Parlamentul egiptean aprobă incursiuni militare în Libia în sprijinul generalului Kalifa Haftar

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi. (Captură Foto)

Războiul prin intermediari din Libia tocmai a devenit mai fierbinte, după ce mai multe puteri locale şi internaţionale au început să sprijine făţiş părţile opuse aflate în conflict.

Deşi Turcia, care sprijină Guvernul De Uniune Naţională (GUN), susţinut de ONU, de la Tripoli, a trimis trupe şi arme încă de anul trecut pentru a ajuta la oprirea ofensivei generalului Haftar asupra capitalei, Egiptul a făcut de curând o mişcare fără precedent.

Luni, Parlamentul egiptean a votat aprobarea trimiterii de forţe armate pentru a lupta cu „miliţiile criminale” şi „grupările teroriste străine” pe un „front occidental”. Anterior, Egiptul s-a mulţumit să trimită logistică în Libia vecină.

Deşi votul parlamentar nu a numit direct Libia, este cunoscut faptul că „frontul occidental” este o referire clară la haosul în creştere de-a lungul graniţei Egiptului cu Libia. Autorităţile de la Cairo continuă să-l considere pe Kalifa Haftar un „stabilizator” necesar pentru ţara care a rămas într-o stare de haos de la răsturnarea dictatorului Moammer Gaddafi de către o coaliţie SUA-NATO în 2011.

Parlamentul a votat în unanimitate pentru „desfăşurarea membrilor forţelor armate egiptene în misiuni de luptă în afara graniţelor Egiptului pentru apărarea securităţii naţionale egiptene ... împotriva miliţiilor armate criminale şi a elementelor teroriste străine”, se arată într-un comunicat.

Reuters subliniază că votul este un lucru oarecum fără precedent. Televiziunea egipteană de stat a difuzat ulterior pe ecran pancarte pe care scria: „Egiptul şi Libia, un singur popor, o singură soartă.”

Ultima dată când Egiptul a trimis trupe la sol în străinătate a fost în 1991 în Kuweit, ca parte a coaliţiei conduse de SUA pentru a alunga trupele irakiene care invadaseră regatul.

Evoluţia din Egipt survine la câteva săptămâni în care preşedintele egiptean Abdel Fatah el-Sisi a emis ameninţări atât împotriva guvernului de la Tripoli, cât şi a Turciei, care susţine guvernul recunoscut de ONU pentru beneficii legate de drepturi de exploatare a unor culoare în Mediterana.

Presa regională a speculat că Turcia şi Egiptul se îndreaptă rapid către un război indirect în Libia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe