SUA acuză Rusia de susţinere a armatei generalului Khalifa Haftar folosind bani falşi

Malta a confiscat 1,1 miliarde de dolari în monedă libiană nerecunoscută
Comandantul militar libian Khalifa Haftar.
Comandantul militar libian Khalifa Haftar. (Captură Foto)

Autorităţile malteze au confiscat bancnote libiene false în valoare de 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, citat sâmbătă de AFP.

,Statele Unite salută anunţul din 26 mai al guvernului Republicii Malteze privind confiscarea a 1,1 miliarde de dolari în monedă libiană falsă, tipărită de societatea anonimă Goznak - o societate de stat rusă - comandată de o entitate paralelă ilegitimă'', a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat postat vineri

,,Banca centrală a Libiei, al cărei sediu se află la Tripoli, este singura banca centrală legitimă a Libiei. Fluxul de monedă libiană falsă tipărită de Rusia în ultimii ani a exacerbat dificultăţile economice ale Libiei'', adaugă textul.

Publicaţia Malta Today a atins subiectul într-o postare pe Facebook, intitulată ''1,1 miliarde de dolari în monedă libiană falsă confiscate în Malta'', însă articolul fusese retras de pe site-ul publicaţiei sâmbătă la prânz.

Potrivit unui raport al experţilor ONU înaintat în decembrie Consiliului de Securitate, compania rusă Goznak JSC a livrat între 2016 şi 2018 băncii centrale paralele din estul ţării (Benghazi, aflat sub controlul generalului Kalifa Haftar, sprijinit de Rusia, printre alţii) bancnote libiene în valoare echivalentă cu 7,11 miliarde de dolari.

Libia, aflată în haos după înlăturarea fostului dictator Moammar Gaddafi în 2011, este scena unui conflict între două administraţii rivale: Guvernul de Uniune Naţională (GNA) condus de Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU, având sediul la Tripoli, şi un guvern paralel în Benghazi, unde se află o mare parte din Parlament, controlat de mareşalul Khalifa Haftar.

Moscova tipăreşte monedă pentru Libia din 2016 fiind destinată guvernului libian paralel condus de generalul Khalifa Haftar - şeful Armatei Naţionale Libiene. Există bănci centrale în ambele părţi ale Libiei, iar moneda pe care compania Goznak o tipăreşte pentru administraţia Haftar este uşor diferită de dinarii pe care compania britanică De La Rue le tipăreşte pentru Guvernul Libian de Uniune Naţională.

Este a doua oară când Malta a confiscat containere pline cu bani tipăriţi în Rusia pentru rebelii din Libia. În noiembrie 2019, autorităţile din Malta au confiscat un transport important de bancnote libiene neoficiale, despre care se presupunea că erau destinate mareşalului Khalifa Haftar.