Adevăratul motiv pentru care guvernul Hong Kong-ului s-a retras din dialogul cu studenţii

Guvernul din Hong Kong s-a retras din negocierile cu manifestanţii pro-democraţie după publicarea unei ştiri conform căreia, în 2012, Leung Chun-ying, şeful executiv al Hong Kong, a primit suma de 6,5 milioane de dolari din partea unei companii australiene de inginerie.
Diana Zhang
10.10.2014

alte articole

Un activist pro-democraţie stă în faţa complexului guvernamental din Districtul Central al Hong Kong-ului, 9 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
Diana Zhang
10.10.2014

Guvernul din Hong Kong s-a retras din negocierile cu manifestanţii pro-democraţie după publicarea unei ştiri conform căreia, în 2012, Leung Chun-ying, şeful executiv al Hong Kong, a primit suma de 6,5 milioane de dolari din partea unei companii australiene de inginerie.

Dar adevăratul motiv al retragerii nu poate fi văzut de la suprafaţă.

Leung a fost omul Beijingului în Hong Kong, ca şef executiv, de la începutul anului 2012 şi Partidul Comunist Chinez (PCC) l-a susţinut până acum.

Cotidianul Poporului, ziarul de propagandă al PCC, a declarat anterior că partidul are încredere în Leung şi că se aşteaptă ca acesta să calmeze lucrurile şi să oprească Revoluţia Umbrelelor.

Revoluţia Umbrelelor este un spin pe care partidul l-a lăsat în coastele lui Leung. Acestuia i s-a spus că trebuie să rezolve problema folosind "orice" metodă, mai puţin utilizarea forţei militare sau uciderea oamenilor.

Aşadar Leung a încercat toate tacticile, precum folosirea Triadelor pentru a face munca murdară, şi chiar implicarea majorităţii mass-mediei în atacarea manifestanţilor. Şi-a utilizat toate trucurile – dar, spre disperarea sa, studenţii nu pleacă. Ei continuă să manifeste paşnic şi continuă să ceară dialog.

Guvernul din Hong Kong a fost iniţial de acord să negocieze, dar s-a retras după publicarea informaţiilor legate de compania australiană.

Momentul şi metoda de aruncare a acestei informaţii despre plata primită de Leung sunt esenţiale. Informaţia despre Leung a apărut din neant în mâinile unui binecunoscut reporter de investigaţii al cărui tată a fost ambasadorul Australiei în China.

Cineva dintr-o poziţie politică înaltă a divulgat informaţia privind cazul de corupţie, ştiind că va deveni ştire de senzaţie în scurt timp.

Acest lucru a făcut ca oamenii să-şi dea seama că Beijingul îl va sacrifica pe Leung dacă îi este convenabil. Este un indiciu că înlăturarea lui Leung ar putea avea loc cât mai repede.

Leung a realizat că susţinerea de care credea că are parte este fragilă, în cel mai bun caz, şi că nu va fi capabil să negocieze cu un as în mânecă. Ce direcţie să adopte, ce ton ar trebui să folosească în cadrul negocierilor? Nu mai există percepţia susţinerii oferite de Beijing.

Indiciul din partea Beijingului – sub masca informaţiilor dezvăluite în presă – a dus la anularea negocierilor.

Oricum, Partidul nu ar ceda nimic în cadrul unor negocieri şi dezvăluirea a fost doar o tactică pentru a câştiga puţin timp şi de a calma uşor lucrurile. Tactica aleasă acum a fost retragerea.

Părerile exprimate în acest articol sunt opiniile autorului şi nu reflectă neapărat viziunea ziarului Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor