Turcia anunţă că va începe explorări în Mediterana de Est în pofida opoziţiei Greciei, Ciprului şi Egiptului
alte articole
Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a anunţat că ţara sa ar putea începe să exploreze petrol în estul Mediteranei în 3 sau 4 luni, conform controversatului acord de frontieră maritimă cu Guvernul libian de Uniune Naţională (GNA).
Cu ocazia unei ceremonii care marca trimiterea navei turceşti „Fateh” să exploreze petrol şi gaz în Marea Neagră, Donmez a declarat că Turkish Petroleum Corporation, care a solicitat permisul de explorare în estul Mediteranei, va începe operaţiunile în zonele care intră în sfera de aplicare a licenţei sale, după finalizarea procesului.
„În cadrul acordului semnat cu Libia, vom putea începe operaţiunile de explorare a petrolului în termen de 3 sau 4 luni”, a declarat Donmez.
El a adăugat că noua navă de explorare turcă va pleca şi în Mediterana la sfârşitul acestui an.
Autorităţile turce şi guvernul libian recunoscut de ONU au semnat Acordul de demarcaţie maritimă la 27 noiembrie 2019 la Istanbul în prezenţa preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, şi a preşedintelui Consiliului prezidenţial libian, Fayez al-Sarraj.
Grecia, Cipru, Egipt şi alte ţări se opun acordului şi îl descriu drept „ilegal”, acuzaţie respinsă de Turcia, care este cel mai mare susţinător extern al guvernului de uniune naţională, care se confruntă cu „Armata Naţională Libiană”, condusă de generalul Khalifa Haftar.
Grecia a avertizat cu represalii militare dacă vreo navă turcă va încalca Zona Economică Exclusivă (ZEE).
Evoluţia Turciei este de aşteptat să exacerbeze tensiunile din regiune. Ankara are dispute de mai mulţi ani cu Grecia, Cipru, Egipt şi Israel în ceea ce priveşte proprietatea resurselor naturale din zonă.