Protestatarii din Hong Kong, atacaţi de civili pro-Beijing. Poliţia priveşte

Protestele anti-Beijing din Hong Kong continuă, în ciuda reprimării dure a mişcării studenţeşti
Protestele anti-Beijing din Hong Kong continuă, în ciuda reprimării dure a mişcării studenţeşti (Anthony Kwan/Getty Images)

Un grup de bărbaţi a atacat joi tabăra protestatarilor pro-democraţie din Hong Kong în două locaţii diferite, lovindu-i pe manifestanţi şi dărâmând corturile ridicate pe străzi. Potrivit martorilor, în timpul incidentelor, poliţia a stat în mare parte nepăsătoare.

Imaginile cu bărbaţi plini de sânge, care erau transportaţi la spital, au fost publicate pe media socială după atacul huliganilor, la ora prânzului.

Atacul principal s-a desfăşurat în Mongkok, un district comercial aglomerat în care localnicii sunt înghesuiţi în apartamente mici situate deasupra magazinelor cu îmbrăcăminte, electronice şi bunuri diverse.

Studenţii de acolo au blocat, în ultima săptămâna, drumurile din Mongkok şi au ridicat baricade şi corturi mari, unde au ţinut discursuri despre viitorul politic al Hong Kong-ului, care se dovedeşte incert datorită presiunilor regimului comunist de la Beijing.

Trecătorii au cerut poliţiei să intervină pentru a opri asaltul grupului de necunoscuţi asupra studenţilor. Martorii au spus, totuşi, că autorităţile au făcut un efort minim pentru a opri violenţele.

”Am văzut ceea ce au făcut studenţilor astăzi”, a declarat domul Ng, un localnic în vârstă de 32 de ani care nu dorea să se identifice din cauza muncii sale. În timp ce explica derularea evenimentelor – tinerii stăteau paşnic când erau loviţi în faţa de persoanele mai în vârstă, în timp ce poliţia nu făcea nimic – acesta a început să plângă. ”Este foarte greşit”, a declarat acesta.

Ng a indicat că poliţia se află la câteva metri de locul asaltului, dar n-a dorit să intervină.

Malk Chan, în vârstă de 29 de ani, un absolvent, a declarat că ”toată lumea” consideră că atacurile au fost cumva efectuate în colaborare cu guvernul din Hong kong, care a dat ordin poliţiei să nu aresteze atacatorii.

”Toată lumea” nu include chiar toată lumea – un tânăr din apropiere a explicat că vede nepotrivit faptul că protestatarii blocau strada doar ca să-şi manifeste poziţia – totuşi sentimentul că atacurile nu au fost spontane, şi nu erau limitate doar la persoane din zonă frustrate de blocarea străzilor, este foarte răspândit.

Cheung Mung-ting, o studentă la drept în vârstă de 19 ani, a remarcat: ”Poliţia nu a intervenit astfel încât să poată spune că este o mişcare violentă şi apoi să intervină şi să o controleze”, a declarat aceasta. ”Bineînţeles că ei nu vor spune că au fost trimişi de guvern, dar toată lumea o ştie”.

Aceasta a scos o listă de grupuri, precum ”Vocea Iubirii pentru Hong Kong” şi ”Ajută Hong Kong-ul să vorbească”, care au apărut numai după ce directorul actual oraşului, Leung Chun-ying, şi-a asumat poziţia în oraş.

”Chiar dacă nu există nicio dovadă directă a legăturii lor cu Beijingul, trebuie doar să-i urmăreşti ce fac zilnic şi cam cum stă treaba cu ei”.

Pe lângă grupurile care ar fi avut legături potenţiale cu Beijingul, este binecunoscut că triadele din Hong Kong operează şi în Mongkok. Carrie Gracie, un report BBC, a notat joi noapte: ”Sursele poliţiei spun că triadele sunt implicate cu siguranţă.”

La miezul nopţii, după ce violenţa şi haosul din timpul zilei s-a domolit, poliţia a distrus una din barierele de pe străzi. Fortificaţiile au fost suplinite rapid de tineri. Aceştia susţin că scopul guvernului în ziua de joi a fost de fapt să cureţe Mongkok-ul – o misiune care în mod evident a eşuat

Apple Daily, unul din ziarele Hong Kong-ului care sprijină protestele, a notat joi dimineaţă că înaintea atacului nu erau mulţi protestatari pe străzile din Mongkok .

Grupurile de protestatari s-au mărit semnificativ după ce s-a zvonul despre atac s-a răspândit. La miezul nopţii pe străzi erau în continuare sute de persoane adunate la intrările din metrou şi cabinele de telefon.

În urma violenţelor, Federaţia Studenţilor din Hong Kong, care a condus protestele din districtul guvernamental Admiralty şi districtul financiar Central, au declarat că intenţionează să anuleze discuţiile plănuite cu secretarul şef al Hong Kong-ului, Carrie Lam.