se înregistreze ca mass-media şi să se supună unor seturi stricte de cerinţe – similar cu cele ale ziarelor sau posturilor de televiziune din Rusia, dar fără drepturile mass-mediei profesioniste.
Ksenzov nu a specificat ce fel de “sancţiuni administrative” va aplica Rusia companiilor străine ce îşi desfăşoară activitatea pe internet dacă acestea nu se vor supune legii, dar şeful serviciilor legale ruseşti din cadrul centrului de înregistrare a domeniilor, Sergei Kopylov, a declarat pentru Izvestia că o amendă “nu ar fi principala sancţiune”.
"Dacă website-urile nu se vor înregistra, Roskomnadzor are dreptul să le trimită o a doua notificare cerând să-şi rectifice încălcarea într-un interval de 15 zile”, a declarat Kopylov. “Altfel, agenţia are dreptul să pună pe lista neagră platforma web respectivă – adică să blocheze accesul utilizatorilor ruşi la aceasta”, a mai precizat oficialul rus.